![]() |
|
Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) (/watek-gwiezdne-wojny-seria-spoilery) |
RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - sebas - 23-09-2025 (23-09-2025, 21:48)Bender napisał(a): miło zobaczyć w trailerze do filmu COKOLWIEK oryginalnego, tymczasem jeden wielki memberberry festival. Absolutna impotencja kreatywna.No, w 60 sekundzie teasera pojawiają się stworki jaszczuro-podobne, które wyglądają na mocno "inspirowane" tymi z "Primevals". Do tego ostatniego, z tego co słyszałem, trochę się przyłożył sam Phil Tippett. Mamy więc potencjalnie coś nowego. Poza tym, regularny fanserwis. Jak to mówią: "Tak każe obyczaj..."
RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Bender - 24-09-2025 Niestety nie te "jaszczurki" są z Epizodu IV z dejariika, a konkretnie to Mantellian Savrip, jak go później nazwali w CCG czy innych Westendach,
RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - sebas - 24-09-2025 Faktycznie! Czyli znowu nic nowego, tylko nużące nawiązania do tego co wymyślono w OT... RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - HAL 9000 - 25-09-2025 (23-09-2025, 21:28)sebas napisał(a): Teaser wyemitowany dość wcześnie. Spodziewałem się go raczej w okolicach grudnia. Możesz mieć trochę racji. Sprawdzą komentarze i ewentualnie coś poprawią, bo będzie na to czas. To jest tak osłabiające (zwiastun i ogólnie cała sytuacja z kinowymi SW), że nawet nie mam siły tego "hejtować"
RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Bender - 25-09-2025 Chyba nic gorszego nie mogło spotkać SW niż apatia. Niestety od jakiegoś czasu coraz bardziej powszechna. RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - HAL 9000 - 26-09-2025 Coś w tym jest, człowiek się łudził, że po tej kilkuletniej przerwie wyciągną wnioski i... faktycznie wyciągnęli, ale inne niż oczekiwałem ![]() Budżet podobno 166,4 mln $, więc minimalizacja strat, wielkiego widowiska SW się za takie pieniądze nie zrobi, ale powstało wiele efektownych filmów SF za dużo mniejsze pieniądze, no i wyglądały jak film, a nie odcinek serialu TV. Może trzeba trochę odwagi - dać artystom wolną rękę, odejść od schematów i zrobić coś w stylu Jokera, czy chociażby Logana, skoro nie ma koncepcji i środków na dobry klasyczny film SW. RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - sebas - 26-09-2025 (26-09-2025, 16:14)HAL 9000 napisał(a): ale powstało wiele efektownych filmów SF za dużo mniejsze pieniądze, no i wyglądały jak film, a nie odcinek serialu TV.Patrz The Creator Edwardsa. Pomijając fabułę, bardzo dobry wizualnie (spójny design), dobre CGI no i obrazek ma ten "oddech" potrzebny w kinie s-f. RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Bender - 26-09-2025 Creator był zaplanowany, miał pre-visy etc. W przypadku SW i Marveli jest za dużo kucharek w kuchni, a kręcenie nieskończonego scenariusza jest notoryczna praktyką. W przypadku Solo większość filmu poszła do śmieci przy zmianie reżysera. Przy takim trybie pracy trudno spodziewać się spójności czy dyscypliny budżetowej. O jakości juz w ogóle nie wspominam. RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - HAL 9000 - 28-09-2025 Nie wiem jak jest obecnie w MCU, ale przecież ta marka była znakomicie prowadzona do finału w "Avengers: Endgame", to ponad 20 filmów. Nie każdy film był udany, ale był spokój i konsekwencja, która się opłaciła. Potem nastąpił kryzys, ale tu wiele czynników zadziałało. Na pewno część widzów nie związana "emocjonalnie" miała już przesyt i do nich trzeba dotrzeć na nowo. W przypadku SW, to poważniejszy problem, bo marki miała już ugruntowaną renomę - pomijam już wojenki fanów OT z PT, bo jednak kasa się zgadzała, a ten świat mocno rozwijał. Pierwsze słyszę o kręceniu SW bez scenariusza - na kolanie powstawało tylko TFA, bo Disney naciskał na szybką premierę. Tu przede wszystkim zabrakło wizji całości - piszę o Epizodach 7-9. Zwracam uwagę kolejny raz na kuriozalną sytuację, w której to Disney do Epizodów szukał reżyserów, którzy będą sami sobie pisać scenariusze, tam gdzie przecież powinna być jakaś spójność, a do pojedynczych filmów pobocznych, reżyserzy realizowali scenariusze które dostawali, a jeżeli nakręcony materiał nie spełniał oczekiwań, to potrafiono wyrzucić reżyserów, co jak wszystko na to wskazuje wyszło tym filmom na dobre, bo są najbardziej lubiane. R1 - scenariusz: Chris Weitz, Tony Gilroy SOLO - scenariusz: Lawrence Kasdan, Jonathan Kasdan Który jest lepszy to kwestia dyskusyjna, R1 jest wizualnie bliższy temu co robił Lucas, SOLO to wizualnie i narracyjnie coś innego, dlatego np. ja cenię go minimalnie wyżej. Wygląda na to, że filmy z problemami podczas realizacji są lepsze od tych, które powstały w komfortowych warunkach jak np. TLJ ![]() "Czas Apokalipsy" się kłania ![]() (26-09-2025, 20:43)sebas napisał(a): Patrz The Creator Edwardsa. Pomijając fabułę, bardzo dobry wizualnie (spójny design), dobre CGI no i obrazek ma ten "oddech" potrzebny w kinie s-f. Pamiętam, o tym tytule też myślałem. RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Mefisto - 28-09-2025 (28-09-2025, 21:25)HAL 9000 napisał(a): R1 - scenariusz: + poprawki nie pamiętam ilu ludzi Cytat:SOLO - scenariusz: + poprawki Waller-Bridge |