Filmozercy.com | Forum
Kupowanie filmów a piractwo - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Kupowanie filmów a piractwo (/watek-kupowanie-filmow-a-piractwo)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Szczepan600 - 02-02-2016

Serio drugi/trzeci czy czwarty raz nie będę tłumaczył :-). Napiszę tylko, bo fajnie być fair. Bo fajnie docenić, że TV wykupiła licencje i przynajmniej pokazać to oglądając program. Jeśli ktoś tak nie uważa, to po prostu szkoda. Jeśli ktoś akceptuje tak chore prawa napisane przed potopem szwedzkim to spoko... Ja wolę nie wykorzystywać luki i normalnie dawać odrobinę kasy twórcą (chili.tv nadchodzę). Ktoś nie szanuje tak prostych rzeczy. Spoko, może jego pracę też ktoś będzie konsumował bez jego zgody i figę zobaczy. Każdego zostawiam jednak z jego własnym sumieniem. Ja nie zamierzam srać na ludzi i ich biznesy. Mam nadzieję, ze kiedyś ktoś mądry zmieni to prawo i normalnie będzie karał za kradzież o niskiej szkodliwości społecznej (a jak przy okazji uruchomi fundusze na nowe metody szerzenia legalnej kultury to już bajka).

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Wolfman - 02-02-2016

50 lat złodziejstwa i uwsteczniającego nas ustroju zrobiło swoje i zakładam , że masz tego świadomość. Umoralniające gadki nic nie pomogą, gdyby te torrenty, chomiki i itp paskudztwa robiły taką krzywdę wydawcom, to dawno by włożyli tyle forsy , że pozamykano by wszelkie strony tego typu.

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Szczepan600 - 02-02-2016

Wiem co nas ukształtowało... liczę, że ludzi też to wiedzą i w końcu odrzucą stare cwaniactwo na bok i zaczną być fair. Bo życie przeszłością to nie jest zbyt dobre wytłumaczenie. Komuna upadła tak naprawdę w 89... chyba minęło już dość czasu by nadgonić i nieco zmądrzeć, nie uważasz? Twierdzenie, że wydawcy w Polsce posiadają moc i środki by dokonać takich czynów jest nieco naiwna. Bez zmian w społeczeństwie nie wyplenimy tej zarazy. Bo najwięksi działacze pirackiego świata to sprytne bestie.

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Wolfman - 02-02-2016

Nie myślałem kompletnie o Polsce. Przecież ludzie za granicą też piracą. Zmądrzeć możesz, owszem, ale wypłat tym gadaniem nie podniesiemy, nie zmniejszymy ilości bezrobotnych, nie zrobimy filmów jako potrzeb priorytetowych i nie odbierzemy możliwości ich oglądania, a dla niektórych biednych obejrzenie filmu to czasem jedyna rozrywka.

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Mierzwiak - 02-02-2016

Szczepan dalej udaje że nie wie, że istnieje w polskim PRAWIE coś takiego jak "dozwolony użytek osobisty", no ale skąd miałby to wiedzieć i po co? Lepiej rzucać jakimiś pustymi hasełkami o dziecinnych ludziach i cwaniactwie. Śmiechu warte.

Stajesz po stronie twórców, ale piszesz Giefergowi, że przecież jak mu się nie spodoba film to może go odsprzedać? A to dobre. Z logicznym myśleniem widzę słabo, bo w ten sposób - upraszczając oczywiście - twórca zarabia tylko raz, ponieważ wciąż mowa o tylko jednym sprzedanym egzemplarzu ale dwóch użytkownikach.

Temat na długie rozmowy, ale nie z ludźmi o tak czarno-białym, wąskohoryzontalnym podejściu do tematu, którzy w dodatku nie mają pojęcia o czym piszą.

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Mateusz - 02-02-2016

Szczepan mnie zastanawia tylko jedno. Całkowicie potępiasz ściąganie, które może skłonić kogoś do zakupu oryginalnej kopii filmu i dać zarobić dystrybutorowi, a praktykujesz kupowanie używanych filmów, które całkowicie przekreśla szansę na taki zarobek. Gdzie tu konsekwencja?

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Sokal - 02-02-2016

O to samo pytałem Szczepana kilkadziesiąt postów temu.

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Gieferg - 02-02-2016

(02-02-2016, 21:19)Mateusz napisał(a):  Szczepan mnie zastanawia tylko jedno. Całkowicie potępiasz ściąganie, które może skłonić kogoś do zakupu oryginalnej kopii filmu i dać zarobić dystrybutorowi, a praktykujesz kupowanie używanych kopii, które całkowicie przekreśla szansę na taki zarobek.

Fuck logic  Big Grin

Ale powiadam wam bracia, słuchajcie człowieka z Jezusem w avatarze, albowiem najprawdziwsza prawda z ust klawiatury jego płynie, a ci którzy pójdą za nim, oglądać będą królestwo niebieskie Wink albo i nie

RE: Kupowanie filmów a piractwo - Mierzwiak - 02-02-2016

(02-02-2016, 20:13)Szczepan600 napisał(a):  kupisz, nie podejdą to sprzedasz i stracisz na tym 10-20zł.
(02-02-2016, 20:49)Szczepan600 napisał(a):  Ja nie zamierzam srać na ludzi i ich biznesy.
Bezcenne.

RE: Kupowanie filmów a piractwo - ronin23 - 02-02-2016

Tak przeglądam tą dyskusje i można się pośmiać,z tego co widziałem to nikt nie napisał że ściąga filmy( jak przegapiłem to moja wina) to będę pierwszym który napisze że ściągam filmy Big Grin I tak jak parę osób tutaj napisało jeśli film mi się podoba to go kupie.