![]() |
|
Kolekcjonowanie - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Kolekcjonowanie (/watek-kolekcjonowanie) |
RE: Kolekcjonowanie - Gieferg - 31-10-2018 Dokładnie. Równie dobrze, można wleźć na forum wędkarskie, żeby ludziom truć dupę, że zamiast siedzieć godzinami nad wodą powinni iść do sklepu i kupić paluszki rybne. Ciekawe ile jeszcze nasra na tym forum zanim ktoś z nim zrobi porządek
RE: Kolekcjonowanie - Wolfman - 31-10-2018 (31-10-2018, 16:31)sebas napisał(a): Od kiedy to kolekcja ma stanowić jakąkolwiek spóściznę po człowieku i być odzwierciedleniem jego życiowych dokonań?Autor po prostu pomylił forum, miał się zalogować w innym gdzie kolekcjonują ikony na pulpicie ze steam czy ze sklepów oferujących muzykę w digitalu. I tak bywa. Nie każdy będzie Alexandrem Wielkim czy Kazimierzem Wielkim, o których to dokonaniach czyta się po wiekach i zdajemy sobie z tego sprawę. Więc po prostu cieszymy się z tego co mamy. RE: Kolekcjonowanie - Pai-Chi-Wo - 31-10-2018 (31-10-2018, 16:31)sebas napisał(a):(31-10-2018, 13:39)Pai-Chi-Wo napisał(a): O tyle w temacie, że jak będzie Ci kiedyś dane przez los możliwość podsumowania swojego życia i swoich poczynań, to docenisz tylko takie chwile. Ciekawy jestem na którym miejscu w hierarchi wartości pojawią się wtedy Wasze kolekcje?Od kiedy to kolekcja ma stanowić jakąkolwiek spóściznę po człowieku i być odzwierciedleniem jego życiowych dokonań? Ludzie kupują filmy, żeby postawić na półce i obejrzeć kiedy przyjdzie na to ochota. Jeżeli mają ich na tyle dużo, że można to nazywać kolekcją, to znaczy że po prostu lubia oglądać filmy. Jedni ludzie w wolnym czasie przykłądowo jeżdzą na rowerze, inni czytają książki, ktoś może oglądać w TV paradokumenty w każdej wolnej chwili. Jeszcze inni mogą nic nie robić. Każdy wybiera taką formę spędzania wolengo czasu jaka mu odpowiada. Każdy ma takie hobby jakie mu pasuje. 1. Kolekcje o jakiej my tu rozmawiamy nic, bo to nie ma żadnej wartości. 2. Nie wiem co po mnie pozostanie. Włożony czas i pieniądze zainwestował w taki rodzaj rozrywki i taką rozrywką wypełnia swój czas 3. Lepszy odsłuch ma znaczenie teraz a nie jak mnie nie będzie. RE: Kolekcjonowanie - Użytkownik usunięty - 05-11-2018 sebas - wow, niezła histeria. Ale po co się tak denerwujesz? Jeśli tak osobiście i boleśnie odbierasz opinie człowieka, którego nigdy w życiu nie poznasz, to chyba czas się wylogować. A jeśli potrafisz dyskutować bez zbędnych emocji, oto moje odpowiedzi. (31-10-2018, 16:31)sebas napisał(a):(31-10-2018, 12:47)Użytkownik usunięty napisał(a): Zwłaszcza w kontekście tego, co napisałem wcześniej o wprowadzaniu coraz to nowych, lepszych nośników danych.A co to ma do rzeczy? Nikt nikomu nie każe wymieniać posiadanego wydnia filmu na wydanie na nowszym nośniku. I ja również nikomu nie każę. Natomiast wielu kolekcjonerów odczuwa jednak taki przymus, tym samym stając się niewolnikiem swojego hobby. Cytat:A kto twierdzi, że trzeba coś zbierać. To jest, tak jak napisałem wcześniej hobby, dobrowolna forma spędzania wolnego czasu. Jedna z wielu. Nie widzisz potrzeby posiadania filmu na półce, to Twoja sprawa. Nie odbieraj jednak innym prawa do tego. Nie odbieram przecież. Korzystam jedynie ze swojego prawa do wyrażania poglądów. A co, masz z tym jakiś problem? Cytat:To, że Ty nie widzisz w tym sensu, to nie znaczy, że tego sensu nie ma. Wiem i dlatego właśnie o ten sens pytam w stosownym wątku. Może mi go w takim razie wyjaśnisz? Cytat:To, że ktoś ma film na półce, to nie znaczy, że się nad jego treścią nie zastanowił. Powiem więcej, fakt posiadania na półce oznacza, że ktoś do tego filmu wraca - czyli poznaje go lepiej. Poza tym, żeby obejrzeć, to muszę ten film w jakiejś formie zdobyć. Może to być dostęp do serwisu internetowego, bilet do kina, czy właśnie nośnik fizyczny który preferuję. Czyli tak czy siak musze zapłacić. A Ty w jaki sposób zdobywasz dostep do filmów? W temacie o TV wspominałeś o BD ripach więc nietrudno się domyślić. Uważasz, że jesteś dzięki temu sprytnieszy, mądrzejszy? A tak na marginesie, to żeby był BDrip to najpierw musiał powstać ten nośnik fizyczny i ktoś musiał go kupić. Nie bardzo rozumiem jakie to ma znaczenie dla dyskusji, ale ja dostęp do filmów zdobywam w różny sposób - kino, kupno nośnika, zakup abonamentu do serwisu streamingowego, ściągnięcie ripa, itp. I wracam nawet do tych filmów, które mam w plikach, bo niezależnie od sposobu obejrzenia, liczy się dla mnie doświadczenie tego obejrzenia, a nie sam fakt posiadania danego filmu. Nie rozumiem natomiast potrzeby posiadania i stąd pomysł na założenie tego wątku. Przy okazji nie rozumiem oburzenia. Ja jeśli coś robię i lubię, to potrafię wytłumaczyć dlaczego i to uzasadnić. Na spokojnie. Wy nie potraficie? Cytat:(31-10-2018, 14:36)Użytkownik usunięty napisał(a): Zapomniałem wcześniej dopisać, że rzeczy materialnych (czyli też "kolekcji") po śmierci ze sobą nie zabierzemyStosujac się do tego należałoby zaprzestać w życiu jakiekolwiek aktywności, posiadania dóbr materialnych, zamknąć się w celi i czekać na koniec. Żyjesz w zgodzie z tymi maksymami, które tu głosisz? Wątpię. Masz komputer/telefon/tablet, bo to konieczne do korzystania z tego forum, słuchania muzyki o którym piszesz dalej. Ten sprzęt to przecież dobra materialne. Ale dlaczego? Dlaczego popadasz ze skrajności w skrajność? Kilkukrotnie już wspominałem tutaj, że istotne jest doświadczenie czegoś, a nie posiadanie czegoś. Bo pewne jest, że rzeczy materialnych na tamten świat nie zabierzemy, a doświadczenia być może tak. Cytat:(31-10-2018, 15:32)Użytkownik usunięty napisał(a): Nie czuję potrzeby posiadania fizycznego nośnika, czuję potrzebę słuchania muzyki. A dystrybucja cyfrowa jest znacznie wygodniejsza.Ponownie, czy posiadanie fizycznego nośnika oznacza, że ktoś preferuje posiadać nad słuchać, oglądać, kontemplować? A co jak usuną albumy jakiegoś wykonawcy, czy jakieś konkretne filmy które lubisz z serwisu internetowego? Zostajesz z niczym. To akurat żaden argument, bo równie dobrze utracić można fizyczny nośnik. Ba, cyfrową zawartość trudniej jest utracić, bo w łatwy sposób można ją kopiować i przechowywać w różnych miejscach. Łatwiej też jest po utracie odzyskać. Cytat:Mam takie pytanie do Ciebie - w jakim celu udzielasz sie na tym forum? Jego tematyka jest Ci znana. Wiesz na co tutejsi Forumowicze wydają pieniądze i jakie maja hobby. Twoich dywagacji na temat powodów mojego udzielania się na tym forum nie zamierzam komentować, bo są kompletnie nieprawdziwe. Odpowiadając natomiast na pytanie - zaglądam tu, bo zdarza mi się uzyskać dzięki temu jakąś interesującą mnie informację. Rzadko, ale się zdarza. A udzielam się tu z nudów. Czasem po prostu nie mam co robić w pracy, więc dyskutując na forum urządzam sobie intelektualną rozrywkę. Jedni grają w pasjansa, inni oglądają kotki na YT, ja udzielam się na forum. RE: Kolekcjonowanie - sebas - 05-11-2018 (05-11-2018, 17:09)Użytkownik usunięty napisał(a): sebas - wow, niezła histeria. Ale po co się tak denerwujesz?Jaka histeria? Masz przywidzenia, delikatnie rzecz ujmując. (05-11-2018, 17:09)Użytkownik usunięty napisał(a): A jeśli potrafisz dyskutować bez zbędnych emocji, oto moje odpowiedzi.I to pisze osoba, która tutejszych Forumowiczów do małp porównała. Poniżej fragment dyskusji z wątku "Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady": Użytkownik usunięty napisał: "Hehe widzę, że wystarczy przejechać prętem po kratach i od razu małpy robią wrzask Panowie, naprawdę, przyszliście tu z forum dla idiotów i takie zarzuty względem innych... Trochę powagi. Ale proponuję nie kontynuować offtopu. Do usłyszenia przy okazji następnego stuknięcia prętem w klatkę " Wypowiedź przeniesiona do kosza. (05-11-2018, 17:09)Użytkownik usunięty napisał(a): Jeśli tak osobiście i boleśnie odbierasz opinie człowieka, którego nigdy w życiu nie poznasz, to chyba czas się wylogować.Znowu nadinterpretujesz to co napisałem. Twoje zdanie na temat "kolekcjonowania" jest mi kompletnie obojętne. Zapytałeś, to odpowiedziałem w swoim imeniu. Kulturalnie. To, że te odpowiedzi Ci nie pasjuą, to Twój problem, nie mój. (05-11-2018, 17:09)Użytkownik usunięty napisał(a): Wiem i dlatego właśnie o ten sens pytam w stosownym wątku. Może mi go w takim razie wyjaśnisz?Przecież to wyjaśniłem, podobnie inni Koledzy. Ty po prostu nie przyjmujesz tego do wiadomości. Próbujesz na siłę drążyć temat. (05-11-2018, 17:09)Użytkownik usunięty napisał(a): Ba, cyfrową zawartość trudniej jest utracić, bo w łatwy sposób można ją kopiować i przechowywać w różnych miejscach. Łatwiej też jest po utracie odzyskać.Rozumiem, że z BD tego się nie da zrobić? Filmy na netfixie też sobie backupujesz? (05-11-2018, 17:09)Użytkownik usunięty napisał(a): A udzielam się tu z nudów. Czasem po prostu nie mam co robić w pracy, więc dyskutując na forum urządzam sobie intelektualną rozrywkę. Jedni grają w pasjansa, inni oglądają kotki na YT, ja udzielam się na forum.Właśnie, nie masz nic do zaoferowania temu forum oprócz tego, że czegoś nie wiesz i marnych prowokacji, takich jak założenie tego tematu. To co robisz, robisz z nudów, więc nie zależy Ci na konsensusie, tylko na przedłużaniu dyskusji w nieskończoność. Nawet nie masz zamiaru zmierzać do jakiegoś wyjaśnienia sprawy. Podejrzewałem, że próba odpowiedzi na Twoje pytanie, to strata czasu. Nie myliłem się. RE: Kolekcjonowanie - Gieferg - 05-11-2018 Nie wysilaj się, troll zaczął swoją karierę na forum od posta o treści: Użytkownik usunięty napisał(a):Poproszę o wyłączenie działu z filmami. RE: Kolekcjonowanie - misfit - 05-11-2018 (31-10-2018, 16:31)sebas napisał(a):(31-10-2018, 12:47)Użytkownik usunięty napisał(a): Zwłaszcza w kontekście tego, co napisałem wcześniej o wprowadzaniu coraz to nowych, lepszych nośników danych.A co to ma do rzeczy? Nikt nikomu nie każe wymieniać posiadanego wydnia filmu na wydanie na nowszym nośniku. (05-11-2018, 17:09)Użytkownik usunięty napisał(a): I ja również nikomu nie każę. Natomiast wielu kolekcjonerów odczuwa jednak taki przymus, tym samym stając się niewolnikiem swojego hobby. Z Twoich postów na forum można wywnioskować, że planujesz zakup odtwarzacza UHD, jak mniemam przesiadka na TV UHD też będzie. Pytałeś się też o rozszerzone Hobbity i Władcę Pierścienia na tym nośniku oraz planujesz zakup wszystkich sezonów Gry o Tron na UHD. Czy zatem można Cię nazwać technologicznym niewolnikiem oraz zbieraczem niewolnikiem ? Odpowiedź uzasadnij
RE: Kolekcjonowanie - Nie_zbieram_ale_lubie - 05-11-2018 (05-11-2018, 18:07)Gieferg napisał(a): Nie wysilaj się, troll zaczął swoją karierę na forum od posta o treści:Ja na zapas poproszę o wyłączenie mnie z działu zbieraczy grzybów i wędkarzy. Jak widac koniec sezonu sprawił, iż niektórzy próbują wypełnić sobie pustkę. RE: Kolekcjonowanie - Wolfman - 05-11-2018 (05-11-2018, 18:11)misfit napisał(a): Czy zatem można Cię nazwać technologicznym niewolnikiem oraz zbieraczem niewolnikiem ?Skoro ma pieniądze to na nie pracuje, skoro pracuje to jest w systemie i jest niewolnikiem jak i reszta Próbuje sobie wytłumaczyć, że my jesteśmy większymi niewolnikami, bo wydajemy nasze drobniaki na zbędne rzeczy.
RE: Kolekcjonowanie - Kris - 05-11-2018 Ja kolekcjonuje, bo mnie to cieszy! Dziś właśnie przyszła paczka z Grą o tron sezony 1-7 na bluray, co za radość! Gdyby to był GOT ściągnięty w formie plików mkv, wcale by mnie to nie radowało..... |