![]() |
|
djgromo - kolekcja 4K + seriale - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: djgromo - kolekcja 4K + seriale (/watek-djgromo-kolekcja-4k-seriale) |
RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - djgromo - 24-02-2019 Ostatnio zakupiłem nowy zestaw kolumn. Te pochodzą z rodziny Jamo S809. Ogólnie podobają mi się z wyglądu i mają całkiem dobry lowend. Najbardziej jestem za to rozczarowany kolumną centralną. Ma albo zbyt ostrą górę lub po prostu brzmi zbyt anemicznie w stosunku do reszty zestawu. Wiem, że robią jeszcze jeden wyższy model kanału centralnego. Prawdopodobnie spróbuję ją z czasem wymienić, tylko najpierw muszę kupić/zbudować większą szafkę RTV. Głośniki pomiędzy dużymi kolumnami i modułami Atmos są podpięte do innego źródła. Wykorzystuję je czasem do słuchania muzyki lub podcastów podczas grania. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - Pablo0909 - 24-02-2019 Jeśli szafka jest z tyłu zabudowana, to ten głośnik centralny, nie ma jak "oddychać" Spróbuj postawić go na zewnątrz, różnica powinna być słyszalna. Po prostu zabudowa go tłumi.
RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - djgromo - 24-02-2019 Szafki nie mają pleców, kolumna centralna jest portowana z tyłu. Między ścianą jest i końcem półki jest ponad 5 cm przestrzeni. Kolumna nie dochodzi do końca półki (jest płytsza). Kolumna ma trochę dziwny kształt gdzie bliżej tyłu wchodzi mi na styk w szczelinę, za to przód ma mniejszą powierzchnię. Już z 5 razy robiłem kalibrację audyssey, bawiłem się odcięciami i różnymi presetami dźwiękowymi. RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - Pablo0909 - 24-02-2019 Może po prostu jest za słaby do tego zestawu? Słuchałeś tego przed zakupem albo słyszałeś gdzieś już taki zestaw? Dokładnie z tym głośnikiem? Właściwie jest to głośnik efektowy, grać jak frontowe nie będzie
RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - KaMario - 24-02-2019 A ten amplituner Denona, nie ma w opcjach możliwości ręcznej kalibracji każdego głośnika z osobna? Może manualne podciągnięcie głośności, odległości, korekcji dźwięku coś by pomogło? Moja Yamaha oprócz ustawień autokalibracyjnych pozwala na manualne zmiany "pomierzonych" parametrów i jest możliwość zmiany praktycznie każdego parametru "z ręki" jeśli coś nie pasuje. Za to właśnie cenię Yamahę. Do tego jest możliwość manualnych ustawień korekcji dźwięku dla każdego kanału z osobna - dla mnie również bardzo cenna funkcja. RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - djgromo - 24-02-2019 Do tej pory miałem ustawioną kalibrację audyssey i po niej miałem dostęp do kilku podstawowych parametrów jak odległość głośnika/opóźnienie, głośność kanału, odcięcie basów (crossover dla subwoofera). Po za tym kilka presetów dźwięków (ja miałem głównie ustawiony reference, do wyboru jest też bypass, ustawienie dla mieszkania i wyłączony). Teraz doszukałem się, że po wyłączeniu kalibracji można dojść w menu do nowej opcji, która była wcześniej niedostępna: ![]() Tylko teraz nie będę wiedział jak ustawić resztę żeby było blisko dźwięku reference bo wszystko resetuje do zera. Udało mi się skopiować ustawienia z trybu Flat (obok trybu reference jest tryb flat dla małych mieszkań i takie narzuca ustawienia dla kanału centralnego po kalibracji).
RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - sebas - 24-02-2019 Centralny wstawiony do wnęki nie może dobrze zagrać. Przy takim ustawieniu masz wokół niego dodatkową, niewytłumioną "obudowę". (24-02-2019, 17:27)djgromo napisał(a): Udało mi się skopiować ustawienia z trybu Flat (obok trybu reference jest tryb flat dla małych mieszkań i takie narzuca ustawienia dla kanału centralnego po kalibracji).Zobacz jak wszystko jest podbite poniżej 500Hz. Jeżeli jego basss-reflex jest wentylowany z tyłu to dodatkowo pogarsza sytuację. Te kilka centymetrów mniej czy więcej od ściany niewiele zmieni. Postaw głośnik centralny na szafce (przynajmniej na próbę), a TV powieś na ścianę. Powinno być lepiej. RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - djgromo - 24-02-2019 Na razie podbiłem 2 dolne zakresy w okolice -2 dB i 0 dB. Zaczęło wreszcie brzmieć dobrze. O wiele lepiej niż to co robiło audyssey. Wyglądało to tak jakby kalibracja celowo ucięła całe basy tego kanału. Z tego co pamiętam to skok o każde 3 dB dla ludzkiego ucha zmienia głośność o połowę / razy 2. RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - KaMario - 24-02-2019 Tryb flat to jest bardzo "płaski" dźwięk. Moja Yamaha też po autokalibracji z automatu ustawia barwę dźwięku na flat. Ja jednak przechodzę na tryb manualnych ustawień jeśli chodzi o korekcję dźwięku i z moimi własnymi ustawieniami EQ jest o wiele lepsza barwa (jak dla mnie) przy zachowaniu innych parametrów jak odległość, głośność kanału, które amplituner "pomierzył" i ustawił. RE: djgromo - kolekcja 4K + seriale - djgromo - 24-02-2019 Ok, a macie jakieś sugestie które częstotliwości zmieniać (tryb flat traktuję jako punkt wyjścia bo to jedyny tryb z którego można skopiować ustawienia wstępne)? Ogólnie dźwięk wydaje się płytki, bez bassu i impactu. Ma też moim zdaniem zbyt wysoką górę w dialogach. |