Filmozercy.com | Forum
Płyta nie chce się odtworzyć - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Płyta nie chce się odtworzyć (/watek-plyta-nie-chce-sie-odtworzyc)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - KaMario - 27-08-2022

Za sprawą wcześniejszych wpisów sprawdziłem mój egzemplarz Księgi ocalenia od Monolith. Płyta w ogóle nie chce się wczytać jakby odtwarzacz jej nie widział, żaden z obu posiadanych. Płyta jest z wyglądu jak nowa, żadnych zabrudzeń, rys, itp. Jedynie pod światło mieni się jak skóra wampira w słońcu Big Grin Może jakaś warstwa się utleniła.

Dziedzictwo Bourne'a (Filmostrada) działa idealnie.

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - Grievous - 27-08-2022

U mnie podobne problemy wystąpiły w BD "Iron Man 2" (Paramount, Skandynawia), "Thor" (Paramount, UK) i "King Kong" Jacksona (Universal, UK). Płyty lustro, ale zwieszają się mniej więcej w połowie (a kiedyś takiego problemu nie miały).

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - Mefisto - 27-08-2022

(27-08-2022, 07:17)misfit napisał(a):  Piszesz o BD czy DVD? Bo nie wiem czy swoją płytę sprawdzać Smile

BD z US

(27-08-2022, 11:22)Mister Tadeo napisał(a):  Black Rain (wyd. UK, także Paramount). Taken (UK, BD, Fox), Życie Carlita

OK, będę musiał sprawdzić w takim razie.

(27-08-2022, 11:22)Mister Tadeo napisał(a):  Może wszystkie pochodzą z felernej tłoczni?

Wątpię, żeby tylu różnych producentów korzystało z jednej tłoczni. Może po prostu wychodzi termin przydatności do spożycia albo inne rzeczy (przechowywanie? temperatura?). Jak by nie patrzeć Collater ma ponad dekadę.

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - Diocletian - 27-08-2022

Mam sporo płyt CD, które mają ponad 30 lat i nadal śmigają. Te problemy z filmami BD to raczej partacko wykonana robota w tłoczni, jakby to było wykonane jak należy , to ma to działać kilka dekad, a nie lat.
Oczywiście jeżeli trzymamy płyty w domu, a nie po piwnicach czy strychach Smile

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - KaMario - 27-08-2022

Racja, też mam wiele płyt CD mających już ponad 25 i 30 lat, i śmigają bez zarzutu.
Księga ocalenia od Monolith na 12 lat i padła płyta, faktycznie to musiało być jakieś partactwo w tłoczni.
Mam też wiele płyt w formacie dvd własnoręcznie wypalanych z filmami i muzyką, jeszcze z początku lat 2000... też chodzą do dziś.
Jeśli tak dalej będzie, za kilka lat pozbędziemy się jakiejś części kolekcji filmów - tych płyt starszych w sensie czasu zakupu.

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - Mefisto - 27-08-2022

(27-08-2022, 13:36)Diocletian napisał(a):  Mam sporo płyt CD, które mają ponad 30 lat i nadal śmigają.

Trochę inna zawartość, jak i wielkość zapisu.
Nie wiem, może jakiś procent tych płyt pada statystycznie. A może, jak pisałem, to kwestia temperatury - u mnie obecnie sprzęt się grzeje jak diabli, więc możliwe, że najmniejsze mankamenty urastają do rangi problemów, więc przy ochłodzeniu już pójdzie - trzeba będzie sprawdzić. A może wina leży jednak w tym pudełkowym nalocie, o którym już na forum dywagowaliśmy.

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - Daras - 29-08-2022

Kiedyś pisałem, że mam od cholery płyt DVD, które sam nagrywałem (TDK). Przestałem już śledzić upływ czasu, a śmigają aż miło. Wszystkie trzymam w dość szczelnej szafce.

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - Gieferg - 29-08-2022

Mi nagrywane płyty DVD przeważnie działają po wielu latach, ale nagrywane na Esperanzach Blu-raye często zdychały po kilku latach, na szczęście Verbatimy na które się szybko przerzuciłem jak dotąd nie zawodzą.

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - slavekg - 29-08-2022

Jakich Verbatimów używasz? Używałeś może tych przeznaczonych na rynek japoński, które można kupić na wiadomym portalu aukcyjnym?

RE: Płyta nie chce się odtworzyć - Gieferg - 29-08-2022

Takich jakie akurat się trafią na allegro.