![]() |
|
Dzień świstaka / Groundhog Day - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Dzień świstaka / Groundhog Day (/watek-dzien-swistaka-groundhog-day) |
RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - Kirek - 26-05-2020 Tak jak napisałem, moim zdaniem nie. Oglądając film zaobserwowałem pogorszenie obrazu w ostatnim ujęciu i nie pod wpływem wykresu, który zrobiłem później. Ten tylko mnie utwierdził, że coś chyba jednak jest nie tak. Oczywiście dopuszczam to, że jednak mogę się mylić
RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - Gieferg - 26-05-2020 To ujęcie przechodzi przez crossfade w ujęcie z napisami końcowymi, a te ostatnie miewały w starszych filmach nieco inny wygląd (dobrym przykładem gdzie rzuca się to w oczy, tyle, że na początku filmu jest "Ptaszek na uwięzi"), więc może ma to z tym jakiś związek. Żeby potwierdzić związek z wykresem musiałbyś dokładnie porównać czas, bo to że wykres zalicza zjazd na napisach końcowych to standardowa sytuacja. Sam wygląd tego ujęcia bardzo wątpię, żeby wynikał z obniżenia bitrate (to raczej daje inne efekty - dobrym przykładem jest Definitive Edition DVD z "Milczeniem owiec"), najpewniej w materiale źródłowym to ujęcie wyglądało inaczej co już wynika z różnych rzeczy - np zoomowania nagranego materiału albo wspomnianego crossfade z napisami końcowymi. RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - Mierzwiak - 26-05-2020 Najpewniej właśnie tak jest. O ile nie wrócili do negatywów tego ujęcia i nie zrobili przejścia na nowo, już cyfrowo, to jak najbardziej będzie ono gorszej jakości. RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - misfit - 26-05-2020 To nie jest kwestia bitrate. Spadek jakości IMO jest bardziej widoczny w pierwszych dwóch minutach (napisy początkowe) - gdyby wrócili tutaj do negatywu to trzeba by te napisy robić na nowo, a i tak pewnie nie wyglądałyby tak samo jak w oryginale więc sięgnęli w tych ujęciach po starszej generacji źródło. To jest ogólnie przyjęta praktyka widoczna w wielu katalogowych filmach od Sony i nie tylko. Jeśli chodzi o ostatnie ujęcie to ma ono miejsce w 98 minucie filmu i również na wykresie widać, że w tym miejscu bitrate oscyluje w okolicach 60-70 Mb/s (potwierdziłem to też w OPPO). Spadek bitrate do ~10 Mb ma miejsce w 99 minucie gdy napisy końcowe pojawiają się na czarnym tle. RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - Gieferg - 26-05-2020 Czyli jest tak jak myślałem. RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - Kirek - 26-05-2020 Dzięki za wyjaśnienia, czyli jednak się myliłem. Tego spadku jakości na początku nie zauważyłem, może to kwestia, że w tym przypadku idziemy w górę z jakością albo jeszcze wierciłem się na kanapie .
RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - misfit - 22-01-2023 Pojawiło się nowe wydańsko Dnia świstaka w steelbooku i tradycyjnie jak to u Sony płyta UHD jest nowa, a nie tylko przełożona z poprzednich wydań. Czyli względem edycji z 2018 roku otrzymujemy dodatkowo obraz w Dolby Vision, a dźwiękowo poza Atmosem jeszcze jest 5.1 i 2.0 w oryginale. Bazowy HDR10 ma też trochę wyższy bitrate w nowym wydaniu 78,5 Mb/s vs 60,1 Mb/s. Na nowych płytach ponownie obecna jest też pl wersja. Kod: PLAYLIST REPORT:Screenów porównawczych z caps-a-holic jednak nie wrzucam bo jak zauważył andreasy969, wprowadzają one w błąd i większość zauważalnych różnic obrazowych (również odnośnie ziarna) wynika z różnych wersji i ustawień madVR, przede wszystkim opcji "highlight recovery", która została włączona dla edycji 2023, a na screenach z 2018r. jeszcze jej nie było w madVR ![]() Nowe wydanie dostępne jest w USA, UK (tylko Zavvi) oraz m.in. w Amazonach francuskim, włoskim i hiszpańskim. RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - pred895 - 24-03-2024 Różnica między wydaniami UHD jest znacząca, czy nie musze sobie zawracać tym głowy ? Pytam, bo mam okazję dostać pierwszą edycje w całkiem przystępnej cenie i nie wiem czy wydawanie prawie drugie tyle na steelbooka ma jakiś sens
RE: Dzień świstaka / Groundhog Day - misfit - 24-03-2024 Patrz wyżej. Różnice w obrazie są znacznie mniejsze niż to przedstawia caps-a-holic - lamy użyły dwóch różnych wersji i ustawień madVR. Jeśli obchodzi Cię tylko Atmos to raczej olałbym nowe wydanie, które ma dodatkowo ścieżki 5.1 i 2.0. DV może Ci się kiedyś przyda, a może nie...
|