Filmozercy.com | Forum
Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor (/watek-kolekcja-polskich-klasykow-na-blu-ray-z-okazji-50-lat-studia-tor)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Porucznik Kazubek - 17-02-2021

(15-01-2021, 18:10)MarianPaz napisał(a):  Być może jesteś osobą która lubi obraz gładki i pozbawiony ziarna, wiec na tym forum będziesz miał ciężko z takim gustem.
Przepraszam za małą archeologię. Zdecydowanie wolę obraz z ziarnem, ale nie takim, które jest wynikiem zbytniej cyfrowej ingerencji w materiał. W czarno-białym obrazie lubię ziarno, ale też wyraźne przejścia tonalne. Zdecydowanie jestem przeciwny takiej rekonstrukcji jak np. tu: https://www.youtube.com/watch?v=J0payjR9VDQ (0:33-0:40 -szary kolor skóry, 0:40-0:49 -utrata szczegółów, widoczna zwłaszcza na parkiecie). Co prawda film ze SF "Kadr", ale chodzi o przykład rekonstrukcji, która mi nie odpowiada.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - MarianPaz - 17-02-2021

Kiepski przykład bo raz, że film mocno potraktowano DNRem a dwa, ta rekonstrukcja jest aż z 2010 roku.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Porucznik Kazubek - 24-02-2021

Chyba nie rozumiem pojęcia rekonstrukcja.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 24-02-2021

Co do "Salta" (1965) zgadzam się z Porucznikiem. Obraz nie ma siły / życia i za takie kwiatki wyleciałbym w latach 80 - tych z roboty.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Pan Anatol - 24-02-2021

(17-02-2021, 21:30)MarianPaz napisał(a):  Kiepski przykład bo raz, że film mocno potraktowano DNRem a dwa, ta rekonstrukcja jest aż z 2010 roku.

A po trzecie, dodałbym, trudno cokolwiek stwierdzić na podstawie filmiku z YouTube, który dobija wszystko swoją dodatkową kompresją. Nie mówię, że to jakaś super rekonstrukcja, ale widziałem o wiele gorsze. Jak dla mnie Salto na Blu-ray prezentuje się znośnie. Wątpię też, żebyśmy w najbliższym, a nawet nieco dalszym czasie doczekali się nowej, lepszej rekonstrukcji tego akurat filmu. Co innego Popiół i diament, Rękopis znaleziony w Saragossie, takie bardziej popularne dzieła, a Konwicki generalnie jest niestety bardziej niszowy.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 25-02-2021

Określoną „miękkość” obrazu akceptuję w filmach barwnych. Dawałem temu wyraz w „recenzjach”, np. na forum Kino Polska. Natomiast w przypadku kadrów czarno białych preferuję kontrast bardziej zdecydowany. W tej materii świetnie poruszają się Amerykanie.
Mam trochę polskich rekonstrukcji w postaci DVD / BD i niestety, w niektórych przeszkadza mi wspomniany brak życia / siły.

EDIT:
Pierwszy lepszy przykład na „tchnięcie życia” w obraz czarno biały. Może to kwestia gustu, ale zawsze dobierałem gradację papieru światłoczułego w taki sposób, aby kontrast (lepiej lub gorzej) korespondował z poniższymi kadrami. Oczywiście You Tube nie oddaje tego w pełni.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - quadyful - 28-12-2021

Ma ktoś zdjęcia jak wyglądają te czarne "steelbooki" ? Smile

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - MarianPaz - 29-12-2021

(28-12-2021, 20:36)quadyful napisał(a):  Ma ktoś zdjęcia jak wyglądają te czarne "steelbooki" ? Smile
https://filmozercy.com/wpis/studio-filmowe-tor-50-lat-prezentacja-steelbookow-rejs-krotki-film-o-zabijaniu-i-milosci

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - Daras - 03-04-2022

Coraz bardziej męczy mnie liczba wątków. Gubię się i nie wiem gdzie pisać.

„Agent nr 1"” 1971,  Zbigniew Kuźmiński.

Wydawca: Studio Blu.
Obraz: 16:9. Standard 1080p/ 24 fps.
Dźwięk: PCM.
Napisy:  EN.
Region: Free .

Skąd czerpać czas na pisanie? Nie wiem. Zaliczyłem multum projekcji w kinie domowym, ale brakowało mi sposobności do dzielenia się wrażeniami. Zatem dziś krótko.
Podczas ostatniej projekcji nie odnotowałem negatywnych spostrzeżeń natury technicznej.
Pomijając "okazjonalne" śmieci, krążek BD sprawił mi pełną satysfakcję. Zatem: ziarno, barwy, przejścia tonalne itp. - oceniam wysoko.
W ciemnych partiach obrazu rzeczona rekonstrukcja także się broniła. No, w końcu chodziło o polskiego Bonda! Polecam.

Obraz  10 / 10
Audio 10/ 10

EDIT:
Poprawiłem datę produkcji.

RE: Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor - fire_caves - 03-04-2022

Napisałeś 6 zdań o tym że nie wiesz gdzie pisać i że nie masz czasu pisać, a potem pięć zdań recenzji... Huh