Filmozercy.com | Forum
Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13)
+--- Wątek: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) (/watek-gwiezdne-wojny-seria-spoilery)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Juby - 05-05-2025

To tylko 2 ujęcia / 20 sekund Tongue Zupełnie mi to nie przeszkadza, tym bardziej, że filmy poznałem w wersjach z 1997, więc oglądając wersje odspecjalizowane odczuwałem brak takich dodatków.

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - HAL 9000 - 05-05-2025

(05-05-2025, 18:45)Bender napisał(a):  Special Editions kompletnie rozwaliły scenę z ucieczką z Cloud City (na silę wstawiona scena z Vaderem w środku, przecinająca także fantastyczny theme Williamsa

Zgadza się.

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - sebas - 05-05-2025

(05-05-2025, 20:00)HAL 9000 napisał(a):  Zgadza się.
Oj tak...

Końcówka E5 pod względem muzycznym, to było mistrzostw świata...

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - HAL 9000 - 07-05-2025

[Obrazek: 9qM5FA.gif]

Serial się przebudził!
Plotki okazały się prawdziwe i odcinki 7-9 są na razie najlepsze.
Mnie osobiście najbardziej przypadł do gustu odcinek 9.
Mam pewne uwagi odnośnie wyglądu Coruscant w całym tym serialu, ale nie chce mi się teraz tego drążyć. Bardzo podobało mi się udźwiękowienie Yavin 4 - tak to powinno brzmieć  Tongue

Stało się to co się miało stać, więc czekam z ciekawością na odcinki 10-12, bo twórcy mają teraz prawie wolną rękę i zobaczymy na co ich stać  Tongue

Z drugiej strony kilka wątków zostało porzuconych i ciekaw jestem czy do nich wrócą - to nam wiele wyjaśni odnośnie tego jak powstawał ten serial.

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Bender - 07-05-2025

Insane.
Szkoda mi tylko Syrila. Nie dosł szansy na redemption arc.

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Mierzwiak - 07-05-2025

Ciekawe, bo równie dobrze sezon mógłby się kończyć na tym 9. odcinku i byłby to fantastyczny a przy tym dość płynny wstęp do Rogue One.

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Bender - 07-05-2025

No pozostałoby kilka wątków niezakończonych, a tym jeden najważniejszy, czyli Luthena. On musi mieć jakąś konkluzję. Dedra też. No i dziwne byłoby też takie zawieszenie Guerery gdzieś w próżni. Odcinek świetny oczywiście, ale bardzo silny gatunkowy klimacik sensacja/espionage. Byłoby dziwne gdyby czymś takim zakończyli.
Niemniej... wystarczyło pozbyć się dłużyzm i siedziałem bite 3 godziny przyklejony do ekranu.

Fantastyczny arc. Delikatny minusik jak dla mnie to kolejne powtórzenie. Jednak trochę powtórka z Ferrix w 7 i 8.
Tak czy inaczej masterpiece.

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Mierzwiak - 07-05-2025

Jasne, część wątków pozostaje otwarta ale końcówka jako końcówka byłaby fajna.

Wątki o których wspominasz na pewno zostaną zakończone, spodziewam się tu co najmniej jednego zgonu (ta pierwsza postać) a może nawet i samobójstwa. (ta druga)

Dobrze że nie było cross overu z Rebels, cameo tych postaci byłoby mocno nie na miejscu, to nie ten typ produkcji. Przemowa Mon też została przepisana (ale sens zachowany) i znowu dobrze, tylko dlatego że coś już było w serialu animowanym i jest kanonem nie oznacza, że trzeba to skopiować 1:1.

Dla mnie jedynym minusem jest to ciągłe mówienie na głos o Yavin chociaż wiadomo, że w Senacie są podsłuchy, no ale to takie typowo filmowe, jak wtedy gdy w Man of Steel Lois biegnie do Supermana krzycząc "Clark!" a parę metrów za nią stoi policjant Tongue

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - HAL 9000 - 08-05-2025

Odcinek 9 - scena po napisach  Tongue

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Bender - 14-05-2025

OK. Pierwszy raz od dawna czuję pustkę, że coś się skończyło. In general, bo w świecie SW to lata temu.
Mimo małej czkawki z Cassianem w epizodach 1-2 i w nich było sporo dobrego. A epizody 3-12? What a run... coś pięknego.