![]() |
|
Góry - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Pozostałe (https://forum.filmozercy.com/dzial-pozostale--16) +--- Dział: Na luzie (https://forum.filmozercy.com/dzial-na-luzie) +--- Wątek: Góry (/watek-gory) |
RE: Góry - Daras - 13-07-2019 (12-07-2019, 08:51)Gieferg napisał(a):Cytat:Granaty to niby najłatwiejsza część Orlej Perci, ale na te trudniejsze już nie mam ochotyJuż nieaktualne. A jednak sportowiec. Na marginesie, dobry wybór. Ten szlak należał do moich debiutanckich, o ile dobrze pamiętam. Po wszystkim wklej jakąś fotkę. Szkoda tylko, że zdjęcia nie oddają tej głębi. Przydało by się 3D.
RE: Góry - Gieferg - 13-07-2019 Ja tam zdecydowanie wolę robić filmy (zdjęcia niby też, ale to drugorzędna sprawa dla mnie), ostatnio z Granatów nagrałem 100 minut materiału dwoma kamerami (sportowa Yi i ręczny Canon Legria), wyszedł z tego ostatecznie 38 minutowy film. Tak czy inaczej masz rację - wrażenia jakie te widoki robią na żywo ani zdjęcia, ani filmy nie oddają. RE: Góry - Daras - 13-07-2019 To świetna okazja abym wspomniał o swoim eksperymencie zawiązanym z postrzeganiem przestrzennym (w kontekście właściwości ludzkiego oka.) Jak wiemy wrażenie 3D powstaje w mózgu na skutek interpretacji obrazów rejestrowanych przez dwoje oczu. Z kolei „świat staje się płaski” podczas obserwowania go tylko jedną źrenicą. Co siedząc w kuchni zaobserwowałem oglądając krajobraz przez jedną „patrzałkę”? Ano, gdy zacząłem wolno poruszać głową „uwidoczniła się przestrzeń” pomiędzy poszczególnymi planami (firanka - fałdy firanki - nieco zakurzona szyba okna - dalsze obiekty). Wnioski, nieco swobodne i zapewne wymagające dalszych analiz: 1. Świat widziany jednym okiem wydaje się płaski. 2. Ten sam krajobraz postrzegany jednym okiem w ruchu daje iluzję przestrzeni. Ważny tu jest tak zwany sztafaż – w uproszczeniu przedni plan, jako punkt odniesienia. 3. Podsumowując - aktywny pojedynczy obiektyw może niekiedy ukazać coś, co nazwałbym efektem pomiędzy 2D a 3D. Zatem filmuj, Gieferg. Filmuj! Po wszystkim wklej jakiś fragment. P.S. Jak filmować przepaść? Niekiedy dobre efekty można uzyskać trzymając jedną ręką łańcuch, a drugą kamerę. Jednak powstają tu pewne ograniczenia. Oczywiście większą swobodę w operowaniu urządzeniem zapewnią dwie kończyny górne w czasie, gdy nogi oplatają rzeczony łańcuch. Można wówczas wisieć głową do dołu. Osoby bywające w cyrku zapewne wiedzą o co mi chodzi. EDIT: Doprecyzowując powyższe odradzam kolegom lakierki. RE: Góry - Gieferg - 21-08-2019 Wyrównaliśmy wczoraj rachunki z Bystrą (2248 m.n.p.m.), widoki jak mało gdzie. \ --EDIT-- Szpiglasowy Wierch zaliczony ![]() --EDIT-- Pochodziłem z rodzinką po Karkonoszach - Śnieżka, Szrenica, Słonecznik, Skalny Stół - niby fajnie, ale dupy nie urwało. Po Tatrach inne polskie góry już nie robią wrażenia. No a tłumów jak na Śnieżce to nawet na Giewoncie nie było. Odwiedziłem tam siedem schronisk, a wśród nich w pamięć zapadło jedno - nad Łomniczką - podchodzi sie tam i już widać, że coś nie tak, zaniedbana rudera straszy już z daleka, w środku ciemno, prądu brak, za kibel liczą 4 zeta, za ladą gość z czołówką, który nie bardzo rozumie co się do niego mówi. Zastanawiałem się, czy z zupy nie wyłowię ludzkich palców, ale ostatecznie nie zdecydowalismy się tam kupować nic do jedzenia, później sprawdziłem i wychodzi na to, że to "schronisko" (raczej bufet turystyczny), w ogóle nie powinno działać, bo w zeszłym roku je oficjalnie zamknięto. Można by tam niezły thriller nakręcić ![]() Za to polecam sam szlak na Śnieżkę, przy którym mieści się ten podejrzany przybytek, przez chwilę można się poczuć jak w Tatrach. RE: Góry - Daras - 23-08-2019 Z dzieciństwa pamiętam poniższe zasady: Cytat: Jeżeli burza zastanie nas poza domem należy: jak najszybciej znaleźć bezpieczne schronienie, unikać przebywania pod drzewami, unikać przebywania na otwartej przestrzeni, jeżeli znaleźliśmy się na otwartej przestrzeni – znaleźć, o ile to możliwe, obniżenie terenu (starajmy się nie być najwyższym punktem) i kucnąć (nie siadać i nie kłaść się) ze złączonymi i podciągniętymi pod siebie nogami. Nogi powinny być złączone, ponieważ w przypadku uderzenia pioruna, na skutek powstania różnicy napięć (tzw. napięcia krokowego) może dojść do przepływu prądu między stopami. Reszta tu: https://rcb.gov.pl/wp-content/uploads/burza-poradnik2018.pdf Poszkodowanym podczas ostatniej burzy miłośnikom Tatr życzę szybkiego powrotu do zdrowia. W górach rozsmakowałem się na początku lat 80 – tych. Nigdy nie słyszałem o tragedii, której ofiarami stało się kilkadziesiąt osób naraz.
RE: Góry - Kirek - 23-08-2019 Przez pryzmat liczby osób, które straciły życie porównywalna tragedia wydarzyła się w 2003. Pod lawiną zginęło ośmioro uczestników szkolnej wyprawy na Rysy. W tej grupie było sześciu nastolatków (16-18 lat). Tutaj można trochę poczytać o tym: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lawina_w_Tatrach_(2003) W 2010 powstał film o tych wydarzeniach, "Cisza" w reżyserii Sławomira Pstronga. Osobiście jeszcze go nie widziałem RE: Góry - Gieferg - 20-06-2020 15.09.2019 - Palenica-Rysy-Palenica. Start 3:30, Morskie Oko 5:00, Czarny Staw 6:00, szczyt 9:30, powrót na parking 16:50, zahaczyliśmy o schronisko w Roztoce. Wziąłem dwa dni wolnego z okazji dobrej pogody w Tatrach i rozprawiłem się z nie dająca mi spokoju górą. Kondycyjnie ten szlak to rzeźnia nieporównywalna z niczym na czym do tej pory byłem, myślałem, że wykituję na tych łańcuchach Za to przełączka mnie nie wzruszyła specjalnie. ------EDIT-------- Chodził ktoś coś w tym roku? U mnie na razie skromnie - Barania Góra (1220 m n.p.m.) i Turbacz (1310 m n.p.m.), czyli bardziej taki wyrób góropodobny, przymierzam się do powrotu na Babią Górę i w Tatry ale to ostatnie jeszcze musi chwilkę poczekać. ----EDIT----- Zeszłoroczne wspominki: RE: Góry - HAL 9000 - 20-06-2020 Dużo jest śniegu na szlaku? W tym roku jeszcze nie byłem, a zdarzyło się że musiałem w lipcu zrezygnować z wejścia na Rysy, bo nie wziąłem raków. Na szczęście Orla jest bardziej nasłoneczniona i tam takich problemów nigdy nie miałem.
RE: Góry - Gieferg - 20-06-2020 To było w zeszłym roku we wrześniu, wtedy śniegu na szlaku nie było wcale (tylko oblodzenia w kilku miejscach). Teraz pewnie jest sporo. Na Rysy najlepsze sierpień-wrzesień. RE: Góry - HAL 9000 - 20-06-2020 Oj, coś się zawiesiłem, wyraźnie napisałeś 15.09.2019 ![]() Czerwiec jest super, bo długie dni, intensywne kolory i zapachy, tylko potrafi być problematycznie w wyższych partiach, no i trzeba uważać na słońce, bo nie bierze jeńców
|