![]() |
|
Alternatywy 4 - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Seriale (https://forum.filmozercy.com/dzial-seriale) +--- Wątek: Alternatywy 4 (/watek-alternatywy-4) |
RE: Alternatywy 4 - djvaso - 29-08-2018 Dałem angielski podtytuł do studenta z Centre for European Studies Uniwersytetu Jagiellońskiego, który pracuje nad pracą magisterską "The sense of humour as the anti-systemic factor in Poland: Dynamic from 1970 until the suspension of the martial law on 22th July 1983". Przesyłam jej kilka pytań na temat pierwszego odcinka, a odpowiedzi były niezadowalające. Oto pytania i odpowiedzi w języku angielskim: Cytat:Questions: RE: Alternatywy 4 - Gieferg - 22-11-2021 Po sześciu odcinkach mogę powiedzieć, że kadrowanie jest tu znośne, nie ma sytuacji jak w "Chłopach", że cały czas się czuje, że coś obcięto (najwyraźniej to, że mieli co dołożyć po bokach, dzięki czemu poleciało mniej z góry i dołu jednak dało efekt). Gorzej z samą jakością obrazu i kolorami (które są przeważnie dość wyblakłe). Niby od czasu do czasu ma się wrażenie, że mamy dość naturalnie wyglądające ziarno, a za chwilę wjeżdża nieprzyjemny i nienaturalny szum albo paskudne wygładzanie. Ogólnie obraz na tróję na szynach w skali szkolnej. RE: Alternatywy 4 - MarianPaz - 22-11-2021 Niestety, ale trudno o świetną jakość, kiedy serial kręcono na kiepskiej jakości taśmie 16mm z nie najlepszą optyką, oraz często niedoświetlonym planem. Do tego scan robiono w 2K, co skutkowało tym, że wersja 16:9 jest minimalnie upscalowana do 1080p. A i też była to w zasadzie pierwsza pełna rekonstrukcja TVP. Szkoda, że zmiany polityczne wstrzymały odnowienie "Czterech pancernych i psa" które odbywało się już w tamtym czasie. RE: Alternatywy 4 - Gieferg - 22-11-2021 Jakby miało wyglądać tak, jak A4, to może i lepiej, że wstrzymano. Cytat:iestety, ale trudno o świetną jakość, kiedy serial kręcono na kiepskiej jakości taśmie 16mm z nie najlepszą optyką, Przecież nie o to chodzi. Ja bym chciał zobaczyć właśnie tę 16mm taśmę (i wtedy bym to oceniał wysoko), a widzę jakieś rozmazane nie wiadomo co (i tylko chwilami przebłyski naturalnie wyglądającego obrazu), bo ktoś najwyraźniej próbował sprawić, żeby to nie wyglądało jak kiepska 16mm taśma i wyszła kaszana. RE: Alternatywy 4 - MarianPaz - 22-11-2021 Tylko problem może polegać na tym, że choćbyś stanął na głowie, to z nieostrego i słabo oświetlonego materiału cudu nie zrobisz. Jedna scena po rekonstrukcji wyjdzie dobrze a kolejna rozmyta. Bareja nie przykładał do tego specjalnie dużo uwagi a władza nigdy go nie lubiła, dlatego często dostawał taśmę najgorszej jakości (w niewielkiej ilości), podobnie jak sprzęt do filmowania. RE: Alternatywy 4 - Gieferg - 22-11-2021 Nie chcę cudów, tylko czegoś co nie wygląda sztucznie/dziwnie. Może sobie być brzydkie, grunt, żeby wyglądało naturalnie. Ostatnio oglądałem 40-latka na starym DVD, istny grindhouse, paprochów i brudów wszelakich od groma, nie przeszkadzało mi to, bo przynajmniej wyglądało naturalnie (jedyne co przeszkadzało, to rozdzielczość i kompresja DVD ale to już osobna kwestia). Odpalam A4 na Blu-ray i co chwilę się zastanawiam "co tu się od***ało?". Na czym kręcili "Siedem życzeń"? Rekonstrukcja wyglądała o niebo lepiej niż A4 (oczywiście na blu-ray nie wyszło). RE: Alternatywy 4 - MarianPaz - 22-11-2021 Nie mam pojęcia co to za taśma, ale zrobiono tu tylko digitalizację i poprawiono część defektów. RE: Alternatywy 4 - Gieferg - 22-11-2021 No to wygląda na to, że im mniej robią, tym lepiej wychodzi. RE: Alternatywy 4 - MarianPaz - 22-11-2021 Albo lepszy negatyw czy sprzęt, plus więcej doświadczenia. Tu już trzeba by pytać kogoś kto się u nich zajmuje rekonstrukcją. Swego czasu na innym forum była osoba z TVP która pracowała przy Alternatywach 4. RE: Alternatywy 4 - misfit - 30-10-2022 Daję znać, że Alternatywy 4 w serwisie VOD TVP są już w formacie 4:3. https://vod.tvp.pl/seriale,18/alternatywy-4-odcinki,278067 Komprecha jednak standardowo robi swoje, a szanse na nowe BD pewnie bliskie zeru. PS. Tak teraz dawkując sobie ponownie obraz z Blu-ray'a mam jeszcze większe przekonanie, że w tej rekonstrukcji pojechali z DNR po całości i później ktoś z mądrzejszych zdecydował dodać sztuczne ziarno żeby wosk tak w oczy nie walił. |