![]() |
|
Dodawanie wersji PL - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Dodawanie wersji PL (/watek-dodawanie-wersji-pl) |
RE: Dodawanie wersji PL - Gieferg - 10-04-2022 Cytat:Hmm.. myślałem, że to się tyczy z edycją menu, tjn dodawanie tekstu i funkcji, tutaj miałem nadzieję, że podmianka to tylko zastąpienie np ścieżki audio innym nie wymaga większego kombinowania.. Na DVD to było stosunkowo proste (używało się trzech programów ale rzadko się trafiały jakiekolwiek komplikacje), na Blu-ray, przynajmniej wtedy, kiedy próbowałem, już niekoniecznie - w pierwszym poście tego wątku jest link do przewodnika jak się to robi (no chyba, że od tamtej pory ktoś wymyślił jakiś inny sposób). Łatwiej jest zrobić nowe (np w MultiAVCHD). To mi się akurat zdarza, no i można mu z reguły bez problemu wstawić tło wzięte z oryginalnego menu, choć całe menu będzie działać nieco inaczej. Ale tak naprawdę to po co ci to menu? Jak masz oryginał i chcesz np obejrzeć dodatki, to sobie wrzucasz do odtwarzacza oryginał, chcesz obejrzeć film z lektorem, to sobie wrzucasz kopię z lektorem. Różnica taka, że szybciej włączysz film. RE: Dodawanie wersji PL - Pawlik89 - 10-04-2022 Cytat:Ale tak naprawdę to po co ci to menu? Jak masz oryginał i chcesz np obejrzeć dodatki, to sobie wrzucasz do odtwarzacza oryginał, chcesz obejrzeć film z lektorem, to sobie wrzucasz kopię z lektorem. Różnica taka, że szybciej włączysz film. Wiesz co.. chyba masz rację.. Jak tak teraz na to patrzę to w sumie Twoja uwaga brzmi rozsądnie i na jeden kij wychodzi. Ogólnie w tym całym zadaniu chodzi mi o jakieś tam poczucie estetyki, że to jest jeszcze "jakaś kopia oryginału płyty" wydana jakby tak, jak ja bym tego chciał. No ale suma sumarum.. tak jak mówisz chodzi o to aby film obejrzeć. RE: Dodawanie wersji PL - Kirek - 12-09-2022 Pytanie nie do końca związane z tematem ale chyba tutaj najbardziej pasuje. Czy jest program, który pokazuje w jakim kolorze zapisane są na płycie UHD/BD napisy? Nie mam na myśli programu gdzie mogę to sobie ustawić dla tworzonej kopii tylko o prezentację informacji jak to jest na oryginalnej płycie. RE: Dodawanie wersji PL - misfit - 13-09-2022 Np. MPC HC, który na pewno masz zainstalowany. Jeśli chcesz aby na screenshotach były widoczne napisy to musisz odznaczyć opcję "don't draw subtitles" w madVR rendering/screenshots. RE: Dodawanie wersji PL - Kirek - 13-09-2022 Nie do końca chodzi mi o to. Zależy mi na programie typu BDInfo, tsMuxer, madVR w MPC HC itp gdzie będzie można odczytać kod koloru w jakim są zapisane napisy. RE: Dodawanie wersji PL - misfit - 13-09-2022 Napisy na BD/UHD są zapisane w postaci graficznej (bitmapy), więc nie sądzę aby jakikolwiek program umożliwiał coś takiego automatycznie
RE: Dodawanie wersji PL - Kirek - 13-09-2022 Szkoda. Robię teraz opisy wydań kolejnych części "Mission: Impossible" i tam np w 4 mamy dla napisów PL kolor (pomarańczowy na UHD i żółty na BD). Niestety jak na SONY UBP-X700 zapomniałem wyłączyć DV to dla płyty BD powstały przekłamania w kolorze napisów (na szczęście zorientowałem się w tym po jakimś czasie i poprawiłem opis) ale chciałbym uniknąć tego rodzaju pomyłek. Dodatkowo zawsze jest 'problem' jak dany kolor opisać. Np w 5 na płycie UHD też moim zdaniem to nie jest biały kolor, tylko jak to zapisać 'jasno kremowy'?
RE: Dodawanie wersji PL - prodarek - 13-09-2022 Najszybciej zrobić screen i programem graficznym za pomocą próbnika pobrać kolor. Jasno kremowy to może i on jest w tv gdy oglądać w trybach kinowych... RE: Dodawanie wersji PL - misfit - 13-09-2022 (13-09-2022, 08:51)Kirek napisał(a): Np w 5 na płycie UHD też moim zdaniem to nie jest biały kolor, tylko jak to zapisać 'jasno kremowy'? Nie mam 5 w pl wersji. Zrób screena to się zobaczy...
RE: Dodawanie wersji PL - Kirek - 13-09-2022 Kolejne zdjęcia to: 1. M:I-5 - UHD 2. M:I-5 - BD - na TV sprawiały wrażenie bardziej białych i dla przykładu dwa losowe filmy, które miałem pod ręką tak aby pokazać różnicę 3. UHD 4. BD Wszystkie screeny wykonane na kompie, przy użyciu MPC-HC misfit, wydaje mi się że kolor napisów na M:I-5 dla wszystkich krajów jest jednakowy więc może i na twoim egzemplarzu będziesz mógł to zaobserwować. I jak tam, jaki według Was to jest kolor? ![]() Jeszcze dwa przykłady, na które natrafiłem podczas wczorajszych seansów. 1. M:I-5 - BD - dodatki, kadr gdzie mamy napisy wtopione w obraz i PL 2. M:I-5 vs M:I-6 - UHD - połączenie kadrów z napisami PL z tych dwóch części, 5 na górze. Mnie ten kolor z 5 podczas oglądania jednak wyróżniał się od napisów w innych filmach stąd też zastanawiałem się jak go opisać w filmoskopie ale może rzeczywiście ta różnica jest zbyt subtelna i nie ma co tej informacji dodawać. |