![]() |
|
Wersje reżyserskie - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Wersje reżyserskie (/watek-wersje-rezyserskie) |
RE: Wersje reżyserskie - Juby - 26-11-2018 Cytat:Usa, to nie jest cały świat, a kinowa najczęściej właśnie miała 12-13 oznakowania wiekowe. Ale pisałeś o eRce, a to oznaczenie z USA, więc się zdecyduj o czym piszesz. (26-11-2018, 11:43)Gieferg napisał(a): Była lipna muzyka Hornera zrobiona w dwa tygodnie po tym jak zdecydowano się zrezygnować z muzyki Yareda i dalej jest lipna muzyka Hornera zrobiona w dwa tygodnie (z tym, że pewni pocięta i poprzesuwana, bo skoro robił ja na ostatnią chwilę pod wersję kinową to i nie ma opcji, żeby pasowała pod Dir Cuta i musieli z tym kombinować). Troja miała premierę w czasie gdy słuchałem dużo muzyki filmowej szczególnie z tego rodzaju filmów, a soundtrack do niej był jednym z największych rozczarowań filmową muzyką jakie wtedy przeżyłem (prócz ogólnej nijakości copy paste z Bravehearta szczególnie rozwalają). Dlatego dla mnie to bez znaczenia Nie słucham muzyki filmowej, nie jestem ekspertem, dla mnie najważniejszy jej aspekt to "jak sprawdza się w filmie". Mam w nosie czy soundtrack Hornera do Troi był niesłuchalny poza filmem i czy był copy/paste Bravehearta, w filmie sprawdzał się doskonale i bardzo lubię muzykę w Troi. W wersji reżyserskiej - NIE. Przerysowana przemoc >> (2:02) https://www.youtube.com/watch?v=8bdZeVBf80o Achilles tutaj podciął gardło w wersji kinowej, w reżyserskiej komputerowo ściął całą głowę. Ostrza z ciał też wychodzą głębiej co jest widocznie pozmieniane na komputerze. Niepotrzebne, przesadzone zmiany. RE: Wersje reżyserskie - Wolfman - 26-11-2018 (26-11-2018, 12:08)Juby napisał(a): Ale pisałeś o eRce, a to oznaczenie z USA, więc się zdecyduj o czym piszeszZdecydowałem piszę tutaj o kategorii wiekowej R=15 lat. Piszecie tutaj wielokrotnie używając zamienników amerykańskich używając jej przy kategorii wydań Eu. Nie wiem poza tym jakie oznaczenie miała sama płyta z kinową w Usa, bo jest wycofana chyba od dawna. RE: Wersje reżyserskie - Gieferg - 26-11-2018 Nie będę się spierał co do muzyki z wersji kinowej, której nie pamiętam ani więcej nie obejrzę. Co prawda w czasach gdy oglądałem Troję w kinie nie miałem jeszcze internetu ale udało mi się znaleźć moja wypowiedź na jej temat sprzed obejrzenia wersji reżyserskiej: Gieferg napisał(a):Jak dla mnie film tak 3/5 (6/10) nie więcej. Oraz wrażenia z pierwszego seansu DC w 2007 roku: Cytat:Obejrzałem dzisiaj Troję Dir Cut. Jest dobraOd tamtego czasu ocena skoczyła na 9/10. Cytat:Zdecydowałem piszę tutaj o kategorii wiekowej R=15 lat. No to nie wiesz o czym piszesz bo nie ma takiej kategorii. R-ka nie jest odpowiednikiem brytyjskiego 15. R oznacza: Under 17 requires accompanying parent or adult guardian. Contains some adult material. Parents are urged to learn more about the film before taking their young children with them. https://en.wikipedia.org/wiki/Motion_Picture_Association_of_America_film_rating_system#MPAA_film_ratings W USA Troja od początku miała tę kategorię. W innych krajach miała niższe. Dir Cut w UK ma 15, tyle samo co wersja kinowa. Jedyny brytyjski rating z literką "R" to "R18": https://en.wikipedia.org/wiki/British_Board_of_Film_Classification RE: Wersje reżyserskie - Wolfman - 26-11-2018 Sorry , R to wyżej niz 15 lat, moja pomyłka. Możesz mi powiedzieć jak możesz Troję porównać do Aleksandra oraz bitwy z Troi do walki Spartan z 300? RE: Wersje reżyserskie - Gieferg - 26-11-2018 Nie wiem czy wiem o co właściwie pytasz. Kiedyś nie lubiłem stylistyki 300, w ogóle do mnie nie trafiała. Później się przekonałem, ale i tak wolę bardziej realistyczne podejście. Alexandra widziałem dwa razy (Final Cut), niestety nie mogę przetrawić Farrella w tej roli (powinien tam zagrać Ledger), a film mnie nie przekonał, choć miewał przebłyski. Ogólnie coś koło 5/10, nie zamierzam do tego wracać. Aktualnie: Troja (DC) > 300 > Alexander RE: Wersje reżyserskie - Wolfman - 26-11-2018 (26-11-2018, 12:44)Gieferg napisał(a): Nie wiem czy wiem o co właściwie pytasz.Troja to mity. W Aleksandrze starano się odwzorować ekwipunek, ubiory i pole bitwy. Uwielbiam oglądać pole bitwy z Aleksandra, zwracają tam detale jak na ustawienie wojsk , rodzaje, ataki , obronę przed różnymi jednostkami wroga. Zupełnie inne kino, o 300 się nie wypowiem. Bo ktoś zapomniał , że to 300 Spartan i ok 5000 Greków, których tam praktycznie nie było widać RE: Wersje reżyserskie - Gieferg - 26-11-2018 Troja z mitami ma niewiele wspólnego. Wzięto motywy z Iliady i zrobiono z tego film pozbawiony jakichkolwiek elementów mitologii. Wyszło kino dokładnie tej samej kategorii co Aleksander, choć ten ostatni jest oparty na historycznych wydarzeniach. 300 to z kolei odwrotność tego co mamy w Troi, oparte na komiksie w którym wzięto wydarzenie historyczne i przerobiono na fantasy. Przy okazji - Aleksander to ciekawy przypadek jeśli chodzi o wszelakie alternatywne wersje - występuje aż w czterech wersjach: - kinowa - 175 minut - Director's Cut - 167 minut - Revisited Final Cut - 214 minut - Ultimate Cut - 206 minut Ale że widziałem tylko jedną (Final Cut) i na inne już nie mam ochoty, nie mam nic do powiedzenie w kwestii tego, która jest najlepsza. RE: Wersje reżyserskie - sebas - 26-11-2018 (26-11-2018, 12:44)Gieferg napisał(a): film mnie nie przekonał, choć miewał przebłyski.Zgodzę sie. Troche nie wykorzystany potencjał. Nie do końca trafiona obsada. (26-11-2018, 12:53)wolfman napisał(a): W Aleksandrze starano się odwzorować ekwipunek, ubiory i pole bitwy. Uwielbiam oglądać pole bitwy z Aleksandra, zwracają tam detale jak na ustawienie wojsk , rodzaje, ataki , obronę przed różnymi jednostkami wroga.To jest duża zaleta tego filmu. Bitwa pod Gaugamelą pokazana znakomicie. Na przemian rzut z lotu ptaka i ujęcia bezpośrednio z pola walki. Bardzo dobry pomysł i realizacja. RE: Wersje reżyserskie - Wolfman - 26-11-2018 (26-11-2018, 13:02)Gieferg napisał(a): Ale że widziałem tylko jedną (Final Cut) i na inne już nie mam ochoty, nie mam nic do powiedzenie w kwestii tego, która jest najlepsza.Finalna w mojej opinii , ale to trzeba się interesować więcej niż trochę historią z tego okresu, to pomaga się wkręcić w film jeszcze bardziej RE: Wersje reżyserskie - Gieferg - 26-11-2018 Jestem historykiem z wykształcenia, interesowałem się wystarczająco, za studenckich czasów czytałem o Aleksandrze sporo, prowadziłem o tym lekcje w gimnazjum i liceum, a film (oglądany w czasach gdy pracowałem w szkole) mnie i tak nie przekonał i był jednym z największych rozczarowań jeśli chodzi o kino tego typu. |