![]() |
|
Oglądanie filmów w kinie - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Ogólnie o kinie (https://forum.filmozercy.com/dzial-ogolnie-o-kinie) +--- Wątek: Oglądanie filmów w kinie (/watek-ogladanie-filmow-w-kinie) |
RE: Oglądanie filmów w kinie - kew97 - 03-12-2015 Do kina chodzę rzadko i tylko do "Kina na starówce" w Żorach lub na "DKF Ekran" w Rybniku. Multipleksów nie lubię ze względu na publikę tam przebywającą, colę siorbiącą i popcornem mlaskającą ![]() Seanse 2015: - Sicario - 9/10 - Villeneuve w najlepszej formie. Na pewno kupię - Spectre - 5/10 - fatalnie napisane postacie i scenariusz, powoli zapominam, że go widziałem. Nie kupię - Pakt z diabłem - 6,5/10 - poprawne kino gangsterskie, raczej nie kupię, chyba, że będzie tani - 11 minut - 8/10 - bardzo dobra satyra na hollywoodzkie kino, trzeba jednak oglądać z dużym przymrużeniem oka. Na pewno kupię. - 45 lat - 9/10 - poruszająca, inteligentna, miejscami zabawna historia i niespieszne tempo - typowo brytyjskie/europejskie kino. Jeśli pojawi się na fizycznym nośniku kupię na pewno - Intruz - 6,5/10 - dobry film jak na debiut, czegoś jednak zabrakło, a końcówka lekko przeszarżowana. Do powtórki i może kupię Wybieram się jeszcze na "Makbeta" i "W samym sercu morza", oraz na DKF, na który mam miesięczną wejściówkę ("Demon", "Czerwony pająk", "Anioł" i ponownie "11 minut") RE: Oglądanie filmów w kinie - Szczepan600 - 04-12-2015 Ja w 2015 nieco mniej odwiedzałem kino, ale obejrzałem: 1. Makbet - 7/10 - Może nawet bym dał plus do oceny. Świetny wizualni i muzycznie. Nieco traci tempo, ale na bank zawita na BLU. 2. Czerwony Pająk - 7/10 - Dobrze skrojone, Polskie kino. Koszałka w klasycznym oświetleniu. Udany. Zawita w kolekcji 3. Marsjanin - 6,5/10 - Cholernie dobrze się to ogląda, ale to good feel-movie w kosmosie z kilkoma głupotami. Chętnie nabędę. 4. 11Minut - 2,5/10 - Tytuł chyba przewiduje po jakim czasie warto wyjść z kina. Już wiem kto nie wygra tego oscara. 5. Legend - 6,5 - Sprawne kino. Napakowane cool-scenkami itp., ale dobrze się to oglądało. Rozrywkowo. 6. Hotel Transylwania 2 - 4,5/10 - Nie ma tu absolutnie nic porywającego czy świeżego. 7. Demon - 7/10 - Wyspiański/Smarzowski w jednym filmie. Bardzo udany... kolejny film, który szybciej dałby nam nagrodę. 8. Młodość - 6,5.10 - Jak dla mnie ciut za stary ;-). Trochę tu pięknych obrazów i trochę kiczu. Ogółem dość udany. Wcielę do kolekcji 9. Sicario - 6/10 - Jedno z rozczarowań. Miała być bomba, a był po prostu "ok film". Bez fajerwerków. 10. Fantastyczna czwórka - 5/10 - Nie taki okropny jak się mówi. Pasowałby jeszcze do poprzedniej generacji filmów superhero ;-). 11. Antiviral - 7/10 - Młody Cronenberg pokazał sie z bardzo dobrej strony. Tematyka czysto ojcowska i dobrze zrealizowana. KUPUJĘ! 12. O dziewczynie, która wracała nocą sama do domu - 7/10 - Ciekawe kino wampiryczne. Czuję sie kupiony i kupuje film. 13. Pasolini - 6-/10 - Nic nadzwyczajnego, ale 2-3 świetne sceny ratują seans. 14. Duke of Burgundy - 8/10 - Zdecydowanie jeden z lepszych seansów tego roku. Strickland znowu odpala torpedy! KUPUJĘ!!! 15. Ant-Man - 7/10 - Fajny i na swój sposób unikatowy film z MCU. Pomimo głupot... genialna zabawa. Kupie dysk twardy ;-). 16. Jurassic World - 6-/10 - O dziwo to nie był tak zły powrót do parku. Film ma tone bzdur, ale zapewnia rozrywkę. 17. Schmitke - 8,5/10 - Kolejny piorun tego roku! Rewelacyjnie klimatyczny seans. Jeśli kiedykolwiek wyjdzie... KUPIĘ OD RĘKI! 18. Wstęp Wolny - 5-/10 - Nic nadzwyczajnego. 19. W ciszy - 6/10 - Ciekawa forma. Taka wojenna mozaika. Jednakże mało odkrywcza w temacie. 20. Małe Stłuczki - 6/10 - Takie kino nowego słodko-gorzkiego nurtu. Strawne. 21. Wenecja - 7,5 - Film z 2010r. widziany na retrospektywie. 22. Serce, Serduszko - 7-/10 - Za dużo Kolskiego w Kolskim, ale to miły seans. 23. Droga Wyjścia - 7/10 - Ciekawe spojrzenie na życie Romów. Chociaż ciut za długi. 24. Hany - 4/10 - Coś dla miłosników MasterShotów. Technika urzeka... fabuła budzi mdłości. 25. A Tolonc - 7/10 - Film z 1915r. w odrestaurowanej wersji. Zaskakująco dobrze się to oglądało. 26. Krok w Ciemność - 3/10 - 2h bałaganu, nudy itp. 27. Fotograf (ten czeski) - 7/10 - Pełna energii opowieść o artyści. Przezabawna i gorzka momentami. Chętnie bym kupił. 28. Jestem Femen - 7-/10 - Dokument przybliżający Femen. Sprawny. 29. Jak Całkowicie zniknać - 4,5/10 - Oklepany i średnio udany eksperyment z improwizacją. 30. Mad Max - 7/10 - Miało być złoto... a jest po prostu spoko akcyjniaczek. Bo genialnie wykreowany... i strasznie monotonny. 31. Avengers: Czas Ultrona - 7/10 - Ja się dobrze bawię na seansach MCU. Dla mnie wystarczająco udany. Już w kolekcji 32. Oculus - 7-/10 -Bardzo sprawnie zbudowany film grozy. Pomimo kilku klisz... chętnie kupię. 33. Bóg nie Umarł - 2/10 - Chrześcijańska agitka... i to niby jasne, ale podana bez smaku, gustu i stylu. Paskuda. 34. Ex Machina - 8/10 - Już w kolekcji. Możliwe, że pretendent do filmu roku 2015. Świetne kino z nielicznymi brakami 35. Body/Ciało - 5,5/10 - Nie wiem za co Szumowska zgarnęła tylka nagród. Przeciętniak okropny. 36. Chappie - 5-/10 - Blomkamp niech się skupi bo obrazy i kreacje na śliczne... a fabuły jak dla debili. ROZCZAROWANIE! 37. Exodus - 6/10 - Scott umie kreować widowisko, ale nie zobaczymy tu nic odkrywczego. 38. Birdman - 8/10 - No rewelacja. Świetny obraz twórcy/aktora w jednym ujęciu. W kolekcji. 39. Whiplash - 8,5/10 - Gatunkowy czyścioszek. Nie zobaczymy nic nowego, ale chemia i energia porywają! Już kupiony! 40. Wielka Szóstka - 6/10 - Nic odkrywczego i trochę baboli... ale animacja robotów... ufff... mocna. 41. Dziewczynka z Kotem - 7/10 - Pomimo kilku braków... wzbudza fajne emocje. Chętnie kupię. 42. John Wick - 7/10 - Niedawno kupiony. Film którego nie należy brać serio. 43. Spectre - 5/10 Totalnie rozminął się z nową konwencja na rzecz... CHYBA... starej ale niestrawnie podanej. Głupiutki. Jeszcze pewnie zawitam do kina z 4-6 razy. Bo W sercu morza, Gwiezdne Wojny, Krampus, Nowe Igrzyska śmierci i pewnie jeszcze coś. RE: Oglądanie filmów w kinie - Kapitan_kusiak - 04-12-2015 (04-12-2015, 03:47)Szczepan600 napisał(a): Ja w 2015 nieco mniej odwiedzałem kino, ale obejrzałem: To tam w ogóle jest jakieś tempo? Film masakrycznie "przeględzony" - pod tym względem akurat nie musieli być wierni książce ![]() Przy okazji nie wiem czy wszyscy zauważyli ale mamy drobny reunion obsady "Prometeusza".
RE: Oglądanie filmów w kinie - MarianPaz - 04-12-2015 1. Pani z przedszkola - 6,75/10 - nieco dziwaczny, ale za to świetnie zagrany. 2. Fotograf - 8/10 - klimatyczny i wciągający thriller/kryminał. 3. Hiszpanka - 7/10 - w tym filmie dobrze widać na co poszedł budżet, a że nie wyszło arcydzieło to już inna sprawa ![]() 4. Ziarno prawdy - 6,5/10 - dużo lepszy jak poprzednia fatalna ekranizacja Bromskiego, choć sama intryga Miłoszewskiego mocno rozczarowuje. 5. Carte blanche - 7,5/10 - niby prosta historia a jednak do mnie wyjątkowo przemawia. 6. Body/Ciało - 6,5/10 - nie przepadam za Szumowską i ten film niestety mnie nie powalił, choć zwycięzca z Berlina nie dużo lepszy (Taxi Teheran). 7. Disco Polo - 7,5/10 - nie cierpię disco polo to tu o dziwo czekałem na kolejne "przeboje", ale to na pewno zasługa świetnej obsady . 8. Kebab i horoskop 6,5/10 - film w klimacie poprzedniego dzieła reżysera "Opowieści z chłodni", taki polski Roy Andersson. 9. Żyć nie umierać - 7/10 - Kot jak zwykle w formie. 10. Karbala - 7/10 - jak widać Polacy przy skromnym budżecie potrafią stworzyć dobry film wojenny. 11. Anatomia zła - 6,5/10 - niby nie wiele się tu dzieje a jednak ogląda się to ze sporym zainteresowaniem, a i miło popatrzeć na Stroińskiego. 12. Panie Dulskie - 6,5/10 - może trochę przekombinowana wariacja na temat Dulskich, ale oglądanie Jandy, Herman i figury to czysta przyjemność. 13. Demon - 7/10 - choć zaczyna się niemrawo, to im dalej tym lepiej, Woronowicz w swoim epizodzie wymiata ![]() 14. Król życia - 5/10 - szkoda że Więckiewicz nie maił tu wiele do zagrania. 15. 11 minut - 7/10 - Skolimowski nie zawodzi, choć Essential Killing to to nie jest. 16. Czerwony pająk - 7/10 - niesamowicie oddany klimat PRLu lat 60, a do tego interesująca historia, choć finał bardzo rozczarowujący. 17. Noc Walpurgi - 6,5/10 - udany debiut z rolą życia Zajączkowskiej, natomiast Tłokiński rozczarowuje. 18. Dumni i wściekli - 6/10 - taki średniak o uciśnionych gejach i górnikach. 19. Jurassic World 6/10 - do klimatu z filmu Spielberga daleko ale i tak całkiem przyjemnie mi się to oglądało. 20. Mad Max - 9/10 - genialny film dużo lepszy jak poprzednie części, okazuje się ze kontynuacja może być lepszy jak oryginał. 21. Taxi Teheran - 7/10 - choć lubię Panahiego, to ten film na tle jego poprzednich dokonań wypada najsłabiej, niemniej i tak warto go zobaczyć tym bardziej, że powstawał w dosyć trudnych dla filmowca warunkach 22. Dzikie historie - 8/10 - dawno się tak nie bawiłem w kinie jak na tym filmie, widać da się zrobić inteligentną czarną komedię. RE: Oglądanie filmów w kinie - Szczepan600 - 04-12-2015 (04-12-2015, 09:44)Kapitan_kusiak napisał(a): To tam w ogóle jest jakieś tempo? Film masakrycznie "przeględzony" - pod tym względem akurat nie musieli być wierni książce Początek świetnie się rozwija. Końcówka jest wspaniała. Faktycznie środek jest przegadany i czasami zbędnie efekciarski... jednakże to udana adaptacja. Osobiście bardzo lubię oryginał Makbeta więc jestem bardziej wyrozumiały. Zabrakło odwagi w interpretacji tekstu, ale nie jest to złe kino. Tylko może zbyt teatralne momentami :-). RE: Oglądanie filmów w kinie - kryst007 - 04-12-2015 (04-12-2015, 03:47)Szczepan600 napisał(a): Ja w 2015 nieco mniej odwiedzałem kino Nieco mniej? Patrząc na Twoją tegoroczną listę to myślę, że to i tak więcej niż to co ja oglądam w kinie przez dekadę
RE: Oglądanie filmów w kinie - Szczepan600 - 04-12-2015 Wiesz gdy zaczynałem post myślałem, że będzie max 25 pozycji :-D... i wybuchło. Jednakże w tamtym roku było więcej seansów jednak, a dwa lata temu... pewnie jeszcze więcej. Kupiłem PS4 i gry pożerają mi kasę :-D... ale liczę, że Multikino weźmie przykład z Cinema City i zrobi abonament... Wtedy będę w kinie co drugi dzień :-D. RE: Oglądanie filmów w kinie - Gieferg - 04-12-2015 Ja tam nie zacznę chodzić częściej, niezależnie od tego co zrobią, bo nie ma tylu interesujących mnie filmów, dziecko trzeba za każdym razem z kimś zostawiać, a kasę zazwyczaj wolę wydać na coś, co mogę postawić na półce (i abonament by mi się nie opłacał, więcej niż raz w miesiącu w kinie rzadko kiedy bywam). Zeszłorocznego rekordu (14) nie spodziewam się szybko pobić. RE: Oglądanie filmów w kinie - Szczepan600 - 04-12-2015 No ja chodzę do kina... bo lubię kino :-D. Czasami lubię iść w ciemno i film nie musi byc przeze mnie wyczekiwany. Jednak gdybym jak ty Gief miał dziecko... pewnie by było z 10 seansów :-). RE: Oglądanie filmów w kinie - Gieferg - 04-12-2015 W sumie jak dziecka nie miałem, chodziłem jeszcze rzadziej, co widać w poście otwierającym ten wątek
|