Filmozercy.com | Forum
Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD (/watek-zakup-pierwszego-odtwarzacza-blu-ray-uhd)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - pred895 - 05-10-2021

(05-10-2021, 12:58)sebas napisał(a):  @pred895
Generalnie, to musisz zadać sobie pytanie, czy ten streamer będzie głównym urządzeniem do odtwarzania filmów, czy tylko okazjonalnym. Jeżeli masz go używać okazjonalnie, to nie ma chyba sensu inwestować w coś drogiego.

Spokojnie, od wszystkiego mam swoje Oppo, a tak to pytałem dla kumpla, który raczej będzie często oglądać pliki ze sklepików więc zrobiłem mu rekonesans Smile

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - prodarek - 05-10-2021

(05-10-2021, 12:58)sebas napisał(a):  Zappiti
Oni na razie zaspali i ich odtwarzacze nie mają odtwarzania DV z plików,dopiero modele które zapowiedzieli mają mieć zobaczymy ile będzie kosztował najtańszy Zappiti Neo.

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - lukee - 05-10-2021

(05-10-2021, 19:07)prodarek napisał(a):  Bo nie obsługuje takiej rozdzielczości
W jaki zatem sposob wyswietla z kompa taka rozdzialke? Co do wymagan atmosa to znam je i wiem o kolumnach.

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - prodarek - 05-10-2021

W amplitunerze masz ustawione output resolution na pure?
Co ustawiłeś w odtwarzaczu uhd przy
[Wyjście HDR]
[YCbCr/RGB (HDMI)]
?

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - lukee - 06-10-2021

(05-10-2021, 22:24)prodarek napisał(a):  W amplitunerze masz ustawione output resolution na pure?
Tak, domyślnie było auto ale po zmienieniu na pure też nic się nie zmieniło.

Wyjście HDR mam auto ale zmieniałem też na wyłącz wczoraj i nic. Przy hdmi mam auto a moge jeszcze wybrac rgb i dwie inne opcje YCbCr 4:2:2 i 4:4:4.

Komp mam wpiety w game a odtwaracz pod bd. Dziwi mnie to czemu z kompa mozna odpalic taka rozdzielczoc i w grach i filmy czy to youtube czy jakis plik. Kable hdmi wszystkie oczywiscie tez nie jakies antyki wiec z ich strony wszystko ok. Moze najzwyczajniej odtwarzacza nie odpala ale tez zaskoczylo mnie ze menu odtwarzacza jest w takiej rozdzialce a przelacza na mniejsza po starcie plyty.

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - Kurgan - 06-10-2021

Sprawdź w nastawieniach wideo odtwarzacza, rozdzielczość wyjścia wideo czy masz na auto i przestaw na sztywną 4k. Może to coś da.

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - chucky - 06-10-2021

Onkyo i Pioneer mają taką "tajną" funkcję zmiany ustawienia portów HDMI ze Standard na Enhanced.
Może zmiana coś da.

Trzymając DIMMER na amplitunerze wciśnij AUTO/DIRECT.
https://i.imgur.com/jpBF2Dh.jpg

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - prodarek - 06-10-2021

To jest z nowych modeli a ten kolegi wyżej nawet oficjalnie nie obsługuje 4K.

@lukee możesz sobie sprawdzać jaki wysyła sygnał pc(zapewne rgb) a odtwarzacz robi to tak jak powinno być czyli w YCbCr, stąd mogą wynikać różnice.
Nie masz oficjalnego wsparcia nie wiesz jakie kolory potrafi przepuścić to hdmi, sam musisz do tego dojść.

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - lukee - 07-10-2021

(06-10-2021, 14:20)prodarek napisał(a):  To jest z nowych modeli a ten kolegi wyżej nawet oficjalnie nie obsługuje 4K.

@lukee możesz sobie sprawdzać jaki wysyła sygnał pc(zapewne rgb) a odtwarzacz robi to tak jak powinno być czyli w YCbCr, stąd mogą wynikać różnice.
Nie masz oficjalnego wsparcia nie wiesz jakie kolory potrafi przepuścić to hdmi, sam musisz do tego dojść.

Dokładnie, mój sprzęt nie ma tej tajnej funkcji Wink Wczoraj natomiast zadziwiła mnie kolejna rzecz. Podpiąłem znów odtwarzacz pod amplituner by obejrzeć sobie normalnie na kolumnach jakiś film blu ray. Ku mojemu zdziwieniu sprzet przeskalował film i wyświetla w 4k. Czyli tylko przy filmach z płyt uhd nie wyświetla w najwyższej rozdziałce.

RE: Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD - prodarek - 07-10-2021

Ale tu nie ma znaczenia płyta nie może, tu chodzi o to że płyty uhd idą z większą ilością kolorów (większość odtwarzaczy pozwala ustawić YCbCr i ilość bitów koloru) i z hdr, hdr należy wyłączyć a kolory ograniczyć. Wtedy sygnał powinien zostać przepuszczony.