Filmozercy.com | Forum
Blu-ray vs DVD - dyskusja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Blu-ray vs DVD - dyskusja (/watek-blu-ray-vs-dvd-dyskusja)

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Grześ58 - 19-03-2018

Nie podoba Ci się to, że są niebieskie czy ich rozmiar/kształt?
Płyty UHD mają czarne pudełka, może skusisz się na przeskok z DVD na 4K za parę lat jak ceny spadną Big Grin

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - misfit - 19-03-2018

(19-03-2018, 20:05)Nfsfan83 napisał(a):  #misfit gdzie ja pisałem o dvdripach? tzn w sensie, że zrobiłem sobie taki aby swoje DVD lookać na tv to tak.

Np. tutaj.
Nie wnikam czy kupujesz DVD i (nie wiedzieć po co i w jakim celu) robisz sobie z tego dvdripa, czy od razu go ściągasz z sieci - nie mój interes.
Pisałeś jednak też coś o 480p uzyskiwanym ze źródła FHD. Możesz rozszerzyć to zagadnienie ? Smile

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Gieferg - 19-03-2018

Pewnie na tej samej zasadzie co DVD zrobione z Blu-raya, zazwyczaj wygląda lepiej niż normalne DVD wydane równolegle z tym Blu-rayem. Potwierdzone doświadczalnie.

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - misfit - 19-03-2018

Nie psuj zabawy Wink
Tyle to ja wiem, bardziej interesuje mnie gdzie takie cuda można dostać, ew. czy jednak zdarzy mu się kupić BD i robi sobie z niego 480p.

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Nfsfan83 - 19-03-2018

Zaniknąłem bo miałem chwile radosnej artystycznej twórczości w odpowiedzi na pytanie od #Grzes58

No więc tak uważam, że są kijowe, że szok. Rozmiar jeszcze ok ale kolor? Czarny to taki fajny i uniwersalny kolor. BD pudełka to nie jeasny, że niebieski do wszystkiego pasuje Big Grin

No i najlepsze były by nawiązujące do lata 90tych (tak kocham te wszystkie kształty opakowań i wydań gier w tych latach)

http://atariage.com/forums/topic/204515-genesis-splatterhouse-3-repro-manual-genghis-khan-more/

[Obrazek: DE880803-AC1B-BEC4-97912C6A326F16C9.jpg]

Węższe od VHS np jak 2 x dvd ale masz i miejsce np na książeczkę wkładkę czy na 2-4 płyty Wink

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Gieferg - 19-03-2018

ŻCK?

Nie widać tej twojej fotki, ale w sumie nie wiem czy chcę wiedzieć, co na niej jest Tongue

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Nfsfan83 - 19-03-2018

No właśnie nie widać Sad dałem coś na google photos i dałem udostępnij i dupa Sad

Zrobione moje wyobrażenie jakby mogła wyglądać okładka BD w wydaniu case z SEGA Genesis Wink

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Daras - 19-03-2018

Cytat z innego wątku:

(18-03-2018, 14:23)Daras napisał(a):  
(17-03-2018, 18:16)Nfsfan83 napisał(a):  Się koledzy nabijają Smile...

Się koledzy częstują i nie wykańczają chłopaka. Wink

Mieszkam zbyt daleko od szosy aby to wszystko ogarnąć. Wink  

P.S.
Bardzo luźna uwaga. Czy aby doświadczeniu filmożercy nie dali się "wkręcić" w razgawory, które dość zauważalnie rozwadniają kilka (bądź co bądź) ciekawych tematów forum? Ale nie nie wiem, nie znam się... Huh

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Mefisto - 20-03-2018

(19-03-2018, 20:05)Nfsfan83 napisał(a):  A właśnie czy są spotykane inne kolory tych opakowań niebieskich plastikowych na BD?

Jakbyś kupował, to byś wiedział Smile Tak czy siak są pudełka białe, czarne, złote, zółte, czerwone i prześwitujące (o innych rodzajach niż amaray nawet nie wspominam).

RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Juby - 20-03-2018

(19-03-2018, 20:09)Grzes58 napisał(a):  Nie podoba Ci się to, że są niebieskie czy ich rozmiar/kształt?
Płyty UHD mają czarne pudełka
Mi się nie podobają pudełka na Blu-ray (wolałem DVD) z dwóch powodów. 1. Przez pozostawione miejsce/pasek na logo na górze, na którym widnieje logo Blu-ray. To się rysuje przy każdym wkładaniu i wyjmowaniu filmu z półki, aż czasami nie dziwię się trzymającym swoje filmy w foliach, a ja sam postanowiłem wszystkie Premium Collection zostawiać w tekturkach. Jest to też zbędne o tyle, że dystrybutorzy dodatkowo dodają logo Blu na okładce, czasami nawet dwa - drugie na górze pod paskiem, na którym jest dokładnie to samo. 2. Są półprzezroczyste, przez co po otwarciu mamy białą przestrzeń. Kojarzę tylko jednego wydawcę - CDP, który fajnie wykorzystywał ten fakt i wydawał filmy w okładkach dwustronnych. Każdy powiniem tak robić.