![]() |
|
Robin z Sherwood / Robin Hood - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Seriale (https://forum.filmozercy.com/dzial-seriale) +--- Wątek: Robin z Sherwood / Robin Hood (/watek-robin-z-sherwood-robin-hood) |
RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - slavekg - 18-01-2023 (15-08-2020, 15:04)misfit napisał(a): Różnica jest też w klatkażu - Niemcy - 25 fps (1080i), UK i USA 24 fps (1080p). Na 99% 25 fps jest prawidłowe. (18-01-2023, 06:57)Gieferg napisał(a): Tylko co tu ma odstraszać, skoro "przyspieszony klatkarz" to ten właściwy?Co to znaczy, że to jest ten "prawidłowy"/"właściwy" klatkarz? Jeżeli serial był kręcony na taśmie filmowej (IMDB podaje 16 mm, ale nie wiem, na ile to wiarygodna informacja), to był kręcony w 24 fps. Natomiast w europejskiej TV był emitowany w przyśpieszonym 25 fps. Właściwy to ten, w jakim został nakręcony i zmontowany. Chyba że dla Was liczy się to, w jakim fps oglądaliście go po raz pierwszy. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - Gieferg - 18-01-2023 Nie w jakim go oglądałem po raz pierwszy ja, tylko w jakim go po raz pierwszy pokazywano. Jak film jest kręcony do kin, to właściwa jest taka wersja jaka była w kinach. Ale to jest serial kręcony na potrzeby europejskiej telewizji więc za jego oryginalną postać, tę w jakiej od początku był pokazywany uważam PAL/25fps. A jak to było nakręcone, to już mnie w sumie mało interesuje. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - misfit - 18-01-2023 slavekg, czyli dla ciebie jeśli coś było kręcone na taśmie filmowej = z automatu 24 fps? Nic bardziej mylnego. (18-01-2023, 06:52)pred895 napisał(a): Czy generalnie dać sobie spokój z tym wydaniem ? Pytam, bo aktualnie jest na cały pakiecik promocja na amazon.de >> 28 - 5 euro promo kod, tylko ten przyspieszony klatkaż trochę mnie odstrasza. No i lektor też by się przydał ze względu na sentyment z dzieciństwa. Brałbym Niemca ze względu na trochę lepszy obraz. Z dźwiękiem wszystko wskazuje, że 25 fps jest prawidłowe - tak czy owak nie mając bezpośredniego porównania niespecjalnie się tę różnicę usłyszy. Na płytach polski lektor z tego co pamiętam to jest poracha po całości. Zresztą i tak pl wersja występuje tylko w połowie odcinków. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - slavekg - 18-01-2023 A mnie bardziej interesuje, jak coś zostało nakręcone, niż jak to zostało sztucznie przerobione, żeby się dostosować to specyfiki technicznej telewizji (w tym wypadku PAL). Równie dobrze móżnaby powiedzieć, że oryginalną postacią tego serialu jest 576i, bo w takim przecież był pokazywany w telewizji, a nie jakieś 1080i/1080p ![]() misfit, tak, twierdzę, że w tym okresie na taśmie filmowej kręciło się w 24 fps - bo nie było potrzeby/sensu stosowania innego klatkarza. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - Gieferg - 18-01-2023 Cytat:A mnie bardziej interesuje, jak coś zostało nakręcone, niż jak to zostało sztucznie przerobione Na tej zasadzie to i równie dobrze można by powiedzieć, że oryginalna postać to ta bez "sztucznie dodanych" efektów specjalnych innych niż robionych "na żywo" czy tam korekcji barwnej. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - slavekg - 18-01-2023 Nie - oryginalna postać to ta po zmontowaniu filmu/serialu i oddanie "gotowego produktu". RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - Gieferg - 18-01-2023 Mniejsza z tym, różnica o 1 klatkę/s jak dla mnie i tak mało kiedy jest istotna (chyba głównie wtedy jak w jakimś filmie leci dobrze mi znana piosenka i słyszę, że jest przyspieszona). Niemieckie wydanie na screenach wygląda trochę lepiej, FPS mi nie robi większej różnicy, ale w przypadku serialu pewnie prędzej bym wziął z wersją PL niż bez (o ile nie musiałbym za nią dużo dopłacać), bo ja się nie bawię w sztuczki z odtwarzaczami dodającymi napisy, a kopia zapasowa do całego serialu to jednak sporo roboty (zrobiłem tylko do kilku, a do Batman TAS dalej robię po dwóch latach odkąd kupiłem ).
RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - misfit - 18-01-2023 slavekg, więc musisz żyć w błędzie. Przez dekady Brytyjczycy (i nie tylko oni) kręcili pod 25 fps w przypadku produkcji przeznaczonych pod emisję TV. Robią tak do dziś po przejściu na cyfrę. Ba, nawet u nas bywały filmy kinowe kręcone w 25 fps. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - slavekg - 18-01-2023 Cyfra, materiały dla TV (nie kręcone na taśmie filmowej) - OK. A że na taśmie filmowej w 25 fps to masz jakieś wiarygodne źródło tej informacji? RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - misfit - 18-01-2023 U samej podstawy robisz błąd zakładając, że skoro coś było kręcone na taśmie filmowej to musiało być 24 fps. Zgaduję, że czerpiesz wiedzę głównie od Amerykanów i tu tkwi problem. W wielu kamerach można było sobie ustawiać 24 lub 25 fps. W projektorach też były przełączniki 24/25 fps. Pogoogluj, a najlepiej popytaj u osób z branży (może być też z Polski), operatorów filmowych czy tych robiących w postprodukcji nieco starszej daty i cię ładnie wyprowadzą z błędu. Na koniec puść sobie np. pierwszy odcinek Dekalogu i zwróć uwagę na ujęcia z telewizorami czy monitorami - może wtedy coś zaświta... |