Filmozercy.com | Forum
The Abyss (Otchłań/Głębia) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: The Abyss (Otchłań/Głębia) (/watek-the-abyss-otchlan-glebia)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Gieferg - 27-04-2024

Bo taki tytuł widniał na okładkach wszelkich oficjalnych wydań tego filmu w Polsce, czy to VHS, czy DVD, a wydań z tytułem "Otchłań" raczej nigdy nie zobaczymy.

[Obrazek: glebia-b-iext109487469.jpg] [Obrazek: MET9B26_t.jpg]

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Danus - 27-04-2024

Przelecialem scenami i ten film nigdy nie wygladal tak dobrze. Znakomity transfer.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mefisto - 28-04-2024

(27-04-2024, 22:20)Gieferg napisał(a):  Bo taki tytuł

Napisał człowiek, który założył wątek i sam dał na pierwszym miejscu Otchłań xD

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Gieferg - 28-04-2024

Ja ten film znam jako Otchłań przede wszystkim, ale jak katalogujesz wydania (czego ja akurat NIE robię. w filmoskopie może ze trzy razy cokolwiek wpisałem), to raczej nic w tym dziwnego, że umieszczasz tam tytuł jaki się pojawia na polskich okładkach i jak przypuszczam dlatego tak ktoś wpisał.

A gdzie jest jakikolwiek sens twojego ostatniego komentarza nie wiem i nie chcę wiedzieć.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Nfsfan83 - 28-04-2024

Głębia jest tylko jedna Big Grin https://www.filmweb.pl/film/G%C5%82%C4%99bia-1977-10301

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mefisto - 08-05-2024

Obejrzałem sobie kilka scen i cóż - ten transfer wygląda... dziwnie. Nie jest zły, color timing delikatnie skręcający w stronę teala nie przeszkadza specjalnie, ale cały czas bije od obrazu pewna sztuczność faktury. Na blu nie jest to aż tak widoczne, choć też trudno odsunąć od siebie tę myśl, że coś tu jest nie tak, jak powinno.
Za to True Lies wygląda tak, jak napisał bodaj Mierzwiak - niektóre ujęcia rewelacja, podczas gdy inne wyglądają jak wyciągnięte z tych filmików tworzonych przez AI (zwróćcie uwagę na prolog, jak Arnuld wspina się po balkonie. WTF?), co ogólnie daje mniej więcej poziom Grease. No i trochę zonk, bo tak jak w T2 poprawili tego nieszczęsnego dublera, tak tutaj tą zabawą pikselami jedynie bardziej ich uwidocznili. Aż się za głowę łapałem, bo tyle razy film widziałem i nic, a tu nagle w co drugiej scenie widzę nie-Arnolda xD
Cameron powinien zamknąć się na dobre w tym swoim świecie Pandory i zostawić te transfery komu innemu.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mierzwiak - 09-05-2024

Po obejrzeniu streama napisałem:

(18-12-2023, 01:10)Mierzwiak napisał(a):  Wygląda to fantastycznie, i jeśli była tu jakaś zabawa ziarnem czy użycie AI, to na tyle subtelna, że dla mnie niezauważalna. Nie ma tu ani przesadzonej ostrości jak w przypadku Titanica, ani kuriozalnej, pozbawiającej obraz filmowości sterylności jak w Aliens. The Abyss wygląda dla mnie naturalnie i filmowo, jestem mega zadowolony z tego remastera, z obejrzeniem wersji specjalnej wstrzymuję się do zakupu UHD.
Nie jestem pewien czy podpisałbym się dzisiaj pod tymi słowami. Miejscami na pewno wygląda to świetnie, ale czy filmowo? No chyba jednak nie do końca, choć to i tak zdecydowanie najlepszy z remasterów Camerona, a mocno kontrastowe zdjęcia i specyficzne lokacje oraz ich oświetlenie na pewno działają wyłącznie na korzyść, do tego The Abyss jako jedyny ze wszystkich filmów Jamesa dostępnych na UHD posiada prawdziwy HDR. Mogło być znacznie lepiej, ale mogło też być duuużo gorzej, więc chyba pozostaje się cieszyć, że jakimś cudem The Abyss uniknęło totalnej mas-AI-kry.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - pred895 - 09-05-2024

A w międzyczasie porównanie DVD/HDTV/BD/UHD <<

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Gieferg - 10-05-2024

Mierzwiak napisał(a):Nie jestem pewien czy podpisałbym się dzisiaj pod tymi słowami.

To może jutro? :>

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Nfsfan83 - 10-05-2024

[Obrazek: c_image.php?max_height=2160&amp;s=22...mp;amp;l=0]

porównując to z capsem z DVD jakość super wyrażne ale wszystko jest niebieskie oddcienie Sad czapka na DVD jest granat, jej bluzka lekki niebiesko a skóra jest skóra Big Grin