![]() |
|
Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach (/watek-dolby-vision-vs-hdr10-roznice-w-obrazie-na-konkretnych-przykladach) |
RE: Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach - misfit - 06-09-2024 Z tego co pamiętam tylko w jednej lub kilku klatkach jest taka rzeźnia w tym ujęciu, więc jeśli ktoś w tym czasie mrugnie to może przegapić. W Carpenterach od SC to już niestety nie tylko pojedyncze klatki... RE: Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach - fire_caves - 06-09-2024 O, rany, i to w takim kluczowym ujęciu
RE: Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach - Gieferg - 10-02-2025 Jak na razie Dolby Vision kojarzy mi się tylko jako coś, co mi utrudniało dojście do ładu z TV przy oglądaniu trylogii Matrixa. Skończyło się na tym, że przy trzecim filmie w ogóle to wyłączyłem bo miałem wrażenie, że z włączonym DV błyskawice w finale dają po oczach jeszcze bardziej (oglądałem fragmenty tej sceny przed właściwym seansem). RE: Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach - misfit - 10-02-2025 Nie wiem czemu, ale boję się zapytać o to jakie ustawienia tv i tryby obrazu masz wklepane dla HDR10 i DV...
RE: Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach - Gieferg - 10-02-2025 Tez nie wiem czemu. Zasadniczo zwykle zaczynam od fabrycznych ustawień na trybie filmmaker i dopiero jak coś mi nie gra to kombinuję, ale nawet jeśli to są to z reguły minimalne zmiany (tylko do nadchodzacego seansu FOTRa na BD grzebałem więcej w kolorach by ustawić tryb niwelujący zieleninę). W przypadku DV na Matrixach najpierw podniosłem jasność (znaczy poziom czerni) o 2 punkty (za radą Mierzwiaka) i niby wydawało się ok, ale jednak na dłuższą metę dalej mi nie grało. Na razie nie mam raczej więcej filmów z DV, więc na dalsze testy się póki co nie zanosi. RE: Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach - JVC 4K - 10-02-2025 Poczekaj jeszcze chwilkę zaraz będą płyty 8K i tam w Matriksach nie będzie błyskawic, ogarniesz wtedy to lepiej, tylko pamiętaj TV 8K musi być i kabel HDMI 2.2 no i odtwarzacz Blu-ray 8K. RE: Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach - misfit - 22-02-2025 DV FEL może dawać jaśniejsze "światełka", może także oferować lepsze przejścia tonalne i ogólnie sprawiać mniej problemów z kompresją obrazu, co wielokrotnie przedstawiałem w tym temacie na konkretnych przykładach. Może, ale nie musi. Ale Matrixy = DV MEL. Cytat:VIDEO: Czyli poza podstawową warstwą z której korzystają także wyświetlacze HDR10, na płytach znajdują się tylko (lub aż) dynamiczne metadane, których w teorii zadaniem względem statycznych metadanych, jest precyzyjniejsza optymalizacja obrazu do możliwości świetlnych danego wyświetlacza. Jednak ten atut nie jest aż tak istotny jak np. jeszcze w 2017 czy 2018 roku, algorytmy mapowania tonów dla treści HDR10 w wyświetlaczach ewoluowały (dmt, itp.), a poza tym wyświetlacze z roku na rok oferują coraz wyższą jasność. Więc dynamiczne metadane wciąż mogą robić różnicę, ale głównie w filmach masterowanych @ 4000 nitów i wyżej. Nie dotyczy to jednak Matrixów. Jeżeli jednak piszesz, że u Ciebie na obecnych ustawieniach w DV (na wcześniejszych pisałeś, że ogólnie obraz jest zbyt ciemny) błyskawice w finale dają po oczach jeszcze bardziej niż w HDR10, to Ci wierzę, ale powodem nie jest to co znajduje się na płycie. Inną sprawą jest implementacja DV na danym wyświetlaczu, już nie będę Ci zawracał głowy z player-led vs tv-led, oraz tym, że także odtwarzacze mogą mieć "bugi", które w określonych sytuacjach mogą np. ucinać detale w najjaśniejszych partiach obrazu, ale przede wszystkim może być np. tak, że przy ustawieniach fabrycznych tryb DV jest znacznie bardziej rozjechany niż HDR10 na tym samym telewizorze i na tej podstawie ktoś stwierdzi, że dla niego HDR10 jest lepsze niż DV. Ale nie o tym jest ten temat, tego typu dyskusje sugerowałbym prowadzić w wątkach dedykowanych dla danego TV. |