Filmozercy.com | Forum
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD (/watek-screenshoty-porownania-obrazu-4k-uhd-blu-ray-dvd)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mierzwiak - 24-05-2024

Ciekawostka: włoski Truman Show ma na płycie identyczny nadruk, co wydanie brytyjskie, włącznie z oznaczeniami wiekowymi (UK i DEA) oraz - w tym przypadku - błędnym info o Atmosie.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 12-06-2024

Dodane:

American Sniper / Snajper (2014)
UHD-BD vs BD (Warner).

Crow, The / Kruk (1994)
UHD-BD vs niemieckie BD z 2021 roku (Paramount).

Kind Hearts and Coronets / Szlachectwo zobowiązuje (1949)
UK UHD-BD vs UK Blu-ray z 2019 roku (Studio Canal) vs UK Blu-ray z 2011 roku (Optimum Home Entertainment).

Le Samourai / Samuraj (1967)
Francuskie UHD-BD z 2024 roku vs francuskie BD z 2024 roku vs francuskie BD z 2012 roku (Pathe) vs USA BD z 2017 roku (Criterion). Screeny z francuskiego BD 2012 oraz USA BD podchodzą z caps-a-holic.

Ocean's Eleven / Ocean's Eleven: Ryzykowna gra (2001)
UHD-BD vs BD (Warner).

Remains of the Day, The / Okruchy dnia (1993)
UHD-BD vs BD z 2013 roku (Sony Pictures).

Suzhou River / Suzhou (2000)
UK BD z 2024 roku (Radiance Films) vs USA BD z 2023 roku (Strand Releasing).

Do większości UHD dołączone są też heatmapy i pokrycie WCG.
W kilku przypadkach mniejszy lub większy black crush.
Wygląda też na to, że Samuraj od Criteriona na UHD ma jeszcze inną korekcję barwną - jak go dorwę to zrobię legitne porównanie do FR.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 11-07-2024

Dodane:

A Bittersweet Life / Słodko-gorzkie życie (2005)
Francuskie UHD-BD (The Jokers) vs niemieckie BD z 2012 roku (Splendid Film).

A Tale of Two Sisters / Opowieść o dwóch siostrach (2003)
Francuskie UHD-BD (The Jokers) vs niemieckie BD z 2019 roku (Capelight Pictures).

Blue Velvet (1986)
UHD-BD z USA vs BD z 2019 roku (Criterion) vs BD z 2011 roku (MGM). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com.

Chinatown (1974)
UHD-BD vs BD (Paramount).

Farewell My Concubine / Żegnaj, moja konkubino (1993)
Francuskie BD z 2024 roku (Carlotta Films) vs UK BD z 2016 roku (BFI Video). Screeny z francuskiego BD pochodzą z testbluray.com.

La Femme Nikita / Nikita (1990)
UHD-BD z USA (Sony Pictures) vs czeskie BD z 2017 roku.

Le Samourai / Samuraj (1967)
UHD-BD z USA (Criterion) vs francuskie UHD-BD (Pathe). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com.

A Bittersweet Life bez szału, aczkolwiek poprawa obrazu względem starych BD jest spora, szczególnie w ruchu. Na początkowej planszy odnośnie rekonstrukcji brak wzmianki o negatywie, a takowa jest w A Tale of Two Sisters od tego samego dystrybutora. Wkrótce zobaczymy co Second Sight w UK wymyślił, na razie wiadomo, że na pewno będzie to coś innego niż u Francuzów - "A new presentation featuring additional restoration work and UHD Dolby Vision grade by Second Sight Films".

Chinatown - na statycznych screenach tego nie widać, ale standardowo od Paramount coś robili z ziarnem i w ruchu porusza się ono dość leniwie Wink Nie jestem też fanem roboty kolorystów. Tyle dobrego, że nie ma jakichś znaczących problemów z kompresją obrazu.

Nikita w ruchu prezentuje się świetnie, oby w nadchodzących europejskich edycjach tego nie spieprzyli.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mierzwiak - 11-07-2024

Właśnie zastanawiam się czy nie zamówić Chinatwon na BD, chyba na każdym screenie kolorki wersji Blu podobają mi się bardziej.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 14-07-2024

W Chinatown na UHD jest bez dwóch zdań bardziej szczegółowo, do kolorystyki w remasterze mógłbym się też w sumie przyzwyczaić, po małych poprawkach. Ale u mnie przeważyło to, że ziarno w ruchu zdecydowanie bardziej mi się podoba na BD i przy nim raczej już zostanę.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - kulcikriu - 14-07-2024

A jak wypada Blue Velvet? Do forum mam poki co dostep tylko przez telefon, wiec bede wdzieczny za komentarzSmile

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 15-07-2024

Póki co nie da się wtopić kasy na Lynchu z 35mm na UHD i nie inaczej jest z Blue Velvet Smile Ciemniejszy obraz ze słabszą widocznością detali w ciemnych obszarach obrazu w stosunku do remastera BD to przede wszystkim efekt konwersji do SDR.

Inna kwestia czy warto zrobić upgrade do UHD z remastera BD, którego jak widzę już masz - tym bardziej, że na UHD jest to w praktyce obraz SDR w kontenerze HDR. Ale na to już sam musisz sobie odpowiedzieć. Największa poprawa jest w ziarenku w ruchu i kompresji obrazu - jeśli widzisz na BD niedostatki w tym względzie, tak jak ja u siebie na starym LG OLED, to bierz śmiało UHD. W innym wypadku poczekałbym na jakąś promkę. Jeszcze lepiej by było gdyby w Europie to ktoś wydał, najlepiej z kodowaniem od FiM Big Grin

HDR10:
[Obrazek: FccSC6g.png]

DV:
[Obrazek: EVsG3yb.png]

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 02-08-2024

Dodane:

Army of Shadows / Armia cieni (1969)
Francuskie UHD-BD (Studio Canal) vs BD z USA (Criterion). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com.

Boyhood (2014)
Brytyjskie UHD-BD (Arrow) vs BD z USA (Criterion). Screeny wykonał Jospef z forum.blu-ray.com.

Fear and Loathing in Las Vegas / Las Vegas Parano (1998)
Brytyjskie UHD-BD (Arrow) vs UHD-BD z USA (Criterion). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com.

Invasion of the Body Snatchers / Inwazja porywaczy ciał (1956)
Brytyjskie BD z 2021 roku (BFI) vs USA UHD-BD z 2024 roku (Kino Lorber). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com.

Italian Job, The / Włoska robota (1969)
Brytyjskie UHD-BD (Paramount) vs UHD-BD z USA (Kino Lorber). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com.

Malcolm X (1992)
Brytyjskie UHD-BD (Icon Home Entertainment) vs UHD-BD z USA (Criterion).

Memories of Murder / Zagadka zbrodni (2003)
Brytyjskie UHD-BD (Curzon) vs francuskie UHD-BD (The Jokers). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com.
Brytyjskie UHD-BD & BD (Curzon) vs francuskie UHD-BD (The Jokers) vs koreańskie UHD-BD & BD vs USA BD (Criterion). Screeny wykonał Jospef z forum.blu-ray.com.

Screeny z Fear and Loathing in Las Vegas i The Italian Job należy oglądać w przeglądarce Chrome, itp. W przeciwnym razie będzie "surowizna".

EDIT.

Dodane:

Fog, The / Mgła (1980)
Problematyczne ujęcia z UHD-BD od Studio Canal vs UHD-BD od Shout Factory (tryb HDR10).

Lady from Shanghai, The / Dama z Szanghaju (1947)
UHD-BD (Sony Pictures) vs brytyjskie BD z 2017 roku (Powerhouse Films). Screeny z brytyjskiego BD pochodzą z caps-a-holic.

Zone of Interest, The / Strefa interesów (2023)
Niemieckie UHD-BD vs niemieckie BD vs australijskie BD vs francuskie BD. Screeny z francuskiego BD pochodzą z testbluray.com.

W Strefie interesów niemieckie BD dodatkowo wyostrzone, jedna cholera wie po co - jak dla mnie efekt końcowy to jeden wielki rzyg. Z kolei niemieckie UHD ma podkręcone kolorki i daję 0.001% szans, że jest to pomysł Glazera. Na 100% dowiemy się gdy będę miał okazję wykonać porównanie do UHD z Włoch i/lub USA.

Dama z Szanghaju - nie chcę wyrokować na podstawie statycznych screenów, ale jeśli ktoś już ma BD z UK (jak rozumiem Davidowa komprecha?) to może mieć twardy orzech do zgryzienia na ile jest sens robić upgrade do UHD.

Mgła - komentarz chyba zbędny? Wink

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 12-08-2024

Dodane:

Invasion of the Body Snatchers / Inwazja łowców ciał (1978)
Brytyjskie UHD-BD (Arrow) vs UHD-BD z USA (Kino Lorber). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com.

Picnic at Hanging Rock / Piknik pod Wiszącą Skałą (1975)
UHD-BD z USA (Criterion) vs włoskie BD z 2019 roku (Koch Media).

Point Break / Na fali (1991)
Brytyjskie UHD-BD (Icon Film) vs UHD-BD z USA (Shout Factory). Screeny wykonał andreasy969 z forum.blu-ray.com.

Rocky V (1990)
UHD-BD vs BD z 2011 roku (Warner).

Rocky Balboa (2006)
Wersja kinowa - UHD-BD vs BD z 2007 roku (Warner).

Twin Peaks / Miasteczko Twin Peaks (1990)
Pilot - porównanie BD vs 2160p SDR znajdujący się w edycji "Twin Peaks: From Z to A".

Twister (1996)
UHD-BD z USA (Warner) vs brytyjskie BD z 2009 roku (Universal) vs niemieckie BD z 2021 roku (Turbine Medien).

Zone of Interest, The / Strefa interesów (2023)
UHD-BD z USA (A24) vs niemieckie UHD-BD i BD (Leonine Films).

Tak jak podejrzewałem, kolorki w UHD-BD Strefy interesów od Leonine Films to radosna twórczość niemieckiego dystrybutora, a najbardziej prawdopodobne, że po prostu zwalona przestrzeń kolorów. Z drugiej strony UHD z USA ma angielskie napisy wklejone w obraz.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Ash-9001 - 14-08-2024

Porównanie Point Break z UK (BD-66) do tego z US (BD-100) ładnie pokazuje, że BD-100 (i wyższy bitrate) nie zawsze znaczy lepszą jakość. Screeny wyglądają identycznie. Uznanie dla Icon Film za ten encode. Zakupiłem wersję z UK i jestem zadowolony po seansie.