![]() |
|
The Abyss (Otchłań/Głębia) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: The Abyss (Otchłań/Głębia) (/watek-the-abyss-otchlan-glebia) |
RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mierzwiak - 18-12-2023 (18-12-2023, 13:00)misfit napisał(a): Mierzwiak - w zwiastunie Abyss (i tym lepszym i gorszym jakościowo) ewidentnie widzę sztuczne wyostrzanie w części ujęć, ale nie będę się sprzeczał czy to jest efekt AI, czy czegoś bardziej tradycyjnego. Od razu rzuciły mi się też nienaturalne oczęta i widzę, że Geoff'owi też. Chyba, że zwiastun odbiega znacząco pod tym względem od UHD, to wtedy spoko...Tak, pisał mi o tym. Wiesz, nie będę się z tym kłócić i upierać, że The Abyss jest w 100% naturalnym skanem, bo na pewno nie jest, i tak, obraz jest bardzo czysty (choć z wiadomych względów wzbraniam się tu przed oceną ziarna; wydaje mi się, że ten trailer Pro Res był pod tym względem lepszy), tu czy tam widać wygładzoną twarz, głównie w przypadku Mastrantonio, ale chyba i Harris miał jakiś tam moment gdzie detale na twarzy mu się rypnęły (ale też pamiętajmy, że przy filmach kręconych na taśmie bywały problemy z ostrością, więc jeśli użyli jakiegoś algorytmu a twarz w nim była akurat nieostra, to wiadomo, że będzie to zapewne uwypuklone), ale jednocześnie nie widziałem tu nic, na co miałbym się wkurzać i obrażać i z ręką na sercu jestem z tego co widziałem w 100% zadowolony. W przypadku Titanica i Aliens łatwiej odrzucić mi wersje 4K mając na półce świetne BD, więc bardzo możliwe, że tutaj dochodzi psychologia i świadomość, że albo to, albo nic, ale szczerze - jest dobrze, naprawdę, a chyba znasz mnie na tyle że wiesz, że mam swoje standardy (choć zapowiada się na to, że True Lies stanie na mojej półce i obok T2 będzie najgorszym / najsłabszym remasterem 4K w kolekcji)
RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - pred895 - 18-12-2023 Nie wytrzymałem i odpaliłem wersje WEB 4k na projektorze i jest tak jak mówi Mierzwiak film wygląda bardzo przyjemnie. Woskowy T2 nie ma startu do tego remastera. Kolorki , kontrast ostrość wszystko jest si i tak jak kolega Mierzwiak cieszę się że mamy w końcu możliwość zakupu tego na UHD/BD i nie jest to tak skatowane AI jak True Lies i Aliens. Tak więc to będzie jedyna pozycja jaką kupię z tego pakietu Camerona na 4k. RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mierzwiak - 18-12-2023 Trochę zrzutów ode mnie, w tym te, o które prosił Juby:
RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - ILSA FAUST - 18-12-2023 (18-12-2023, 08:04)fire_caves napisał(a): Nadal nie podałeś źródła, tylko cytat z niewiem skąd. Tak czy siak "may be" w źródle wskazuje, że albo nie znasz angielskiego ponad poziom dość podstawowy albo... opinie przedstawiasz jako fakty. Tak czy owak - nie napisałeś newsa tylko domysł, powtórzony prawdopodobnie za jakimś forum. "fire_caves" poprosiłeś o potwierdzenie informacji więc wysłałem Tobie cały akapit (notę dystrybutora), abyś nie szukał. Nadal nie masz zaufania? ok, poniżej masz link do szanowanej strony z zapowiedziami na rynek UK, w tym przypadku Aliens 4K, w środku masz tekst, który Tobie przesłałem. https://www.steelbookbluray.com/james-camerons-sci-fi-sequel-aliens-is-coming-to-4k-disc-in-the-uk/ Faktem jest brak wydania the Abyss na rynek UK, który jak na razie potwierdza ww. NOTĘ Dystrybutora. chciałeś info - dostałeś - po co się napinasz i piszesz nieprawdę o moim angielskim, wymyśleniu historii ![]() Nie czuję urazy, nie jestem trollem jak co poniektórzy, którym wszystko nie pasuje i przeszkadza, nie wymyślam historii, ZAWSZE podaję prawdziwe, sprawdzone informacje. Albo przecieki, które się sprawdzają, tego oczekuję także od innych użytkowników FORUM. Nie przeszkadza mi Twoje pytanie, jest bardzo ważne dla fanów the Abyss, którzy głównie preferują rynek UK - także preferuję wydania z UK Mam wtedy pewność, że materiały dodatkowe są w wersji EN.Jeśli wyrażam opinię o filmie czy konkretnym wydaniu to zaznaczam, że to moja subiektywna opinia, a to że nie płynę głównym nurtem i mam swoje zdanie uważam za mój atut. Film, The Abyss (10/10), wydanie 4K MUST HAVE. RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - pred895 - 18-12-2023 Film będzie dostępny w krajach skandynawskich od 31.03 >> https://imusic.dk/movies/7333018029514/james-cameron-2024-abyss-the-uhd-bd-4k-ultra-hd Sklep sprawdzony przeze mnie, więc można śmiało stamtąd zamawiać. RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - fire_caves - 19-12-2023 (18-12-2023, 21:37)ILSA FAUST napisał(a): chciałeś info - dostałeś - po co się napinasz i piszesz nieprawdę o moim angielskim, wymyśleniu historiiNapisałeś: Cytat:The Abyss 4K będzie zablokowany na rynek brytyjski z powodu oskarżeń o znęcanie się nad zwierzętami. A w tekście jest wyraźnie napisane, że to są domysły: Cytat:A note for people waiting for a UK release of The Abyss… We’re still waiting on confirmation of a release, but it may be affected by historical BBFC mandated cuts to the scene where a rat breathes liquid oxygen (the rat was totally fine, but the BBFC had concerns of animal cruelty). While the BBFC have become much more relaxed in recent years, we can’t imagine that would extend to perceptions of animal cruelty, meaning that the studio would probably need to create a UK specific cut for any UK screenings and disc release, and may decide it’s not worth the cost. To kto tu pisze nieprawdę? RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - misfit - 19-12-2023 Abyss przed i po ostatnich "poprawkach" wykonanych przez Camerona i ekipę Jacksona. https://slow.pics/c/Cb8MeVUo Niech mi ktoś umożliwi zakup UHD z obrazem od Lowry i natychmiast składam pre-ordera. W innym razie czekam na jakąś dobrą promkę
RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Juby - 19-12-2023 To: Cytat: ... i to: (19-12-2023, 08:50)misfit napisał(a): Abyss przed i po ostatnich "poprawkach" wykonanych przez Camerona i ekipę Jacksona. ... pokazuje, że film jednak jest mocno przejechany tealem, nawet względem poprzedniej, również lekko-tealowej wersji. Z porównania od misfita: 6 do 1 na korzyść wersji sprzed poprawek wg mnie. Co nie zmienia faktu, że zarówno na tych porównaniach, jak i screenach od Mierzwiaka, remaster Otchłani wygląda bardzo dobrze, bez większych problemów i zapowiada się, że to rzeczywiście jedyne nieskopane (a przynajmniej nie po całości) i warte zakupu UHD z tych filmów Camerona. RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mefisto - 19-12-2023 (19-12-2023, 10:44)Juby napisał(a): zapowiada się, że to rzeczywiście jedyne nieskopane (a przynajmniej nie po całości) i warte zakupu UHD z tych filmów Camerona. No te ostatnie porównania raczej temu przeczą. Choćby od 5 obrazka mam chęć na oczu kąpiel, 2 wcale nie lepszy. RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mierzwiak - 19-12-2023 Pisałem to już X razy - czy gdy oglądasz film, to obok masz drugi TV z innym wydaniem i przez 2h porównujesz kolorystykę? No nie. Osobiście rozpatruję kolory w kontekście filmu, tego czy do niego pasują a nie zauważyłem w remasterze The Abyss ani jednego ujęcia, które miałoby kolory nieadekwatne do danej sceny / oświetlenia i to w sumie tyle w temacie, jedyne co jest lepsze na tych screenach to ziarno. Dla jasności: nie twierdzę, że film nie mógłby mieć lepszej korekcji barwnej, po prostu mi ona nie przeszkadza, nie mam też najmniejszego problemu z kontrowersyjnym dla niektórych wyglądem Aliens na BD, wręcz przeciwnie, uwielbiam tę kolorystykę. |