![]() |
|
Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD (/watek-pearlzfan-kolekcja-uhd-bd-dvd) |
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Mierzwiak - 22-10-2022 (22-10-2022, 11:46)pearlzfan napisał(a): Btw: widzicie sens upgrejdować odtwarzacz z UB450 do UB820 (za ok 700zł, jeśli UB450 poszedłby za ~6-7 stówek), kiedy nie mam zamiaru wgrywać firmware'u pozwalającego na odtwarzanie napisów z pena? Poza tym, że 820 pozwala podejrzeć detale ścieżki wideo i audio oraz możliwości ustawiania napisów, to większych różnic między nimi chyba nie ma?Według mnie nie ma sensu, chyba że potrzebujesz powtykać tam więcej kabli ![]() UB-450: ![]() UB-820:
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 22-10-2022 No właśnie nic poza hdmi nie mam zamiaru podłączać, więc skoro nie ma innych widocznych profitów poza wspomnianymi wcześniej odpuszczam
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - sebas - 22-10-2022 @pearlzfan Czy ten UB820 będzie nówka sztuka, bo nie do końca rozumiem? Jeżeli tak, to Twoim profitem będzie przede wszystkim to, że będziesz miał nowy odtwarzacz, z nowym laserem, na gwarancji. Jest jeszcze funkcja HDR optimizer, zdaje się, dostępna już w tym modelu... Co do ID4 to pełna zgoda. Świetne kino rozrywkowe. W kinie, na dużym ekranie, statki obcych robiły olbrzymie wrażenie. No i ten dźwięk. W łódzkim "Bałtyku" bas dosłownie wbijał w fotel, a to było "tylko" Dolby Digital. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - misfit - 22-10-2022 (22-10-2022, 12:11)Mierzwiak napisał(a): Według mnie nie ma sensu, chyba że potrzebujesz powtykać tam więcej kabli Z HDR Optimizera nie korzystasz dla treści HDR10 masterowanych na monitorku 4000 nit ? I choćby opcja zmiany jasności napisów w trybie HDR... gdybym miał do wyboru tylko te oryginalne napisy, często oczojebne w pełnym zaciemnieniu, to choćby dla tej opcji bym się poważnie zastanowił nad przesiadką. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - sebas - 22-10-2022 (22-10-2022, 20:20)misfit napisał(a): I choćby opcja zmiany jasności napisów w trybie HDR.To tego nie ma w UB420? Przecież to było dostępne wcześniej dla odtwarzaczy BD. Mój DMP-BDT570 to ma i nawet przy odtwarzaniu "zwykłych" blu-ray się przydaje, zwłaszcza w czasie nocnych seansów. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - misfit - 22-10-2022 UB420 ma, ale pearlzfan ma UB450 - ten odtwarzacz jest na zupełnie innym procesorze (chyba Mediatek ?) i tam wielu rzeczy nie ma, które są w UB420/UB820/UB9000. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pmmazz - 22-10-2022 https://www.panasonic.com/pl/consumer/audio-i-video/dvd-i-blu-ray/odtwarzacze-blu-ray/dp-ub820.html Sorry, ale 820 ma na pokładzie game changer w stosunku do 450 - procesor HCX Gdyby było pytanie, czy z 820 na 9000, to moznaby dywagować, ale tutaj to jak najbardziej RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Mierzwiak - 22-10-2022 Racja, jak mogłem zapomnieć o funkcji której nie wyobrażam sobie nie mieć? Pytanie czy pearlzfan jej potrzebuje czy lubi czytać napisy o maksymalnej jasności
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 22-10-2022 Miałem wcześniej UB300, który miał na pokładzie HCX i HDR Optimizer. Różnicy w jakości wyświetlanego obrazu między UB300 a UB450 nie zauważyłem (mówię tutaj o normalnym oglądaniu a nie "lizaniu ekranu" w poszukiwaniu ledwo dostrzegalnych różnic ), a Optimizera na UB300 nie użyłem ani razu, bo nie sprawdzam przed każdym seansem, na czym był masterowany dany film, także z mojej perspektywy procek i optimizer nie są to must have'y. Zostaje więc plus, który byłby przeze mnie wykorzystany, czyli opcja manipulacji napisami. Za 50-100 zł dopłaty? Jasne, wszedłbym w to. Ale za 600-700 złotych? Raczej overkill, tym bardziej, że oko mi się już też przyzwyczaiło do tych zabójczo białych napisów ![]() Acha, ten UB820 to używka. Dzięki Panowie za argumenty. Po początkowym hajpie, entuzjazm trochę opadł i po podsumowaniu + / - wyszło mi, że jednak spasuję. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Mierzwiak - 22-10-2022 (22-10-2022, 23:21)pearlzfan napisał(a): Optimizera na UB300 nie użyłem ani razu, bo nie sprawdzam przed każdym seansem, na czym był masterowany dany filmOptimizer włącza się raz i zapomina. Jeśli film zawiera wartości przekraczające możliwości telewizora, to działa, a jeśli nie, to optimizer nic nie robi. Tyle
|