Filmozercy.com | Forum
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość (/watek-odtwarzacze-blu-ray-cena-a-jakosc)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Pai-Chi-Wo - 31-01-2018

(31-01-2018, 13:03)Gieferg napisał(a):  Nie wiem co właściwie chcesz osiągnąć z tymi DVD ale... nic ciekawego nie osiągniesz, a na pewno nic, co by było warte zachodu i zastanawiania się nad tym.

No tak, w kwesti DVD to faktycznie na dzisiaj nie ma już co więcej dodać.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wolfman - 31-01-2018

(31-01-2018, 13:22)Gieferg napisał(a):  zadbać przede wszystkim o odpowiednio... mały ekran

Albo stare dobre kwadratowe duże pudło 32 cale i pełen komfort oglądania zapewniony.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Kris - 31-01-2018

Owszem, zwykły napęd bluray w obecnych czasach nie zapewnia jakiegoś lepszego odtwarzania dvd. Ale można sie zaopatrzyć w używkę dvd z górnej półki, które w okresie przełomu dvd/blu kosztowały krocie, a miały w sobie układy typu faroudja, pięknie skalujące filmy do 1080p. Ale to rozwiązanie dla hobbystów i kolekcjonerów, ja tak zamierzam zrobić ;-)

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Pai-Chi-Wo - 31-01-2018

(31-01-2018, 17:52)Kris napisał(a):  Owszem, zwykły napęd bluray w obecnych czasach nie zapewnia jakiegoś lepszego odtwarzania dvd. Ale można sie zaopatrzyć w używkę dvd z górnej półki, które w okresie przełomu dvd/blu kosztowały krocie, a miały w sobie układy typu faroudja, pięknie skalujące filmy do 1080p. Ale to rozwiązanie dla hobbystów i kolekcjonerów, ja tak zamierzam zrobić ;-)

No to widzę pierwsza konstruktywna wypowiedź. Dokładnie o to chodzi o używkę z górnej półki. Oprócz DVD mam jeszcze w potrzebie inne nietypowe cechy dla
audio i wideo. A kilkuletnie premiery miają już wszystko to co ja potrzebuję dzisiaj. Co do faroodja to układ DCDi mam jeden panel DVD
Denona dvd2910 na oku Szukałem w tej kategorii ale Denon bluray juz tego układu nie posiada. Panel ma mieć jeszcze ściągniętą blokadę regionalną
ale to już mam obcykane co i gdzie.
Sa marki nie podające szczegółów jaki mają procesor jedynie zapewniając maksymalne efekty.
Skoro nie mam możliwości tego wypróbować przez zakupem wole i lubię takie tematy rozpykać na poziomie specyfikacji
i opinii urzytkowników.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Kris - 31-01-2018

Dokładnie, tez myślałem o Denonie 2930 / 3930, ponoć tez Yamahy s2700 były niezłe, generalnie ostatnie tego typu informacje znajdziemy na forach hdtv.com.pl, avforums i innych, w postach z przed 10 lat. Ponoć playstation 3 tez ładnie skaluje.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Gieferg - 31-01-2018

Cytat: pięknie skalujące filmy do 1080p
[Obrazek: tumblr_mr395vrEAk1sqbit1o1_400.gif]

Cytat: Oprócz DVD mam jeszcze w potrzebie inne nietypowe cechy dla
audio i wideo.
Można poprosić tłumaczenie na jakiś zrozumiały język?

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Mierzwiak - 31-01-2018

Może oglądanie UHD na CRT? Smile

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Wolfman - 31-01-2018

(31-01-2018, 20:23)Kris napisał(a):  Ponoć playstation 3 tez ładnie skaluje.
Wiesz co oglądałem dvd na playstation 3 jak wszedł ten update i po nim też. To tak jakbyś chciał by nie atrakcyjna fizycznie kobieta , po ubraniu w lepszy ciuch stała się piękna Big Grin . Powodzenia w ożywianiu zombie

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Daras - 01-02-2018

(31-01-2018, 12:57)Pai-Chi-Wo napisał(a):  Interesuje mnie zakup panela bluray hi-end również do odtwarzania płyt DVD. I własnie co do tego DVD mam pytanie, bo chciałbym
maksymalnie z płyt DVD wyciągnąć jakość?
czy odtwarzacze bluray mają montowane wysokie przetworniki do DVD, czy może też producenci przy panelach BD na tym przyoszczędzają?
Czy raczej kupić oddzielne panele  DVD i BD aby to osiągnąć? Macie jakieś pomysły jak na to patrzeć szukając, albo może jakieś Wasze typy?
Jakich przetworników szukać w specyfikacjach sprzętów? Dzięki.

(31-01-2018, 13:07)Pai-Chi-Wo napisał(a):  
(31-01-2018, 13:02)Gieferg napisał(a):  Po przeczytaniu tego posta aż musiałem sprawdzić czy przypadkiem nie przeniosłem się o jakieś dziesięć lat wstecz.

Że co?
Dotychczas wszystko odtwarzałem z komputera i się nigdy nad  nie zastanawiałem. A teraz ustawiam inaczej.

Że co?
Żarcik panie, żarcik. Wink Każdy ma prawo oglądać z czego chce. No, chyba że pojawi się (w Polsce) jakaś ustawa regulująca kwestię... Ale czy Ciebie to dotyczy? Pytanie retoryczne, oczywiście.
Jeśli zapytasz np. o projektor na korbkę „zasilany” świeczką, to w miarę swoich skromnych kompetencji cokolwiek odpowiem.

Cześć Pai, to Ty? Jak mnie tu znalazłeś? Wink

W Twojej sprawie zacytuję siebie z innego tematu. Testy przeprowadziłem dość dokładnie (oczywiście z myślą o sobie). Może jednak odpuść sobie panel?

(15-01-2018, 12:08)Daras napisał(a):  Kirek, zbliżony temat był już tu wałkowany.
(...)
4. W kolekcji Misfita napisałem kilka zdań, które licują z dyskutowanym tu tematem.

Cytat:
W analizach porównawczych skupiłem się na filmach DVD, a pisząc dokładniej na polskich rekonstrukcjach cyfrowych. Wspominając o odtwarzaczu flagowym miałem na uwadze dość dobrze ocenionego w przeszłości Philipsa BDP 9600. Po drugiej stronie barykady stał Sony BDP S1700 (około 300 zł.). W chwili, w której obraz z drugiego urządzenia zaczął wydawać mi się nieco lepszy zakończyłem porównania. Podsumowując: w „starciu” wziął udział Marvell Qdeo (BDP Philips) oraz Precision Cinema Hd Upscaling (BDP Sony).
(...)

http://forum.filmozercy.com/watek-misfit-kolekcja?page=8

Zatem polecam odtwarzacz Sony, pod warunkiem, że na pokładzie ma rzeczony procesor.

Cała dyskusja jest tu:
http://forum.filmozercy.com/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady?page=32

Coś takiego wrzuciłem drzewiej na forum Kino Polska. Resztę sobie ewentualnie wyszukaj w necie.
https://www.synaptics.com/technology/video-processing

Qdeo znajdziesz w urządzeniach z wyższej półki, jednak w mojej ocenie nie warto dziś przepłacać. Sony za jakieś 300 zeta proponuje nie gorszą jakość.

P.S.
Tu jestem mniej aktywny niż na dawnym forum Kino Polska. Doszło trochę obowiązków.

RE: Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość - Pai-Chi-Wo - 02-02-2018

(01-02-2018, 00:13)Daras napisał(a):  Qdeo znajdziesz w urządzeniach z wyższej półki, jednak w mojej ocenie nie warto dziś przepłacać. Sony za jakieś 300 zeta proponuje nie gorszą jakość.

Świetnie się składa bo na mojej liście typów znajduje się sprzęt (model tylko na priv) z wyższej półki i z przetwarzaniem Qdeo. Droższy dlatego, że ma być typem media center  z zewnętrznym dyskiem twardym, sparować z kamerą i streamem i to wszystko co  moge dopisać ale nie hipsterom a tylko na fachowym forum.

(01-02-2018, 00:13)Daras napisał(a):  Cześć Pai, to Ty? Jak mnie tu znalazłeś? Wink

Jam Ci jest azaliż, poznałem po Twoim avatarze Pozdrawiam serdecznie.

P.S.
Przeczytam załączony przez Ciebie link do tematu.