Filmozercy.com | Forum
"Poprawianie" wyglądu filmów - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: "Poprawianie" wyglądu filmów (/watek-poprawianie-wygladu-filmow)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - MiMiK - 23-04-2015

Jak już pisałem za darmo wszystkie filtry są do avisynth (do podglądu efektu prac polecam AvsPmod również darmowy) zrobienie z IMAX nie-IMAX (2.40) też nie problem aczkolwiek napewno tutaj rolę odgrywa filtr do resizu
AVS - resize
AddBorders(0, 140, 0, 140)
Spline36Resize(1920, 1080)
[Obrazek: 2a4261405371539.jpg] [Obrazek: 4bd040405371542.jpg]

avs - nieszczęsne obwódki i kolorki
BlindDeHalo3( 3,3,130 )
Tweak(hue=-25,startHue=90,endHue=250, bright=-5, cont=1.0, sat=0.8)

pamiętać należy iż 2.40 AR CAŁY trzeba TRIM-ować (bez wstawek IMAX) a potem AlignedSplice i podać wszystkie trimy (IMAX i nonIMAX)

taki projekt avs potem wrzucacie do czegokolwiek co obsługuje kodowanie x264 i finito

RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 23-04-2015

Cytat:pamiętać należy iż 2.40 AR CAŁY trzeba TRIM-ować (bez wstawek IMAX)

Po co cały?

inaczej wszystkie filtry jakie podasz polecą na całość a co za tym idzie jak to napisałeś "rozmiękczysz" źle nie wyglądający IMAX

BD ------ Avisynth + resize -------- Avisynth + resize + reszta filtrów
[Obrazek: 2a4261405371539.jpg] [Obrazek: 4bd040405371542.jpg] [Obrazek: 261b8f405373729.jpg]

EDIT: Trim - wybierasz dowolne klatki - ja dałem przykład że IMAX poleci ci po filtrach i wtedy już tak dobrze nie wygląda jak przed filtrami

Sorry, ale to jest źle zrobione. Sam mi powiedz, czemu Tongue

Zrobienie nie-Imax z Imax to jest duży problem, bo musisz każde jedno ujęcie ręcznie kadrować, a czasami wypadałoby nawet symulować ruch kamery w ramach kadru. Robiłem całych Avengersów na 2.40:1, wiem co mówię. Takich rzeczy nie można dobrze zrobić "z automatu", wpisując parę parametrów żeby się samo zrobiło.

Podałem ci przykład że można a nie każe ci się do niego stosować!! kadrowanie również można przeprowadzić w avisynth tak jak wczesniej z trim + filtr do kadrowania+ addborders + resize

Powiedz mi jedno - ile czasu by ci zajęło zrobienie kadrowania 1.78:1 -> 2.40:1 do całego filmu? (nie licząc tego co komp robi sam)

Cytat:Podałem ci przykład że można
Że co można? skopać proporcje obrazu deformując klatkę 1.78:1 i oprawiając ją w czarne paski? Smile No można, tylko po co?

można przekadrować i wybrać kadr ale tak czy siak albo rozciągniesz obraz albo go przytniesz - niestety kompromis albo się chce mieć IMAX albo nie i wtedy z IMAX coś zawsze tracisz

EDIT:
Cytat:Wciąż mnie kusi żeby nad tym przysiąść i poza kolorkami zrobić też porządek z kadrowaniem
a potem piszesz
Cytat: No można, tylko po co?
zdecyduj się!!

Przyjrzyj się jeszcze raz temu, co wrzuciłeś, ok? Smile

Cytat:można przekadrować i wybrać kadr ale tak czy siak albo rozciągniesz obraz albo go przytniesz
Tak, tyle, że jak cokolwiek rozciągasz, to jesteś partacz i tyle Tongue

A przyciąć można na różne sposoby. Możesz po prostu uciąć dół i górę [ŹLE] albo z każdego ujęcia wybrać to, co rzeczywiście powinno zostać [DOBRZE], czasami "przesuwając kamerę" gdy w trakcie danego ujęcia istotny element przemieszcza się to w dół, to znowu w górę. Jesteś w stanie to zrobić w proponowanym programie?

Spytam jeszcze raz: ile czasu by ci zajęło zrobienie kadrowania 1.78:1 -> 2.40:1 do całego filmu? (nie licząc tego co komp robi sam)

Cytat:ile czasu by ci zajęło zrobienie kadrowania 1.78:1 -> 2.40:1
tyle ile jest klatek IMAX tyle musisz dla każdej klatki wybrać kadr i potem resize, crop addborders potem całość wrzucasz do x264 i kodujesz jak masz chęć (lub nie masz bo sam już nie wiem raz piszerz że tak raz że nie)
Cytat:Serio, przyjrzyj się jeszcze raz temu, co wrzuciłeś Smile
nie ma tu kadrowania więc nie wiem o co ci chodzi?? jedynie masz ściśnięcie obrazu w pionie (dlatego pisałem ci masz czas to kadruj nie to nie narzekaj)
Cytat:Ale przyciąć można na różne sposoby. Możesz po prostu uciąć dół i górę [ŹLE] albo z każdego ujęcia wybrać to, co rzeczywiście powinno zostać [DOBRZE], czasami "przesuwając kamerę" gdy w trakcie danego ujęcia istotny element przesunie się z dołu w górę czy odwrotnie.
wtedy przycinasz boki
Cytat:Spytam jeszcze raz: ile czasu by ci zajęło zrobienie kadrowania 1.78:1 -> 2.40:1 do całego filmu? (nie licząc tego co komp robi sam)
przelicz sekundy IMAX pomnóż w zaokrągleniu przez 24 to dostaniesz odpowiedź

Jaką odpowiedź? Dowiem się wtedy ile jest klatek w IMAX, a ja chcę wiedzieć ile czasu ci zajmie zrobienie tego.

Cytat:edynie masz ściśnięcie obrazu w pionie

I co dokładnie ma na celu wrzucanie czegoś takiego?

Cytat:wtedy przycinasz boki

Eeee... po co miałbym przycinać boki? o_O