![]() |
|
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość (/watek-odtwarzacze-blu-ray-cena-a-jakosc) |
RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mierzwiak - 09-04-2015 (09-04-2015, 13:29)Czaja napisał(a): Wywnioskowałem jedno: jest to sygnał cyfrowy wiec albo jest, albo go nie maPrawidłowy, logiczny wniosek
RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Gieferg - 05-02-2016 Kupujcie tylko i wyłącznie czarodziejskie odtwarzacze Oppo po cztery kafle zaopatrzone w cudo zwane "Darbee", na nich nawet na projektorze 3GB ripy wyglądają podobno "perfekcyjnie" ![]() Dobra, a teraz na poważnie - zetknął się ktoś z jakimikolwiek ulepszaczami obrazu w odtwarzaczach BD, które byłyby warte tego by za nie dopłacać? Ja zetknąłem się wyłącznie z tymi w telewizorach, ale o żadnym nawet nie warto wspominać. RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Sokal - 05-02-2016 Ulepszacze w tv są do telewizji, nie do filmów na bd. Jeśli się ich umie używać, zna działanie, to można w świadomy sposób poprawić wrażenia z telewizji (to samo tyczy się amplitunerow). Natomiast oglądanie filmów bd najlepiej robić bez ulepszaczy - natywnie. EWENTUALNIE, świadomy użytkownik może lekko tweakować niektóre tytuły, ale tu już wchodzi popularny temat - reference vs. preference. Zatem tak naprawdę nie do końca jest to "ulepszanie". Raczej "dostosowywanie". Co do samych odtwarzaczy to... Kiedyś napisałem na innym forum: Dla mnie są trzy półki i dwie z nich są sensowne: 1. Sensowna: Panasonic, Sony, Samsung, itd. (tania masowka - i w jej ramach najwyższe modele), 2. Przeceniona: Onkyo, Denon, Marantz, itd. (producenci amplitunerow, wzmakow...), 3. Sensowna: Oppo. Pierwsza i trzecia mają jakość adekwatna do ceny. Druga jest moim zdaniem za droga, a odtwarza tak samo jak pierwsza - po prostu lepiej wygląda w komplecie z amplitunerem. Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Pai-Chi-Wo - 31-01-2018 Interesuje mnie zakup panela bluray hi-end również do odtwarzania płyt DVD. I własnie co do tego DVD mam pytanie, bo chciałbym maksymalnie z płyt DVD wyciągnąć jakość? czy odtwarzacze bluray mają montowane wysokie przetworniki do DVD, czy może też producenci przy panelach BD na tym przyoszczędzają? Czy raczej kupić oddzielne panele DVD i BD aby to osiągnąć? Macie jakieś pomysły jak na to patrzeć szukając, albo może jakieś Wasze typy? Jakich przetworników szukać w specyfikacjach sprzętów? Dzięki. RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Gieferg - 31-01-2018 Po przeczytaniu tego posta aż musiałem sprawdzić czy przypadkiem nie przeniosłem się o jakieś dziesięć lat wstecz. Nie wiem co właściwie chcesz osiągnąć z tymi DVD ale... nic ciekawego nie osiągniesz, a na pewno nic, co by było warte zachodu i zastanawiania się nad tym. RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Pai-Chi-Wo - 31-01-2018 (31-01-2018, 13:02)Gieferg napisał(a): Po przeczytaniu tego posta aż musiałem sprawdzić czy przypadkiem nie przeniosłem się o jakieś dziesięć lat wstecz. Że co? Dotychczas wszystko odtwarzałem z komputera i się nigdy nad nie zastanawiałem. A teraz ustawiam inaczej. RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mierzwiak - 31-01-2018 @Gieferg Dziesięć? Moim zdaniem to jest pytanie sprzed dwóch dekad. RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Gieferg - 31-01-2018 Ale dziesięć lat temu jeszcze nie miałem odtwarzacza Blu-ray i wydawało mi się, że jakieś tam szmery-bajery do skalowania w TV typu "Resolution+" mogą pomóc DVD :> RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mierzwiak - 31-01-2018 Obstawiłem dwadzieścia bo wtedy było tylko DVD i można było wierzyć że droższy sprzęt zapewni maks jakości
RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Gieferg - 31-01-2018 Dość powiedzieć, że żaden sprzęt nie wyciągnie z DVD czegoś, co by się dało w 2018 roku nazwać "jakością" (nawet jeśli niektóre z nich wyglądają znośnie na niewielkich TV), więc zwyczajnie nie ma sensu się zastanawiać nad DVD kupując sprzęt, a jeśli się zamierza oglądać z tego nośnika to wypadałoby zadbać przede wszystkim o odpowiednio... mały ekran. |