Filmozercy.com | Forum
The Abyss (Otchłań/Głębia) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: The Abyss (Otchłań/Głębia) (/watek-the-abyss-otchlan-glebia)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - HAL 9000 - 16-03-2024

Na temat jakości transferów nie będę się wypowiadał dopóki nie obejrzę w domu, natomiast okładki nie zachęcają do kupna, więc czekam na steelbook lub jakieś wydania kolekcjonerskie (Abyss, Aliens).
Za to co teraz jest mogę dać 10-13 monet Tongue

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - sebas - 16-03-2024

(16-03-2024, 16:25)Mefisto napisał(a):  no i atmosik.
Audio w recenzjach The Abyss jest akurat chwalone, a to film który powinien zagonić do roboty wszystkie kanały. Na DVD mieliśmy raptem DD. W przypadku True Lies był jeszcze Laserdisc z DTS (niby oryginalny kinowy miks). To wydanko jest w tej chwili trudne do zdobycia i osiąga wysokie ceny. Podobnie DTheater (D-VHS). Ja, tak jak Mefisto, wybrzydzać nie zamierzam. To będzie upgrade z DVD. Poczekam jednak trochę, bo coś czuję, że zapowiedzą wydania w "blaszakach".

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - misfit - 16-03-2024

(16-03-2024, 16:25)Mefisto napisał(a):  Zwłaszcza, że szanse na to, iż ktoś to w najbliższych latach wyda ponownie tylko lepiej są praktycznie żadne.

Oczywiście masz rację. Nie ma na to najmniejszych szans bo te remastery, począwszy od 2017 roku, nie są żadnym wypadkiem przy pracy - wyglądają dokładnie tak jak Cameron chce aby wyglądały. Czyli zupełne przeciwieństwo czego ja oczekuję po czymś rejestrowanym na 35 mm. Ale to jest już mój problem. Większość osób będzie niezmiernie zadowolona nie tylko z Abyss, ale też pozostałej dwójki. Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.
Z kolei dla takich osób jak ja, które np. nie akceptują sztucznego wyostrzania obrazu, a już szczególnie w wykonaniu AI, sytuacja może ulec zmianie tylko wtedy gdy Cameron zrobi logout z tego świata. Ale żeby nie było... życzę mu sto lat i dużo zdrówka.

(16-03-2024, 16:25)Mefisto napisał(a):  no i atmosik.

Bardziej mnie interesuje czy jest OG audio - na szczęście chyba jest.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mefisto - 17-03-2024

(16-03-2024, 21:43)misfit napisał(a):  Z kolei dla takich osób jak ja, które np. nie akceptują sztucznego wyostrzania obrazu

Nie akceptuję sztucznego wyostrzania obrazu, ale jak mam do wyboru nieanamorficzne DVD, a 4K, to chyba sprawa jest jasna Wink

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - misfit - 17-03-2024

W innym wątku możesz zaspokoić moją ciekawość, co u Ciebie zdecydowało o zakupie "remastera" AI-liens, który ma porządne BD.

Raz jeszcze potwierdzę, że w przypadku Abyss także wybieram 4K (tzn. jeszcze się okaże czy aby częściej nie będzie oglądane dołączone BD) i dla mnie także jasną sprawą jest, że jeśli uważam coś za mniej lub bardziej ułomnego, ale niestety nic lepszego nie ma i najpewniej jeszcze długo nie będzie, to nie kupuję tego za pełną cenę, tylko czekam na znaczną obniżkę ceny. Taką zasadą kierowałem się ponad 20 lat temu gdy kupowałem filmy na DVD i nie inaczej jest obecnie. I nie chodzi o to ile mam kasy na koncie... Więc tak, za porządne wg. mnie wydanie mogę dać 150 zł, czy nawet więcej, ale za Cameronowe czy Jacksonowe twory nigdy tyle nie dam.
W tym wypadku graniczną cenę ustaliłem na okolice 15 EUR, więc powtórzę - dajta znać gdy zobaczycie kiedyś Abyss w tej cenie. W Europie oczywiście Smile

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mefisto - 17-03-2024

Może w Skandynawii albo u Czechów na promocji - ale jak mam czekać parę lat na to, to mi się nie chce; zwłaszcza, że człowiek nie młodnieje Smile

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - misfit - 20-03-2024

Spoiler - obawiam się, że nie będę mógł określić Abyss mianem fejk HDR Smile

Wykres jasności szczytowej:

[Obrazek: OisI6k2.png]

The Abyss (Otchłań/Głębia) - Glaeken - 20-03-2024

Czy Abyss w 4K będzie w końcu wydany w UK czy też nie?

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - pmmazz - 20-03-2024

nie bedzie wydany w UK

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - misfit - 22-03-2024

Kontynuując wątek z Obcego, odnośnie tego dlaczego np. w starszych filmach Atmos często nie jest najlepszą opcją, poniżej błędy jakie wyłapał w Abyss SE user Croweyes1121:

Cytat:1. Directly after the scene where the crew sings "Willin'", there's a repeat of a portion of the song played in the background as Lindsey descends to Deepcore (you can hear the line "and if you give me..." again even though you just heard them singing it a moment before.

2. During the NTI ark rising sequence, immediately following the SE shot where the blinding light hits the crew of Deepcore, the music pitch suddenly changes. It's the SE music cue faded into the end of the TC music cue, and the notes are different. This one for me is the most jarring error. If you toggle to the 2.0 track, you can hear how it should sound, with the SE music note continuing without changing through the next shot of Benthic Explorer.

3. During the added SE shot of the crew looking out over the NTI ark after it's come to the surface, there is a sloppy fade in the music where you hear the same portion of the score repeated twice in quick succession.

Issue 1 was introduced by simply using the TC footage of Lindsey without considering that the added SE scene a moment earlier required a change in the background audio since it created a continuity issue. Issues 2 and 3 were introduced on the old DVD via branching when audio fades were employed to incorporate the additional SE scenes.

Powyższe błędy nie występują w ścieżce 2.0 i 5.1, ale ta druga jest dostępna tylko na dołączonym BD Big Grin
Ale jest jeden myk - w Atmos/TrueHD zaszyta jest ścieżka 5.1 (także bez powyższych błędów), do której można się dokopać poprzez odpalenie jej przez optyka. Ale nie tylko - w OPPO mam taką opcję dzięki, której też powiniem mieć możliwość odpalenia tej zaszytej ścieżki 5.1 -> click. Zweryfikuję to na 100% gdy dostanę płytę.