Filmozercy.com | Forum
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD (/watek-screenshoty-porownania-obrazu-4k-uhd-blu-ray-dvd)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 10-02-2026

(10-02-2026, 15:10)slavekg napisał(a):  BD takie rewelacyjne?

Oj tak, przyłożyli się wtedy i to nadal absolutna rewelacja. Możliwe, że to ten sam skan zresztą będzie, ale liczę na HDRek mocno (screen #5 <3).
Inna sprawa, że UHD wygląda jakby przy nim majstrowali (screen #2 - ???)

Za to Playtime i Jarhead - meh.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 10-02-2026

Dla mnie niezła poprawa jak na screeny SDR, szczegółowość obrazu też jest lepsza, chociaż nie zawsze i nie wszędzie - ale np. w #4 widzę znaczną różnicę.

Jasnościowo tak się sytuacja przedstawia:
[Obrazek: TXIX7W8.png]

Zaskakująco, jest też DV, ale dziwne są te metadane:
[Obrazek: aaB461W.png]

Jeśli jakaś scena ma powiedzmy 4000 nitów, telewizor ma w szczycie ~700 nitów, a wg. metadanych jest to 100 lub 400 nitów, to wtedy raczej wszelkie detale w jasnych obszarach powyżej 700 nitów zostaną po chamsku ucięte w DV, a nie zmapowane do możliwości wyświetlacza. Chociaż to jeszcze zweryfikuję w realu, bo może metadane L2 tutaj coś poratują sprawę.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - ce17 - 11-02-2026

Z tego co widzę to przy Ben Hurze coś jest zmienione dla 11-tego porównania. Inny jest kształt wzgórza i budynków. Czyżby AI?

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mierzwiak - 11-02-2026

(11-02-2026, 13:18)ce17 napisał(a):  Z tego co widzę to przy Ben Hurze coś jest zmienione dla 11-tego porównania. Inny jest kształt wzgórza i budynków. Czyżby AI?
Skynet od razu.

Ktoś słusznie zauważył, że na Blu-ray wygląda jakby ciemna linia na kamieniu była skopiowana, nad głową faceta też jest jakaś dziwna linia. Budynek na lewo od Rzymianina też zdaje się wyglądać poprawnie na UHD w przeciwieństwie do BD. Możliwe że na Blu-ray musieli coś działać z naprawianiem uszkodzeń / łączeniem różnych klatek i powychodziły im takie kwiatki.

[Obrazek: example.jpg]

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 02-03-2026

Dodane:

A Beautiful Mind / Piękny umysł (2001)
Amerykańskie UHD-BD (Universal) vs brytyjskie BD z 2012 roku (Paramount).

Ben-Hur (1959)
UHD-BD vs BD z 2011 roku (Warner).

Dancer in the Dark / Tańcząc w ciemnościach (2000)
Włoskie UHD-BD (Eagle Pictures) vs brytyjskie BD z 2025 roku (Curzon) vs niemieckie BD z 2014 roku (Koch Media). Screeny UK BD wykonał Kirek.

Dogma (1999)
Brytyjskie UHD-BD z 2026 roku (Vertigo Releasing) vs amerykańskie UHD-BD i BD z 2025 roku (Lionsgate) vs niemieckie BD z 2011 roku (Studio Canal).
Heatmapy i WCG.

Dogtooth / Kieł (2009)
Brytyjskie UHD-BD z 2026 roku (Vertigo Releasing) vs amerykańskie UHD-BD z 2025 roku (Kino Lorber) vs niemieckie BD z 2024 roku (Studio Canal).

Excalibur (1981)
UHD-BD (Arrow Video) vs BD z 2011 roku (Warner).

In the Mouth of Madness / W paszczy szaleństwa (1994)
UHD-BD (Arrow Video) vs BD z 2013 roku (Warner).

Matrix Reloaded, The / Matrix Reaktywacja (2003)
UHD-BD i BD z 2018 roku vs BD z 2008 roku (Warner).

Matrix Revolutions, The / Matrix Rewolucje (2003)
UHD-BD i BD z 2018 roku vs BD z 2008 roku (Warner).

Tron (1982)
UHD-BD vs BD (Disney).

Tron: Legacy (2010)
UHD-BD vs BD (Disney).

When Harry Met Sally... / Kiedy Harry poznał Sally (1989)
Niemieckie UHD-BD z 2023 roku (Capelight Pictures) vs amerykańskie BD z 2019 roku (Shout Factory) vs BD z 2011 roku (MGM).

Po obejrzeniu całości Ben-Hur stwierdzam, że będzie to poważny kandydat na obrazowe wydanie UHD tego roku. Odnośnie dziwacznych metadanych dla DV, nie wiem jak na wyświetlaczu 200-300 nitów, ale na moim 800 nitowym LG niespecjalnie odczuwałem negatywne kosekwencje (ucięte detale), pewnie dlatego, że generalnie w tym filmie jasność powyżej 800 nitów mają malutkie obszary obrazu, głównie odblaski słoneczne.

Ogłoszenia parafialne:
1. Nie ma screenów HDR i już raczej nie będzie. Będą za to filmiki, bardzo podobne do tego co serwuje kanał HDR Dissector, z tym, że na razie będą to pliki do pobrania. Kiedy? Może od następnej aktualizacji.

2. Wraz z wersją DoVi Scripts 3.1.1 pojawiła się nowa opcja tworzenia screenshotów z HDR do SDR, przy pomocy metadanych z DV L2 100 nit, które są tworzone ręcznie przez kolorystę. W praktyce oznacza to, że na tak wykonanych porównaniach UHD vs BD pochodzących z tego samego mastera, w ponad 90% przypadków obraz z obu wydań byłby identyczny pod względem kolorów, jasności, zakresu dynamiki, poziomów czerni, itd. itp. gdyż właśnie w ten sposób zwykle tworzone są oficjalne wydania dla BD. Więc jedyne co odróżniałoby pod względem obrazu UHD od BD byłyby ew. różnice wynikające z wyższej rozdzielczości oraz kompresji obrazu. I to wszystko.

Postanowiłem, że jednak na swoich porównaniach nie będę korzystał z tej nowej opcji - przy dotychczasowej metodzie na screenach SDR można zobaczyć co nieco korzyści obrazowych jakie wnosi HDR, np. w postaci większej ilości widocznych detali w jasnych partiach obrazu (o ile w rzeczywistości faktycznie one są), podczas gdy na nowej metodzie byłyby one identyczne jak z BD. Ufam, że większość z was zdaje sobie sprawę z tego, że jak na screenach UHD SDR obraz jest ciemniejszy niż na BD to nie oznacza, że taki jest faktycznie, lecz jest to zwykle efekt konwersji, wynikający z tego, że im w HDR obraz ma wyższą jasność, tym bardziej musi być on przyciemniony po kowersji do SDR 100 nit tak aby było widać wszystkie detale w jasnych obszarach jakie się znajdują w HDR.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 02-03-2026

Tron wygląda jak pojechany DNRem.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Bender - 02-03-2026

Jak dla mnie Dogtooth najlepiej na ... BD. To już któryś tytuł z kolei, z tych które mnie interesują.... w sumie chyba się cieszę, piniądz zaoszczędzony Wink

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 02-03-2026

To jest ten sam remaster 4K. Brytyjskie UHD-BD wygrywa pod względem szczegółowości i kodowania obrazu, ale zakładam, że kolorki na BD bardziej ci podchodzą (pamiętaj jednak, że na screenach po konwersji do SDR nie do końca można to ocenić, poczekaj na filmik HDR) - u mnie zależy od dnia Wink
Aczkolwiek w "Kiedy Harry poznał Sally" i wczoraj i dziś, pod tym względem wolę BD od Kino Lorbera i gdyby ktoś mi zaoferował wymianę z niemieckiego UHD to chyba bym się skusił.

(02-03-2026, 17:04)Mefisto napisał(a):  Tron wygląda jak pojechany DNRem.

Dla mnie Tron byłby spoko gdyby nie te problemy z kodowaniem.
Większy problem mam za to z Legacy i jego sztucznym wyostrzeniem po całości.

Muszę za to pochwalić Universal, który ostatnio mi imponuje do tego stopnia, że na dzień dzisiejszy z tych dużych wytwórni najmniej mam zastrzeżeń do ich wydań UHD vs Paramount/Warner/Sony/Disney. Jak to się pozmieniało... jeśli chodzi o wydania katalogowe na BD, przez większość czasu Universal to był dla mnie zdecydowanie największy szrot.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 10-03-2026

WarGames - Niemcy vs USA

Ech...

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 11-04-2026

No Niemiec ma znacznie lepsze kodowanie obrazu, co przekłada się także na wyraźnie lepszą szczegółowość obrazu.
Pozostałe różnice, przede wszystkim w jasności, mogą w praktyce nie istnieć i wynikać z innych ustawień/wersji oprogramowania do konwersji HDR->SDR, na czym już wielokrotnie wcześniej caps był przyłapywany - screeny z Shout był robione w 2022 roku. Wkrótce zweryfikuję to na 100%.

EDIT:

Poniżej screeny porónawcze z obu wydań WarGames wykonane przeze mnie na tej samej wersji i tych samych ustawieniach softu do konwersji HDR->SDR. Wyciągnijcie sobie sami wnioski na temat użyteczności porównań UHD z caps-a-holic.

https://slow.pics/c/ygR3qfGm

Poza tym takie tam screeny znalezione na slow.pics, do części z nich za jakiś czas zrobię własne porównania, ale to dopiero za kilka tygodni:

Cutter's Way / Sposób Cuttera (1981)
Brytyjskie BD z 2026 roku (Radiance Films) vs amerykańskie BD z 2022 roku (Fun City Editions).

Hard Boiled / Lat sau san taam / Dzieci Triady (1992)
Brytyjskie UHD-BD (Arrow Video) vs amerykańskie UHD-BD (Shout Factory).
Brytyjskie UHD-BD (Arrow Video) vs amerykańskie UHD-BD (Shout Factory).

Killers of the Flower Moon / Czas krwawego księżyca (2023)
Amerykańskie UHD-BD z 2026 roku (Criterion) vs włoskie UHD-BD z 2024 roku (Eagle Pictures).

Life of Brian / Żywot Briana
Amerykańskie UHD-BD z 2026 roku (Criterion) vs niemieckie BD z 2007 roku (Sony Pictures).

Litan (1982)
Brytyjskie BD z 2025 roku (Radiance Films) vs amerykańskie BD z 2024 roku (Severin Films).

Meet the Fockers / Poznaj moich rodziców (2004)
Amerykańskie UHD-BD vs BD (Universal Studios).

No Escape / Kolonia karna (1994)
Australijskie UHD-BD z 2026 roku (Umbrella Entertainment) vs niemieckie UHD-BD z 2022 roku (Turbine Medien).

Viridiana (1961)
Amerykańskie UHD-BD z 2026 roku (Criterion) vs brytyjskie BD z 2024 roku (Radiance Films).