Filmozercy.com | Forum
Format 4K/Ultra HD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Format 4K/Ultra HD (/watek-format-4k-ultra-hd)

RE: Format 4K/Ultra HD - Wolfman - 22-01-2018

No i w dodatku napisał , że trzeba 50+ cali by widzieć różnicę. Między dvd, a blu wystarczyło nawet 20 cali , by widzieć różnicę. Wink Luzik

(22-01-2018, 13:55)Daras napisał(a):  Czy przy braku zakłóceń podczas transferu danych można obejrzeć / kupić i ściągnąć film w jakości dorównującej stricte Full HD BD?

Z tego co czytałem w sieci, wersje na krążkach póki co są lepsze. Dlaczego ludzie wolą filmy z sieci, to chyba nie trzeba być intelektualistą by sobie odpowiedzieć Wink. Są tanie, a co tanie to dobre jak mówi powiedzonko. Na fizyczny nośnik - nowość wywalasz 100 zł, a ile za to obejrzysz filmów...? Dla większości śmiertelników hdr, wysoka rozdzielczość to "bzdety" jak to określił kolega powyżej i nie mają znaczenia. Więc raczej pytanie powinieneś kierować do osób jak Misfit, jego zboczenie na tym punkcie jest pozytywne.

RE: Format 4K/Ultra HD - misfit - 23-01-2018

(22-01-2018, 13:55)Daras napisał(a):  Niedawno rozmawiałem z kumplem, który przestał kupować płyty. Stwierdził, że zadowala go jakość z internetu. Prawdopodobnie chodziło o Netflix lub inną płatną wypożyczalnię.

Netfliks raczej nie - nie jest on specjalnie konkurencją dla BD i vice versa. Jeśli już to bardziej dopełnieniem tegoż, ale tutaj mam na myśli głównie to, że jest tam dostępnych sporo filmów czy seriali w HD, które nie są dostępne np. w polskiej dystrybucji na BD.
Odpowiadając na Twoje pytania - tak, jest serwis, który oferuje jakość taką jak na nośnikach fizycznych i zwie się Kaleidescape. Z tym, że ceny są wyższe niż ten sam film na BD czy UHD BD Smile

Jeśli pytasz o coś dla mas to tutaj na papierze nośniki fizyczne mają wyraźną przewagę i oferują tak ze 3-5 wyższy średni bitrate dla obrazu, chociaż biorąc pod uwagę, że z każdym rokiem to cyfra coraz bardziej rządzi więc bitrate dla obrazu traci na znaczeniu i dla większości osób jakość obrazu z Netliksa czy VOD jest w pełni zadowalająca. Ogólnie rzecz biorąc większa różnica na korzyść BD czy UHD BD jest obecnie w przypadku dźwięku...

Oczywiście od powyższego są wyjątki - jeśli np. na takim iTunes jest dostępny nowszy transfer/OAR, który nie jest dostępny na BD (chociaż zwykle jest na odwrót) to pod pewnymi względami ta "internetowa" wersja może być lepsza. A w przypadku UHD dochodzi jeszcze kwestia Dolby Vision (którego jest pełno np. na iTunes czy VUDU) vs HDR-10, który póki co króluje na UHD BD. Z tym, że Dolby wraz z producentami odstawiają jak na razie niezłą kaszanę jeśli chodzi o implementację DV po HDMI więc na razie tę kwestię należy brać z przymrużeniem oka.

RE: Format 4K/Ultra HD - Juby - 23-01-2018

(22-01-2018, 21:35)Mierzwiak napisał(a):  Nazywać HDR bzdetem może tylko ktoś kto nie widział tego na oczy Smile

Tylko na sklepowych wystawkach. :*

(22-01-2018, 22:44)wolfman napisał(a):  No i w dodatku napisał , że trzeba 50+ cali by widzieć różnicę. Między dvd, a blu wystarczyło nawet 20 cali , by widzieć różnicę. Wink

Ta, z jakiej odległości, 50 cm? Mówię o zwyczajnym oglądaniu w pokoju z typowych 3 metrów. Jaką różnicę w rozdzielczości dostrzeżesz przy tv mniejszym niż 50 cali? Praktycznie zero. Tongue

RE: Format 4K/Ultra HD - Mierzwiak - 23-01-2018

Juby, ale wiesz że różnicę między tym samym filmem na BD i UHD dostrzeżesz i z odległości 20 m? Pytam z ciekawości, bo mega niepoważne jest wspominanie o HDR przy jednoczesnym sprowadzaniu wszystkiego do rozdzielczości. To było dobre X lat temu gdy nie wiadomo było jak filmy na UHD faktycznie będą wyglądać.

O kwestii upscali z 2K już pisałem. Taki Pacific Rim to też upscal a w kwestii szczegółowości obrazu zjada wersję 1080p na śniadanie. Czary jakieś, nie?

Już ci pisałem żebyś został przy DVD, nie rozumiem po cholerę ktoś z takim podejściem w ogóle zbliża się do płyt BD.

Bosze, czuję się jakbym wszedł do jakiejś UHD sekty, gdzie wyraziłem inne zdanie i teraz wszyscy patrzą na mnie z góry. Tongue

@Mierzwiak, jestem zachwycony jakością filmów na Blu-ray i choć wiem, że UHD to nie tylko rozdzielczość, to nie przekonuje mnie do przenosin na nowy nośnik. Tyle. Po co zaraz ten atak i przytyki w kierunku DVD? Przypomnę, że tylko odpowiadałem na absurdalny komentarz trolla, dla którego powinno się kupować już wyłącznie UHD, choć ja jeszcze nie doczekałem się Otchłani i True Lies na Blu-ray. Tongue

No ale okej, zrobię jak mówisz, bo wiem że nie mam racji. :*

RE: Format 4K/Ultra HD - Mateusz - 23-01-2018

(23-01-2018, 08:12)Juby napisał(a):  Bosze, czuję się jakbym wszedł do jakiejś UHD sekty, gdzie wyraziłem inne zdanie i teraz wszyscy patrzą na mnie z góry. Tongue

Problem w tym, że nie widziałeś na oczy filmu UHD i twierdzisz, że Blu-ray Ci wystarczy. Jakbyś sobie porównał obraz UHD i BD i stwierdził: no spoko ten HDR i wyższa rozdzielczość, ale mnie to nie przekonuje, to nikt by nie miał do Ciebie żadnych pretensji. Wink

Widziałem fragmenty Pacific Rim i Passengers UHD (widziałem też na Blu-ray). Wyższa rozdzielczosć i HDR bardzo spoko (czernie są prawdziwie CZARNE), oba filmy wygladały rewelacyjnie, ale Blu-ray mi wystarcza. Lepiej? Wink

RE: Format 4K/Ultra HD - Mr.Hankey - 23-01-2018

(23-01-2018, 08:12)Juby napisał(a):  Bosze, czuję się jakbym wszedł do jakiejś UHD sekty, gdzie wyraziłem inne zdanie i teraz wszyscy patrzą na mnie z góry. Tongue

Problemem nie jest to, że wyraziłeś inne zdanie, tylko to, że palnąłeś taką głupotę, że zęby bolą...

Napisanie, że 4K to nie zawsze 4K tylko upscale 2K (bo to prawda) i że przy tv mniejszym niż 50 cali nie będzie widać różnicy jakości względem zwykłego Blu-ray (pod względem rozdzielczości dużo się nie pomyliłem) to aż taka głupota? Aż taki PROBLEM? Aż muszę wrócić do DVD i nie zbliżać się nawet do Blu-ray, jeśli tak uważam? Aż od razu muszę być wyśmiewany, że do tej pory stawiałem na tradycyjne kupowanie i stroniłem od zakupów z internetowych sklepów zagranicznych? Jesteście niemożliwi. XD

I'm out of this topic... Mam nadzieję że zęby mniej będą bolały. :*

RE: Format 4K/Ultra HD - Gieferg - 23-01-2018

Not giving a fuck is the key Wink

Juby napisał(a):ale Blu-ray mi wystarcza
Zmianę z DVD na BD zrobiłem dopiero wtedy gdy stwierdziłem, że wygląd DVD mnie nie satysfakcjonuje. To jedyny sensowny powód żebym miał nagle płacić za filmy więcej. A że BD nadal mnie satysfakcjonuje, a ostatnimi czasy filmy już nie są dla mnie tak priorytetową sprawą jak kiedyś, tym bardziej nie pali się z przesiadką na nowy format. Poza tym z Blu-rayem mogę zrobić co chcę (dodawanie lektorów, fanedity itp.) z UHD na chwilę obecną guzik zrobię.

Mimo to zakładam, że następny telewizor i odtwarzacz będę miał z obsługą UHD, więc pewnie i po jakieś filmy w tym formacie się wtedy sięgnie. Ale kiedy to będzie? I've no eFffin' idea.