![]() |
|
Ustawienia obrazu TV - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Ustawienia obrazu TV (/watek-ustawienia-obrazu-tv) |
RE: Ustawienia obrazu TV - MADMEN - 30-01-2015 Jak najbardziej godny polecenia jest M.Koper, różnica przed i po kalibracji zdecydowanie zauważalna. Miałem kalibrację swojej plazmy panasa (zarówno tryb dzienny, nocny jak i 3D) i teraz nie muszę się bawić we własne ustawienia. RE: Ustawienia obrazu TV - misfit - 30-01-2015 Cena bardzo dobra, szczególnie biorąc pod uwagę, że w erze przedMaciejowej to za profesjonalną usługę kasowano u nas zwykle 2-3 razy więcej, a za 300-400zł to co najwyżej można było trafić, pomijając poziom wiedzy i doświadczenia, na gościa, który używał spydera i inne tego typu zabawki obarczone sporymi błędami pomiaru. RE: Ustawienia obrazu TV - Jaszczomp89 - 30-01-2015 ^^ dokładnie to, trafiało się bardzo wielu "specjalistów", którzy potrafili robić cuda przy użyciu spydera ![]() Dla kogoś kto ceni sobie jakość obrazu kalibracja to naprawdę dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o każdy tv, a już w ogóle o świetne plazmy panasa - z nich wycisnąć co się da i jeśli chodzi o jakość video nic więcej do szczęścia nie potrzeba. RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 04-02-2015 No i Panaś po kalibracji ![]() Dokładniej po kalibracji trybu THX, który spośród wszystkich trybów miał najlepszą jasność, ale za to jego balans bieli i kolory pozostawiały wiele do życzenia; zamiast bieli było tam coś w rodzaju zgniłej żółci z domieszką zieleni, przez co filmy nabierały niezdrowego odcienia, a teal pojawiał się tam, gdzie go być nie powinno lub dodatkowo nasilał już obecny. A teraz? BAJKA. Przepiękny, naturalny obraz z bielą jak należy i mega realistycznymi odcieniami skóry, choć i tutaj są wyjątki: The Dark Knight to wciąż katastrofa Największe wrażenie robi Oblivion, The International i francuskie wydanie Silent Hill.Polecam gorąco, zwłaszcza posiadaczom plazm Panasonica, Sony lub Samsunga, bo naprawdę warto, zwłaszcza że skoro już inwestujemy w filmy na BD, to można spokojnie dołożyć tych kilka stówek by cieszyć się nimi w takiej postaci, jak należy. RE: Ustawienia obrazu TV - misfit - 04-02-2015 Z ciekawości - w jaką gammę Maciek się "wstrzelił" i i ile czasu zajęła cała impreza ?
RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 04-02-2015 Z tym sprzętem który ma obecnie jakieś 30 minut ![]() Średnia gamma wynosi teraz 2,05, więc od teoretycznego 2,2 troszkę ją dzieli, ale moje oczy nie narzekają
RE: Ustawienia obrazu TV - frantic85 - 16-06-2018 Mam do Was pytanie, a raczej podpowiedź co myślicie o tych ustawieniach własnych (tv - Samsung UE46ES6800S). Mam 4 tryby do wyboru: Dynamiczny/Satndardowy/Naturalny/Film - osobiście filmy oglądam na trybie Film, ale i tak jest troszke stonowany względem pozostałych, na dynamicznym i naturalnym praktycznie nie da rady nic oglądać tak wszystko podkręcone, wacham się między Satandardowy i Film Tryb - Film (jak ustawiłem zalecane parametry po kalibracji z netu, to nie dało się ogladać, wszystko ciemne i marne kolory, więc troche zmieniełem pod siebie, proszę piszcie śmiało czy coś zmienić, włączyć/wyłączyć). Podświetlenie - 14/20 Kontrast - 100/100 Jasność - 45/100 Ostrość - 25/100 Kolor - 52/100 Odcień (Z/C) - Z50 C50 Kontrast dynamiczny - wył Tonacja czerni - wył Odcień skóry - 0 Przestrzeń kolorów - Auto Tonacja Kolorów - Satandardowy Filtr zakłóceń cyfr. - wył Red. zakłóceń MPEG - wył Tryb Film - wył Motion Plus - wył LED Motion Plus - wył Tryb standardowy - tutaj kolory są bardziej jaskrawe niż w trybie Film, więc musiałem zrobić korekte, i wygląda to tak: (to samo co wyżej, tylko główne parametry musiałem zredukować) Podświetlenie - 11/100 Kontrast - 80/100 Jasność - 45/100 Ostrość - 15 Kolor 50/50 I co myślicie o tym, jakieś podpowiedzi?? Z któego trybu Wy korzystacie, głownie pod filmy oczywiście... RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 16-06-2018 Tylko i wyłącznie tryb film, to raz, dwa - prawidłowa tonacja kolorów to Ciepły2. Ostrość tylko i wyłącznie na 0. Kontrast to coś czego prawidłowego ustawienia nie da się ocenić przez internet, a podświetlenie zależy od tego jak jasny obraz preferujesz / w jakich warunkach oglądasz. Ja mam podświetlenie 4/20. RE: Ustawienia obrazu TV - Mr.Hankey - 16-06-2018 (16-06-2018, 17:33)Mierzwiak napisał(a): - prawidłowa tonacja kolorów to Ciepły2. Ostrość tylko i wyłącznie na 0.Oba stwierdzenia co najmniej kontrowersyjne. Widziałem masę telewizorów, w tym Samsungów, gdzie tonacja ustawiona na Ciepły 2 była tak żółta, że zdecydowanie lepiej było pozostać na Ciepły 1. Ostrość na zero? Dla mnie mydło, osobiście zawsze wolę podbić nieco do góry. Oczywiście nadmiernie nieprzeostrzyć, ale uwypuklić nieco obraz, co sprawdza się zwłaszcza przy większych odległościach od ekranu. RE: Ustawienia obrazu TV - Gieferg - 17-06-2018 W trzech Samsungach z którymi miałem do czynienia wszystkie tryby poza standardowym nie nadawały się do niczego, no ale na tych telewizorach w ogóle nie idzie ustawić obrazu tak, żebym był zadowolony. |