Filmozercy.com | Forum
Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja (/watek-panasonic-ub150-ub450-dyskusja)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - prodarek - 20-12-2024

Całkiem inne napędy nie zrobisz podmianki.

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - MSW - 20-12-2024

A co z prawdopodobną przyczyną? Zabrudzona soczewka czy na starcie odpada (nie chcę tracić czasu na czyszczenie skoro można wykluczyć). Posiadasz jakiś symbol modułu lasera? Rozumiem, że może to być nieopłacalne jak wspomniałeś we wcześniejszych odpowiedziach.

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - Blade - 20-12-2024

Na moim poprzednim Panasonicu (niższy model) takie objawy dawał zużyty/uszkodzony laser, czyszczenie nic nie zmieniło.

Przecież w przypadku każdego scenariusz naprawy musisz go rozebrać. Myślę że więcej już straciłeś czasu na pisaniu i zastanawianiu się bo otwarciem tej puszki po coca coli to razem z czyszczeniem max 15-20 min roboty. Nic nie będzie tańsze niż te 20 min swojego czasu.
Nie posiadam nazwy modułu, ale nawet gdyby go to jest to kosz zapewne około 200zł średni biznes tym bardziej że coś ci hałasuje więc może coś z mechaniką. Najlepszy i najtańszy scenariusz to zakup uszkodzonego ub150.

Zapewne jest to jeden z głównych powodów (uszkodzony laser). Na AVforums są wpisy w wątku This disc is incompatible dot. tego odtwarzacza. U mnie ten komunikat jak wspomniałem także się pojawia (taki odtwarzacz do mnie trafił). Tamtejsi użytkownicy (kilku) twierdzą, że powyższy komunikat pojawił się przy odtwarzaniu niektórych filmów co poskutkowało "zablokowaniem" odtwarzacza (nie czyta płyt, wywala powyższy komunikat). Na AVS nie znaleziono rozwiązania.

Ten "hałas" to raczej praca napędu.
Mimo wszystko za nowy moduł lasera w kwocie do 200 zł uznałbym, że nadal jest to opłacalny biznes.

To zrób update do 1.25 bo pojawił się dwa dni temu może naprawili te odtwarzaczeSmile
Twój odtwarzacz pochodzi z takiego przypadku?

Nie wiem czy pochodzi czy nie. Tak jak wspomniałem taki do mnie trafił. Dlatego wspomniałem o komunikacie o niekompatybilności płyty. Być może jest to trop dla mających doświadczenie, że laser nie jest jednak uszkodzony. Czy przy uszkodzonym laserze taki komunikat również się pojawiał (pytanie kieruję do osób, którym padł laser)? Mając na uwadze przypadki użytkowników z AV znalezienie modułu lasera, czy tez kupienie z działajacym laserem UB150 (w zasadzie nie widzę ofert na Allegro/OLX), może być jedynie wyrzuceniem pieniędzy (dlatego zapytałem o kompatybilność z modułem z modelu 424). Sprawdzę oczywiście najnowsze oprogramowanie, ale z 1.22 jak podali użytkownicy AV nie zadziałało.

[Obrazek: EiGhGYK.png]
Włożyłeś płytę do góry nogami ... a ta na serio błąd typy brak kompatybilności dotyczy wszelakich błędów odczytu nie jest powiązany tylko z uszkodzeniem napędu lasera.

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - Blade - 20-12-2024

(20-12-2024, 18:59)MSW napisał(a):  Czy przy uszkodzonym laserze taki komunikat również się pojawiał (pytanie kieruję do osób, którym padł laser)?
Tak, w moim przypadku pojawiał się komunikat o niekompatybilności. Napęd po stwierdzeniu usterki odtwarzał +- 85% płyt DVD i płyty CD. Blu-ray przestał być "obsługiwany".

Dziękuję za informację. Dodam jedynie, że aktualizacja firmware nie przyniosła w tej kwestii rozwiązania (przy możliwie, że uszkodzonym laserze siłą rzeczy nie mogła)podobnie jak przetarcie soczewki.

"Włożyłeś płytę do góry nogami "
Być może nawet pionowo. Idę sprawdzić.

2 godziny później:
Nie, jednak nie była pionowo i nadal nie działa.