Filmozercy.com | Forum
Dźwięk przestrzenny - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Dźwięk przestrzenny (/watek-dzwiek-przestrzenny)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Dźwięk przestrzenny - Daras - 13-12-2025

Misfit napisał:
W jakim celu ta rozkminka? Na płycie jest zarówno ścieżka mono i stereo.

Swój czas szanuję, z tego powodu rzadko tu zaglądam.
Wracając do meritum – zostaw mono, bo nie rozumiem o czym do mnie rozmawiasz.
Pytałem o audio MIXU MONO DO DŹWIĘKU PRZESTRZENNEGO, bo pisałem o 5.1 itd. Zatem jeszcze raz: co słychać w głośnikach rzeczonego MIXU mono vs dźwięk przestrzenny???

Na okładkach bywają błędy, stąd moje pytanie. Ale o tym już wspomniałem. Ja pierdziu.

EDIT:
Doprecyzuję. Rozumiem, że w głośnikach słychać stereo.
Moje wątpliwości wynikają z doświadczeń na dawnym forum Kino Polska, gdzie gość zamieścił wykres zapisu stereo, a ja słyszałem mono. Finalnie potwierdził moją rację rekonstruktor filmu.

RE: Dźwięk przestrzenny - misfit - 13-12-2025

(13-12-2025, 01:31)Daras napisał(a):  Pytałem o audio MIXU MONO DO DŹWIĘKU PRZESTRZENNEGO, bo pisałem o 5.1 itd. Zatem jeszcze raz: co słychać w głośnikach rzeczonego MIXU mono vs dźwięk przestrzenny???
EDIT:
Doprecyzuję. Rozumiem, że w głośnikach słychać stereo.

Cisną mi się na język różne słowa, ale tym razem się powstrzymam...
Wybacz, nie jestem w stanie ci już pomóc. Mam też prośbę abyś więcej nie zawracał mi głowy tego typu rzeczami, szkoda twojego i mojego czasu.

RE: Dźwięk przestrzenny - Diocletian - 23-01-2026

Kino domowe z dobrym basem fest trzęsie ścianami. Jeśli mieszkacie w bloku, to jak radzicie sobie z sąsiadami. Bez wygłuszenia na ścianach przy takim chałasie na pewno dochodzi do utarczek z sąsiadami. Jak sobie z tym radzicie? Próbujecie się dogadać, czy macie wywalone i do 22 muszą szamać kolację ze stoperami w uszach?

RE: Dźwięk przestrzenny - pearlzfan - 23-01-2026

Ja wygłuszyłem sufit, bo mam tak fajnie umiejscowione mieszkanie, że za ścianą z kanapą mam klatkę, za tv mam drugi pokój, a pode mną nikt nie mieszka, obok mnie jest puste mieszkanie od lat Smile
Testowałem mój sprzęt na różnych "łubudu" filmach i muzyce z ostrymi riffami i nikt nigdy nie przyszedł z pretensjami. Oczywiście przy zamkniętych oknach, bo przy otwartych, to trochę inna sprawa. Zrobiłem test wychodząc na zewnątrz i przy zamkniętych słychać stłumione dźwięki, ale przy otwartym, to niesie się wyraźnie aż na parking Smile

Inna sprawa, że nie przesadzam też z częstotliwością takich seansów.

Jedyny raz, kiedy zapukali panowie z policji, to było jak na chacie siedziało u mnie 10 chłopa i darliśmy ryja dopingując i komentując mecze podczas turnieju FIFA, ale jak się niebiescy dowiedzieli, co robimy to życzyli powodzenia w zawodach i zamknięcia okien, żeby sąsiedzi nie kibicowali z nami i sobie poszli Big Grin

RE: Dźwięk przestrzenny - fire_caves - 28-02-2026

Pytanie do ekspertów. Chciałbym poprawić nagłośnienie do tv. Z uwagi na ograniczony budżet, niewielkie rozmiary pomieszczenia i asymetryczne ustawienie sofy AI podpowiada soundbar Samsunga z linii 930 lub 990. Czy to ma sens czy wiedzielibyście tu coś innego? (Oczywiście stawianie subwoofera przy grzejniki nie jest zbyt mądre).
[Obrazek: ME1AZOO3_t.png]

RE: Dźwięk przestrzenny - Essewissa - 28-02-2026

Ja bym jednak nie szedł w soundbar. Nawet najtańsze kino oparte o zwykłe głośniki będzie lepsze od soundbara. Może zacznij kompletować etapami, np przednie głośniki i ampli, a później dokupowanie kolejnych.
Przy kanapie przy ścianie jedyne głośniki jakie zagrają z tyłu to dipole. Najtańsze sensowne to Monitor Audio Bronze FX, naprawdę robią przestrzeń z tyłu.
Co do subwoofera, opcja przy głośniku jest zła.
Nie wiem jak wysoko masz TV, ale możesz np zrobić to w ten sposób, że szafkę stawiasz na nóżkach, można takie kupić na Allegro, różne wysokości, np 30cm. Wtedy subwoofer postawisz pod szafką po lewej stronie.
Piszę z doświadczenia, przerabiałem różne opcje Smile

Gdzie zmieścić przednie głośniki? Wizualizacja przekłamuje rozmiary bo TV jest 55" i zajmuje większość ściany na szerokość.

TV na wysokości wzroku, raczej standardowo.

2k za Ampli, 2k za monitory a jeszcze subwoofer i przednie głośniki. Widzę tu plan na 6-7k minimum, prawda?

Dźwięk przestrzenny - vandel - 28-02-2026

Myślę że do kina starczy soundbar Samsung. Do muzyki gorzej

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

(28-02-2026, 13:02)vandel napisał(a):  Do muzyki gorzej
Tak, czytałem że soundbary szału nie robią. Ale jakoś tak u nas w domu się nie słucha muzyki dla samego jej słuchania, więc nie ma problemu z tym. Chodzi mi wyłącznie o kino.

RE: Dźwięk przestrzenny - czarodziejmarx - 28-02-2026

A czemu nie dać szafki asymetrycznie względem telewizora i soundbara na szafce asymetrycznie względem blatu szafki? Żeby subwoofer dać po lewo pod TV, a nie pod grzejnikiem. Telewizor zostaje jak jest, szafka lewym brzegiem licuje z lewym brzegiem telewizora, soundbar na tak ustawionej szafce jest wyśrodkowany względem TV, subwoofer styka się szafką z lewej strony, przy ramie drzwi.

Edit: i lewa satelita mogła by być bliżej lewego podłokietnika, bo prawa satelita wypada bliżej. Teraz jest w ciul asymetrycznie, a nie musi tak być.