Filmozercy.com | Forum
Dźwięk przestrzenny - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Dźwięk przestrzenny (/watek-dzwiek-przestrzenny)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

RE: Dźwięk przestrzenny - eldian - 11-08-2025

Wracam do tematu Smile
Pośród różnych zestawów w sklepach widzę złożone z kolumn marki Klipsch.
Czy warto w to wejść, czy już poziom audiofilski? Smile
Ewentualnie pytanie która seria - R czy RP

RE: Dźwięk przestrzenny - Mr.Hankey - 11-08-2025

Generalnie seria RP>R i to bezdyskusyjnie, zwłaszcza w stereo. Pytanie czy słyszysz różnicę, ale to już musisz sprawdzić samemu.

RE: Dźwięk przestrzenny - thomasso hi-fi - 11-08-2025

Klipsch te z miedzianymi membranami to kolumny typowe do kina domowego, jeśli mają służyć głównie do tego to polecam. Do słuchania muzyki niekoniecznie.

RE: Dźwięk przestrzenny - eldian - 11-08-2025

A jest godnego polecania, co ew by łączyło kino i muzykę? Czy raczej jedno lub drugie? (dla przeciętnego użytkownika,)

RE: Dźwięk przestrzenny - thomasso hi-fi - 11-08-2025

(11-08-2025, 13:37)eldian napisał(a):  A jest godnego polecania, co ew by łączyło kino i muzykę? Czy raczej jedno lub drugie? (dla przeciętnego użytkownika,)
Jeśli mają być to nowe kolumny to najlepiej iść do salonu i posłuchać, może ten Klipsch będzie dla Ciebie dobrym wyborem. To takie efekciarskie kolumny.
Sprawdziłbym też Dali Oberon, Monitor Audio, Polk Audio czy Pylon Audio.

RE: Dźwięk przestrzenny - pearlzfan - 11-08-2025

(11-08-2025, 12:38)thomasso hi-fi napisał(a):  Do słuchania muzyki niekoniecznie
No ja tam nie wiem, mi się słucha zajebiście Big Grin

@eldian, dużo zależy od tego jak czułe masz ucho. Ja porównywałem moje Klipsche z Monitorami Bronze i jakimiś Cantonami i ni uja nie słyszałem różnicy. Imho na tym poziomie sprzętu różnice robbią się tak małe, że jak nie masz wrażliwego ucha, to nie ma znaczenia, do czego będziesz głównie używał kolumn - czy do muzyki czy do filmów - w obu przypadkach będziesz się jarał efektem Smile

Jak masz możliwość i czas, to jedź do salonów odsłuchaj i na tej podstawie wybierz. Jak nie masz, to bierz te, które ci nie wykrwawią portfela i ci się najbardziej podobają Smile

RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 11-08-2025

(11-08-2025, 16:19)pearlzfan napisał(a):  dużo zależy od tego jak czułe masz ucho. Ja porównywałem moje Klipsche z Monitorami Bronze i jakimiś Cantonami i ni uja nie słyszałem różnicy.

No to nie tylko od ucha zależy, ale od adaptacji pomieszczenia - jak masz zwykły salon, to niezwykłe kolumny się w nim zwyczajnie zmarnują. A jak masz adoptowane pomieszczenie i będzie słychać różnicę w decybelach, to warto jednak kupić coś lepszego.

RE: Dźwięk przestrzenny - pearlzfan - 11-08-2025

Racja, ale jak zrobisz odsłuch w zaadaptowanym pomieszczeniu kikku różnych kolumn z tej samej półki jakościowej, to imho różnice będą tak subtelne, że bez wrażliwego i cxułego ucha różnic nie dostrzeżesz. Taki casus obecnych telewizorów - weźmiesz Sony, Panasonica, Samsunga i LG z tego samego segmentu i różnice w obrazie są praktycznie nie do wyłapania gołym okiem.

I jasne, adaptacja pomieszczenia może często być nawet lepszym rozwiązaniem niż upgrejd systemu. Najlepiej zrobić to i to, ale to jak wiemy nie są tanie rzeczy Wink

RE: Dźwięk przestrzenny - Pablo0909 - 13-08-2025

Mam zestaw Klipsch- 3x RP-640D On- Wall, 2x RP- 240D On- Wall i subwoofer RP- 1200SW. Do KD są świetne, ale i do muzy się nadają. Jeden warunek- subwoofer. Bez niego, mogą służyć za wystrój wnętrza Big Grin

[Obrazek: IMG-1828.avif]

[Obrazek: IMG-1829.avif]

RE: Dźwięk przestrzenny - Dusia - 13-08-2025

Kolego Pablo polecam Ci oplot na kable , na ścianie będzie to wyglądało bardziej estetycznie Smile
[Obrazek: IMG-2932.jpg]
Na allegro , masz milion oplotów do wyboru.