Filmozercy.com | Forum
Dolby Atmos - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Dolby Atmos (/watek-dolby-atmos)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Dolby Atmos - Mefisto - 14-02-2016

Obraz jak obraz - kino wygrywa głównie wielkością tegoż, choć oczywiście w zależności od tego na jakie kino się trafi, różnica może być miażdżąca (IMAX rządzi faktycznie, przy czym nie potrzebuje do tego apostrofu Tongue ). Nie zgodzę się jednak, że dźwięk głównie napierdala. Różnica polega głównie na tym, że w domu masz, cóż, ciszę i spokój, żadnych przeszkadzajek ze strony osób postronnych i innych rzeczy, zatem łatwiej docenić jakieś detale. Fakt jednak faktem, że w kinie nigdy nie miałem problemu z usłyszeniem czegoś, tudzież niezrozumieniem jakiegoś dialogu z powodów technicznych lub braku wyrazistości. Za to w domowych warunkach (zwykłych rzecz jasna, a nie jakichć mega przystosowanych), przy strumieniu dźwięku rozchodzącym się na kilka różnych miejsc, łapię się czasem na tym, że coś do mnie nie dociera tak, jak powinno.

Jakby to opisać bardziej obrazowo: w kinie dźwięk, również przez swoją siłę, dosłownie mnie otacza. W domu natomiast otaczają mnie kolumny, z których każda "gra" co innego - czuć przestrzeń, ale daleko do wrażeń kinowych temu doświadczeniu. Takie są moje doświadczenia - oczywiście jestem przekonany, że najlepszy japoński sprzęt może robić różnicę, ale jak czytam, że kina nie można brać za wyznacznik technicznej jakości filmu, który dla kina wszak powstaje - nie, no po prostu coś tu jest nie tak.

RE: Dolby Atmos - misfit - 14-02-2016

Obaj możecie mieć rację i wrażenia co do dźwięku mogą być zupełnie różne w stosunku do tego o jakim konkretnie kinie mowa.
U mnie np. w Heliosie pod względem dźwięku jest albo przeciętnie lub wręcz tragiczne (to też tyczy się obrazu i zależy od sali) w stosunku do tego samego filmu oglądanego na moim sprzęcie ze średniej półki cenowej. Podejrzewam, że ten ich sprzęt już jest na tyle wyeksploatowany, że już od dawna prosi się o wymianę więc niewykluczone, że gdy w końcu uda mi się ruszyć dupę do nowo powstałego kina we Wrocku Aleja Bielany gdzie ponoć są projektory 4K i Atmos to moje wrażenia będą dużo bardziej pozytywne.

RE: Dolby Atmos - zibiboniek1 - 21-01-2018

Jeden z lepszych filmów jaki oglądałem z Atmosem to Everest scena gdy pokazane jest jak idzie burza z nad gór i walą grzmoty efekt jest niesamowity, głośniki podwieszone pod sufitem.

RE: Dolby Atmos - Kirek - 15-06-2020

Angielskie wydanie UHD "Rocketman" posiada dźwięk Dolby Atmos zarówno na płycie Ultra HD jak i BD.
Jednak BDInfo sugeruje, że na płycie UHD mamy do czynienia z jego bardziej rozbudowaną wersją.

Zapis dla UHD: Dolby TrueHD/Atmos Audio        English         4773 kbps       7.1+11 objects / 48 kHz / 4133 kbps / 24-bit (AC3 Core: 5.1-EX / 48 kHz / 640 kbps)

Jak to interpretować?
11 dodatkowych ścieżek dla dźwięku surround? Smile

RE: Dolby Atmos - prodarek - 15-06-2020

Te obiekty to jest właśnie atmos może być tak że bdinfo dla płyt BD po prostu nie wyświetla tych informacji zobacz na wagę tyle samo bitrate.

z poral.eu starsza wersja bdinfo i już brak tych informacji o obiektach.

Disc Title: Rocketman (2019) [4K Ultra-HD]
Disc Size: 88,871,774,262 bytes
Protection: AACS2
Extras: Ultra HD, BD-Java
BDInfo: 0.7.5.3 (compatible layout created by DVDFab 11.0.4.3)

PLAYLIST REPORT:

Name: 00222.MPLS
Length: 2:01:16.936 (h:mConfused.ms)
Size: 87,075,723,264 bytes
Total Bitrate: 95.73 Mbps

(*) Indicates included stream hidden by this playlist.

VIDEO:

Codec Bitrate Description
----- ------- -----------
MPEG-H HEVC Video 62335 kbps 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / HDR10 / BT.2020 /
* MPEG-H HEVC Video 7672 kbps 1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020 /

AUDIO:

Codec Language Bitrate Description
----- -------- ------- -----------
Dolby TrueHD/Atmos Audio English 4773 kbps 7.1-Atmos / 48 kHz / 4773 kbps / 24-bit (AC3 Core: 5.1-EX / 48 kHz / 640 kbps)

RE: Dolby Atmos - Kirek - 15-06-2020

Wykonałem wcześniej kilka BDInfo dla płyt UHD z Atmosem i nie spotkałem się z takim oznaczeniem.
Chyba, że to modyfikacja wprowadzona w DVDFab (ostatnio zmieniałem wersję) dla zapisów w BDInfo. Tylko trochę dziwne, że dla UHD pokazuje inne oznaczenie niż dla BD. No nic w takim razie zobaczymy jakie oznaczenie będzie przy następnej płycie UHD z Atmosem.

RE: Dolby Atmos - Mr.Hankey - 29-01-2021

Jakie filmy byście polecili do przetestowania Atmosa?

RE: Dolby Atmos - pearlzfan - 29-01-2021

Moi faworyci z dotychczas przetestowanych: A Quiet Place, Matrix, Gravity.

RE: Dolby Atmos - lis22 - 10-05-2021

Jaki soundbar do 2 000 zł polecacie? LG SL8Y to dobry wybór? Obecnie można go wyrwać za 1 799 zł.

RE: Dolby Atmos - Mierzwiak - 10-05-2021

Chcesz go ze względu na Atmosa i głośniki skierowane w górę?

Weź pod uwagę że by wykorzystać ten myk ważne jest by mieć gładki sufit, jego wysokość też ma znaczenie. Osobiście wszelkie tego typu bajery radziłbym traktować z przymrużeniem oka bo to i tak bardziej marketing aniżeli realna alternatywa dla prawdziwego zestawu audio do dźwięku przestrzennego.

Ostatnio sam zmieniłem soundbar na lepszy (różnica, według mnie, bardzo duża) ale to co tam Sony obiecuje a co faktycznie słychać to dwie różne rzeczy Smile