![]() |
|
Układ filmów na półce - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Układ filmów na półce (/watek-uklad-filmow-na-polce) |
RE: Układ filmów na półce - Juby - 06-03-2020 (06-03-2020, 16:32)Mefisto napisał(a):Juby napisał(a):ani alfabetycznie (tak to sobie mogą stać w sklepach) No raczej nie. We wszystkich MediaMarkt (i niegdysiejszych Saturnach) w Łodzi w jakich byłem (w sumie czterech) i jednym Płockim, a także w empikach (w tym w jednym, w którym przez rok pracowałem) filmy ustawiane były i są alfabetycznie, o ile jakiś klient nie zrobi bałaganu. Oddzielnie ustawia się UHD, Blu-ray, Blu-ray 3D i DVD, ew. jakieś promocje, ale po takim podziale wszystko zawsze leci alfabetem. Zapomniałem jeszcze o jednym czynniku. Zawsze ustawiam RoboCopa Verhoevena obok Milczenia owiec! Czemu? Bo przez lata oba miałem nagrane z TVP (oba czytał Łukomski) na jednej kasecie VHS. I jakoś nie potrafię już tego rozdzielić, jak Milczenie owiec, to obok musi stać RoboCop. Jak RoboCop, to obok Milczenia owiec. W dodatku oba są od MGM, więc grzbiety okładek pasują do siebie.
RE: Układ filmów na półce - Nfsfan83 - 06-03-2020 a właśnie odnośnie grzbietów, też Was to wkurwia... jak logo, w filmach od tej samej wytwórni, jest różna wysokość albo DVD napis jest na górze a nie na dole, albo tytuł na boku nie ma proporcji (nie centralnie)
RE: Układ filmów na półce - pearlzfan - 06-03-2020 (06-03-2020, 17:59)djgromo napisał(a): Nie potrafię zrozumieć osób układających filmy alfabetycznie. Przy dużej kolekcji jak braknie miejsca na półce, a nowy film jest na literę z początku alfabetu to trzeba przerzucać kilkanaście poziomów filmów żeby utrzymać porządek. Hyhy, to ja za każdym razem, jak zakupię coś nowego ![]() Ale jakoś mi to nie przeszkadza. (06-03-2020, 21:19)Nfsfan83 napisał(a): a właśnie odnośnie grzbietów, też Was to wkurwia... jak logo, w filmach od tej samej wytwórni, jest różna wysokość albo DVD napis jest na górze a nie na dole, albo tytuł na boku nie ma proporcji (nie centralnie) Heh, mnie to też irytuje. Z jednej strony fajnie, że grzbiety są zróżnicowane, ale z drugiej wygląda to mało estetycznie (przynajmniej dla mnie). RE: Układ filmów na półce - Gieferg - 06-03-2020 Gorsze są tytuły pisane od dołu do góry jak we francuskich i niektórych polskich wydaniach. Cytat:Chyba tylko Ty masz takie problemy.Autor tematu w którym komentowałem też ma takie problemy Cytat:Na grzbiecie widać wyraźnie odpowiedź. No chyba, że jesteś debilem, który ustawia filmy wg tego "co w filmie" lub "okładki na drugiej stronie". Sorry, ale teraz to popłynąłeś w tych swoich wywodach na KaraibyAktualnie mam na grzbiecie "I Come In Peace", rozumiem, że wedle twojej filozofii film i tak stałby pod D? Mimo, że jego oryginalny tytuł jest na I? Mefisto napisał(a):z niewiadomo jakich rynków.Co tu mają nie wiadomo jakie rynki do rzeczy? Mam Die Hard i Szklaną Pułapkę 2 ustawiłbym alfabetycznie, ale nie wiem gdzie, doradzisz coś? A co Genezą Planety Małp i Wojną o Planetę Małp? Może pod P? Polskie wydania nowej trylogil Star Trek - druga część zaczyna się na "W". Bondy gdzie powinienem postawić? Reboot Żółwi Ninja, polskie wydania - jedynka ma na okładce "Wojownicze Żółwie Ninja", a dwójka "Ninja Turtles". W skrócie - twoja metoda się nie sprawdza. Cytat:Próbujesz na siłę udowodnić jakąś wyższość swojego układania, ale tradycyjnie robisz to od dupy strony.Od dupy strony to jest jak na razie każda jedna twoja odpowiedź na postawione w poprzednich postach pytania. Ale spoko, od 2005 roku zdążyłem przywyknąć Lubisz alfabetycznie, świetnie, ale do jedynej słusznej to tej metodzie jak stąd do Tokyo. A używaniem argumentów typu "Po co kupujesz ten film/wydanie" tylko podkopujesz swoją (i tak mocno wątpliwą) pozycję sensownego partnera do jakiejkolwiek dyskusji. RE: Układ filmów na półce - Mefisto - 07-03-2020 (06-03-2020, 20:09)Juby napisał(a): No raczej nie. We wszystkich MediaMarkt (i niegdysiejszych Saturnach) w Łodzi w jakich byłem (w sumie czterech) i jednym Płockim, a także w empikach (w tym w jednym, w którym przez rok pracowałem) filmy ustawiane były i są alfabetycznie, o ile jakiś klient nie zrobi bałaganu. Oddzielnie ustawia się UHD, Blu-ray, Blu-ray 3D i DVD, ew. jakieś promocje, ale po takim podziale wszystko zawsze leci alfabetem. No to ja mam inne doświadczenia. Ale one pochodzą jeszcze z czasów, kiedy filmów w polskich sklepach to był cały dział, a nie jak teraz tylko dwie półki na krzyż - w takim wypadku to faktycznie nie mają czego rozdzielać ![]() (06-03-2020, 21:56)Gieferg napisał(a): Aktualnie mam na grzbiecie "I Come In Peace", rozumiem, że wedle twojej filozofii film i tak stałby pod D? Mimo, że jego oryginalny tytuł jest na I? Jakbym z debilem rozmawiał, naprawdę - jeśli masz na grzbiecie I, bo sobie odwróciłeś okładkę na drugą stronę, to stawiasz go pod "I". Nie rżnij głupa. Cytat:Co tu mają nie wiadomo jakie rynki do rzeczy? Mają to do rzeczy, że tytuły z rynków niemieckich, francuskich, hiszpańskich i innych są często zupełnie nie przystające do oryginałów, zatem stawiając je na półce niezależnie w jakim miejscu, po samym napisie na grzbiecie można nie wiedzieć o co chodzi. Cytat:W skrócie - twoja metoda się nie sprawdza. W skrócie - albo naprawdę jesteś debilem, albo dalej rżniesz głupa, tylko nie wiem po co. Już Ci pisałem o tym, że serie i tak z reguły ustawia się obok siebie, razem - a Ty z jakiegoś powodu dalej wymieniasz filmy... będące częścią tej samej serii, tylko z innymi tytułami/literkami porządkowymi na grzbiecie, żeby co udowodnić? Brak argumentów? Panie i panowie - Gieferg w całej okazałości. RE: Układ filmów na półce - Gieferg - 07-03-2020 Cytat:Już Ci pisałem o tym, że serie i tak z reguły ustawia się obok siebie,Ale nie napisałeś wg którego tytułu. Brak argumentów to akurat twoja chroniczna dolegliwośc, z którą radzisz sobie zazwyczaj nazywając ludzi debilami. Z kolei cudze argumenty potrafisz tylko wyśmiać albo pominąć. Mefisiuj sobie dalej, ja z tobą gadać skończyłem. RE: Układ filmów na półce - Mefisto - 07-03-2020 (07-03-2020, 06:06)Gieferg napisał(a): Ale nie napisałeś wg którego tytułu. Wg kolejności filmów - d'oh! Cytat:ja z tobą gadać skończyłem. I dzięki Borgu. RE: Układ filmów na półce - hansolo221122 - 07-03-2020 Każdy układa jak chce ale Mariusz ma pierdolca na tym punkcie i dla niego wszystko inne co on, to profanacja i zło samo w sobie. RE: Układ filmów na półce - pred895 - 07-05-2021 Organizacja kolekcji według Red Letter Media Z takimi zapasami Best of The Worst ku mojemu zadowoleniu będzie trwało wiecznie
RE: Układ filmów na półce - Daras - 13-05-2021 To może kilka zdań ode mnie. Z uwagi na warunki lokalowe musiałem zastosować prosty i niespektakularny sposób rozmieszczenia kolekcji. Mam dwa estetyczne stojaki, na których poustawiałem filmy rozpoznawalne oraz wszystkie wydania kolekcjonerskie, także steelbooki. Całość ma przykuć uwagę gości, uwidocznić jedno z moich hobby, czasami sprowokować dyskusję. Niestety, w ten sposób mogłem wyeksponować do 150 tytułów. Pozostałe krążki przechowuję w specjalnie do tego celu kupionych pudełkach. Wystrój przypomina trochę styl skandynawski i z całą pewnością nie szpeci. Tych edycji nie muszę odkurzać , ale to jedyny plus mojej koncepcji. Tytuły posortowałem tematycznie (według gatunków) za wyjątkiem polskich rekonstrukcji cyfrowych. Te umieściłem w jednym miejscu. Czy ktoś też trzyma płyty w pudełkach? |