Filmozercy.com | Forum
Format 4K/Ultra HD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Format 4K/Ultra HD (/watek-format-4k-ultra-hd)

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 04-10-2017

Dzieje się.

https://www.myce.com/news/russian-company-releases-tool-remove-copy-protection-ultra-hd-blu-ray-discs-aacs-2-0-broken-try-82592/

Jeśli tego typu soft wkrótce będzie w stanie odblokować niemal każdą płytę w locie i umożliwić jej odtworzenie na dowolnym sprzęcie (który udźwignie 2160p HEVC i HDR) z pominięciem tych bzdurnych wymagań sprzętowych podawanych przez PowerDVD, to może coś w końcu ruszy w temacie odtwarzania UHD na pecetach.

RE: Format 4K/Ultra HD - Wolfman - 04-10-2017

Testowałeś sprzęt? Będziesz potrzebował wciąż pc odtwarzania filmów? Tą kartę co widziałeś SBx7 to możesz przez nią odtwarzać każdy film z praktycznie każdego urządzenia, dotyczy to również grania na konsoli.

RE: Format 4K/Ultra HD - pred895 - 11-10-2017

Ciekawa dysputa o przyszłości formatu >>

RE: Format 4K/Ultra HD - Sokal - 13-10-2017

Super rozmowa - dzięki! Prowadzący the best - trudno się z nim nie zgodzić Smile

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

RE: Format 4K/Ultra HD - pred895 - 15-10-2017

Coś dla sceptyków jeśli chodzi o format UHD Big Grin
[Obrazek: 22523971_10214924318846929_40216344_n.jp...e=59E68EDB]

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 04-11-2017

I jest jednak pierwszy tytuł w Dolby Vision od Warnera - Westworld.

[Obrazek: 8MpKUmK.jpg]

"Gratulacje" dla Warnera za świetne rozreklamowanie tego faktu nie podając info o DV w oficjalnych informacjach prasowych czy na okładce poza Hindusami i kilkoma innymi krajami.

EDIT: Od Hindusów dowiadujemy się też, że tegoroczny It będzie posiadał DV. Ciekawe czy w Nolanach UHD nie czeka nas jakaś niespodzianka w tym względzie Wink

[Obrazek: 5452c4646747253.jpg]

RE: Format 4K/Ultra HD - Daras - 08-11-2017

Śledzę ten wątek od początku jego istnienia. Raczej bez większych emocji. Nie planuję przesiadki na Ultra HD. W mojej kolekcji dominują wydania BD i nie chciałbym ich dublować.
Jakie macie doświadczenia podczas odtwarzania filmów BD na sprzęcie Ultra HD? W tych sprawach jestem zwolennikiem kompatybilności. Z trudem akceptuję skalowanie obrazu np. TV SD / DVD do rozdziałki HD. Z tego powodu ceniłem drzewiej leciwe odbiorniki CRT. Cool

Obraz z BD na telewizorze Ultra HD zawsze będzie upscalem (chyba, że istnieją inne rozwiązania techniczne). Czy nie zauważacie pogorszenia wyrazistości? Jakie macie w tej kwestii odczucia podczas domowych seansów? A może ktoś dokonał jakichś analiz porównawczych (nie mam na uwadze zrzutów)?
Nadmienię, że nie chodzi w mi w całej sprawie o HDR i inne „gadżety”, lecz tak zwaną wyrazistość obrazu (ostrość ogólną).

P.S.
Oczywiście pamiętam aby skreślić kilka zdań w dziale „Kolekcji polskich klasyków...” na temat „Bez końca” Kieślowskiego. Jeszcze chwilę odczekam. Jakiś czas temu zbyt mocno „osaczyłem” wspomniany wątek, choć dyskutować sam ze sobą oczywiście potrafię. Wink

RE: Format 4K/Ultra HD - Gieferg - 08-11-2017

Cytat:Z trudem akceptuję skalowanie obrazu np. TV SD / DVD do rozdziałki HD.

Z którego nie wynika praktycznie nic złego.

RE: Format 4K/Ultra HD - Mierzwiak - 08-11-2017

(08-11-2017, 14:11)Daras napisał(a):  Jakie macie doświadczenia podczas odtwarzania filmów BD na sprzęcie Ultra HD?
Takie same jak z odtwarzacza BD.

Cytat:Obraz z BD na telewizorze Ultra HD zawsze będzie upscalem (chyba, że istnieją inne rozwiązania techniczne). Czy nie zauważacie pogorszenia wyrazistości?
Nie mam pojęcia o czym piszesz, najwyraźniej pomyliłeś ilość pikseli z wielkością ekranu Smile

RE: Format 4K/Ultra HD - Gieferg - 08-11-2017

O co cho z tym podkreśleniem? Video mające w pionie 1080 na telewizorze mającym 2160 pikseli będzie upscalem ale nie mam pojęcia dlaczego miałoby z tego wynikać jakiekolwiek pogorszenie czegokolwiek.