![]() |
|
Kryteria zakupu filmów - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Kryteria zakupu filmów (/watek-kryteria-zakupu-filmow) |
RE: Kryteria zakupu filmów - Mierzwiak - 03-04-2024 (03-04-2024, 19:48)pearlzfan napisał(a): puściłem sobie jeszcze zaraz po seansie fragmenty Aliena UHD i jedyna różnica jaka rzuca się w oczy to ilość ziarnaJedyna? Współczuję ![]() Ale spoko, jednym zdaniem zakwestionowałeś sens odrestaurowywania filmów i skanowania negatywów w 4K i więcej. Po co tracić czas i pieniądze, skoro można wziąć 15-letni master 2K, niemal całkowicie pozbawić go ziarna i nadać niemający nic wspólnego ani z latami 80-tymi, ani z taśmą filmową wygląd, przy okazji jadąc z wyostrzaniem do tego stopnia, że w niektórych ujęciach Weaver z tymi zmarszczkamk wygląda jakby była po pięćdziesiątce? No ale o gustach ponoć się nie dyskutuje, niemniej takie januszowe opinie zawsze zostawiają niesmak. RE: Kryteria zakupu filmów - Adrian Gawor - 04-04-2024 (03-04-2024, 12:11)pred895 napisał(a): Pewnie jakiś Adran Gawor na sterydach, ale to marginalne przypadkiOd wrzesnia chodze na silowie,sterydow nie biore,mozesz mi mowic Koksik RE: Kryteria zakupu filmów - Wolfman - 05-04-2024 @Misfit , Ty i Mefisto plus paru innych, jesteście w topce kupujących. Ale to wyjątki od reguły. Ja dużo rzeczy się pozbywam i mam mnóstwo kupujących tego typu. Film w ogłoszeniu jest PL dystrybucja, cena 15 PLN, cebula przyjeżdża i pisze ze da 7 PLN bo ogłoszenie wisi od mca. Ta sama cebula narzeka, że jest mało PL w Polsce. I tak w kółko. Te ogłoszenia mają i po 30 obserwujących. Takiego cebulactwa jak w Polsce, to trudno szukać za granicą. Bo i tak wystawiam i nawet polska dystrybucja schodzi bez problemu. Ostatnio JFK steelbook, bo chcę kupić 4k. Dystrybucja nie ma prawa rozwijać się w tym kraju tylko zdechnąć z głodu. Post może brzmieć kontrowersyjnie, ale przy tej ilości zapytań od ponad dekady, to wyrobiłem sobie już opinie. RE: Kryteria zakupu filmów - slavekg - 05-04-2024 (05-04-2024, 09:15)Wolfman napisał(a): Film w ogłoszeniu jest PL dystrybucja, cena 15 PLN, cebula przyjeżdża i pisze ze da 7 PLN bo ogłoszenie wisi od mca.Jeśli się widzi, jak na Vinted ludzie ze Skandynawii sprzedają BD właśnie po 7-10 PLN, to się zaczyna wydawać, że tyle powinny kosztować
RE: Kryteria zakupu filmów - misfit - 05-04-2024 Wolfman - Cieszy mnie zmiana narracji, bo jeszcze kilka dni temu pisałeś, że gdyby każdy kupował tak jak ja, to żadnych nośników by nie było ![]() Należy sobie uświadomić, że wśród dorosłych Polaków, ok. 0,01% z nas w miarę regularnie kupuje filmy na nośnikach fizycznych, a BD/UHD to w ogóle jest jakaś mała drobinka w kosmosie. I nawet nie chodzi tutaj w wielu przypadkach o kryterium cenowe... Po prostu dla zdecydowanej większości streaming jest wystarczający i bardziej wygodny. Kropka. RE: Kryteria zakupu filmów - Mefisto - 05-04-2024 Skąd akurat wyszło Ci 0,01%? Są jakieś badania? ![]() (05-04-2024, 09:15)Wolfman napisał(a): Film w ogłoszeniu jest PL dystrybucja, cena 15 PLN, cebula przyjeżdża i pisze ze da 7 PLN bo ogłoszenie wisi od mca. Ta sama cebula narzeka, że jest mało PL w Polsce. I tak w kółko. W odniesieniu do filmów się z tym akurat nie spotkałem, ale to prawda, że Polacy najchętniej to by za złotówkę wszystko kupowali, a za darmo to już w ogóle; i jak coś kosztuje więcej, to żydzą na potęgę. RE: Kryteria zakupu filmów - misfit - 05-04-2024 Zrobiłem sondaż i tyle mi wyszło. A Tobie ile - 0,02%, czy może bardziej 0,005%?
RE: Kryteria zakupu filmów - Mefisto - 05-04-2024 Myślę, że mógłbyś się miło zaskoczyć, gdyby faktyczne badanie zostało przeprowadzone
RE: Kryteria zakupu filmów - misfit - 05-04-2024 Nie sądzę. Chyba, że badanie przeprowadziłbym też wśród Polaków mieszkających na obszczyźnie - wtedy niewykluczone, że wyszłoby trochę więcej. RE: Kryteria zakupu filmów - Wolfman - 05-04-2024 (05-04-2024, 11:21)misfit napisał(a): Wolfman - Cieszy mnie zmiana narracji, bo jeszcze kilka dni temu pisałeś, że gdyby każdy kupował tak jak ja, to żadnych nośników by nie byłoJa piszę o tym małym procencie, który kupuje i roszczeniowo chce za pół darmo, a jak kupi jeden film za 100PLN to drugi musiałby być gratis, Misfit kupowałeś od groma w promocji, chodziło mi, że gdyby każdy tak kupował , tylko czekając na promocje, to by dystrybucji dawno nie było. Że generalnie kupujesz duzo to zgoda, ale dla polskiej dystrybucji nie ma to znaczenia Wiesz o czym piszę, gros tych filmów to za graniczne wydania
|