![]() |
|
Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI (/watek-ogladanie-vhs-na-telewizorze-wyposazonym-tylko-w-hdmi) |
RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - slavekg - 25-02-2024 To się zgadzam, że jest za głośno. W ogromnej większości przypadków to nie problem, bo ściszam ścieżkę synchronizując ją np. z BD. Problem miałem z chyba dwoma filmami, gdzie nagranie na kasecie było dość głośne i w nagraniu cyfrowym wysokie tony (może to nie "tony", ale nie jestem ekspertem i mogę mylić terminologię ) zostają obcięte.Po ściszeniu ścieżki, wszystkie najgłośniejsze dźwięki są równiutko przycięte jak żywopłot. Odsłuchując ścieżkę nie słyszę żadnych problemów, niemniej wiem, że to nie tak powinno być. RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - prodarek - 26-02-2024 A właśnie przypomniała mi się dość istotna wada wszystkich JVC w tych magnetowidach musisz ręcznie przełączyć na tryb secam gdy kaseta jest nagrana w takim systemie. RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - Nfsfan83 - 26-02-2024 koledzy "eksperci" jak tak ładnie zgrywacie VHS-y to się potem podzielcie audio
RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - slavekg - 05-08-2024 Wracając do tematu jakości audio w moich dwóch Panasonicach - starszym (NV-HD640) i nowszym (NV-HV50), to później wyczaiłem, że ten nowszy ma bardzo dobrą jakość audio w przypadku kaset oryginalnych, a z tymi nagrywanymi z TV gorzej sobie radzi. Starszy zaś bardzo dobrze sobie radzi z nagrywanymi (w oryginalnych zauważalnej różnicy nie ma). Ale ostatnio coś chyba nawaliło w tym starszym i audio kaset nagrywanych jest nawet lekko słabsze niż w tym nowszym. Nie wiem, co się stało. Czy sprzęt ze względu na swoje lata padł - tj. głowica odpowiedzialna za fonię padła? Sprawdziłem jeszcze raz parę tych samych kaset, które z rok temu w nim zgrywałem (tj. jakość audio) i teraz jest dużo słabiej niż było wtedy. @prodarek, spotkałeś się z czymś takim? RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - prodarek - 05-08-2024 Jest to coś o czym chyba tutaj wspomniałem oryginalne kasety były kopiowane profesjonalnych sprzętem gdzie skosy głowicy były zapewne co jakiś czas sprawdzane a uprzedzenia serwisowane. W domach z tym ustawieniem bywało różnie dlatego nagrywane kasety najlepiej będą grać na urządzeniu którym zostały nagrane i żeby wyciągnąć z takich kaset max jakości należało by swój magnetowid a dokładniej skos głowicy audio wyregulować pod każdą kasetę z osobna. Miałem utratę jakości audio, regulowałem głowice audio żeby to naprawić. RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - Mister Tadeo - 05-08-2024 Mam taki problem do rozwiązania, który podpinam tutaj, bo zamiast o magnetowid VHS chodzi o odtwarzacz DVD (Pioneer DV-575A) wyposażony w wyjścia SCART, s-video i composite. Posiadam trochę płyt DVD-Audio i wspomniany player będzie mi służył do ich odtwarzania. Z dźwiękiem nie ma problemu - sprawę załatwi kabel optyczny. Ale z uzyskaniem obrazu, aby wybrać z menu płyty żądany format dźwięku (DTS, DD, LPCM) jest znacznie trudniej. LG OLED posiada tylko wejścia HDMI i USB. Mógłbym DVD podłączyć do starego telewizorka CRT, ale ten będzie w innym pokoju, co wiązałoby się z rozwijaniem kilkumetrowego kabla s-video. Odpada też wspomniana przez użytkownika @slavekg opcja z konwerterem SCART --> HDMI, bo to za duży koszt. A chodzi mi tylko o otrzymanie tylko na chwilę obrazu z DVD, żeby mieć dostęp do menu płyty. Jakość nie ma znaczenia, chodzi o funkcjonalność i prostotę. Czy są jakieś skuteczne (oraz w miarę łatwe i tanie) rozwiązania ww. problemu? Z góry dziękuję za pomoc i za wszelkie propozycje. RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - slavekg - 05-08-2024 (05-08-2024, 14:46)prodarek napisał(a): Miałem utratę jakości audio, regulowałem głowice audio żeby to naprawić. Chyba nie będę umiał tego zrobić... Co do odtwarzaniu na tym samym magnetowidzie, co się nagrywało - nie da rady. To akurat był Sony, w którym układ zasilania padł i naprawa w serwisie raczej się nie kalkuluje. Ale gdybym kupił ten sam model (są oferty), to wyjdzie na to samo? Pewnie niekoniecznie, bo w innym egzemplarzu głowica może być inaczej wyregulowana. RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - prodarek - 05-08-2024 No i o to się rozchodzi... [attachment=1974] Śrubki A i C zaznaczasz sobie markerem aby "zapisać" ich stan przed regulacją. Odpalasz kasetę i obracasz A śrubokrętem o milimetry w prawo lub lewo i słuchasz czy jest poprawa i to samo robisz z C. @Mister Tadeo Kupić tańszy konwerter
RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - Mister Tadeo - 05-08-2024 Chyba zostanę przy połączeniu s-video (DVD - TV). Raz na jakiś czas pobawię się w rozwijanie kabli, które mam. Próbowałem też sposobu z kablem RCA i antenowym w jednym (końcówka RCA do żółtego Video Out w DVD, a koncentryczna do Antena In w TV), ale bez rezultatu. TV nie wykrył odtwarzacza. RE: Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI - prodarek - 05-08-2024 No to głupie to było tak to w skrócie skomentuje
|