![]() |
|
Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne (/watek-problemy-z-nowymi-wydaniami-ponowne-foliowanie-i-inne) |
RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - ifeelveryblah - 28-01-2019 (27-01-2019, 21:24)Ethan napisał(a): Mnie ciekawi jak to się odbywa, bo też miałem kiedyś w Filmostradzie ślady po palcach, a było oryginalne pakowanie. Towar termokurczliwy to tworzy głównie MM, Empik i ewentualnie inne sklepy. Na premierę dostawałem oczywiście wszystkie filmy nowe, fabrycznie pakowane. Pracownicy na potęgę sobie te filmy wypożyczają, po czym wracały do mnie i musiałem je foliować. Musiałem wrzucać tych używek na półki od groma. Później zwrot, ściągałem wszystko z półek, te używki też. Po 1-2 tygodniach przychodziło to samo od dystrybutora, tylko że w nowych cenach. Otwieram karton a tam używki! Jak dystrybutor ma czelność przysłać filmy używane, oglądane przez pracowników MM?! Dlaczego nie przełożyli tych filmów w nowe pudełka i nie zafoliowali należycie?! Jakim trzeba być psychopatą, żeby twierdzić, że takie filmy przysyła dystrybutor? Ci ludzie nie mają za grosz szacunku. A to jest już stara śpiewka "takie filmy dostajemy od dystrybutora". W Warszawie już przerobiłem z 5 MM i w każdym ta sama śpiewka. I ty kolego też powinieneś się zacząć leczyć, bo ewidentnie jest coś nie tak. RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - KaMario - 28-01-2019 (27-01-2019, 21:36)Mister Tadeo napisał(a): Za to wydania w steelbookach od Filmostrady zawierają płyty w stanie idealnym.Nie zawsze w wydaniach w steelbokach płyty są w stanie idealnym pomimo fabrycznego foliowania. Od Filmostrady też zdarzyło mi się mieć w steelboku popalcowaną płytę. Ale faktycznie jeśli chodzi o steelbooki zdarza się to rzadziej. Niestety, ale wydania w plastikowych pudełkach od Flmostrady w zasadzie każdy tytuł, każdy egzemplarz jaki mi się trafia jest popalcowany, czasem posiada też rysy. Z odciskami palców to można sobie poradzić, ale rysy już pozostaną. (27-01-2019, 21:36)Mister Tadeo napisał(a): Czy jest tak, że Oni dostają płyty z zagranicy oddzielnie? Czy tutaj robią okładki i wrzucają w pudełka przysłane płyty? czy ślady palców są polskie czy zagraniczne?Najprawdopodobniej płyty przychodzą z zagranicy osadzone na metalowych prętach o średnicy otworu w płycie (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Dopiero w Polsce są rozkładane w plastikowe pudełka. I właśnie na tym etapie powstają zabrudzenia i odciski palców (niechlujstwo pracowników i brak zachowania elementarnych zasad obchodzenia się z tego typu produktem). Okładki są drukowane w Polsce - i tu rzeczywiście Filmostrada zleca druk na najcieńszym możliwym papierze, o jakości druku już nie wspominając w porównaniu z innymi dystrybutorami. Jeśli chodzi o pudełka, tu nastąpił postęp, bo ostatnio wszystkie wydania są pakowane w pudełka Elite. Kilka lat temu pod względem pudełek też była masakra - najtańsze, najgorszej jakości, nierzadko popękane, z wyłamanymi zaczepami (grzechotniki), z pofałdowanymi foliami (mimo fabrycznych nietermokurczliwych folii). Pamiętam jak pewnego dnia w tamtym czasie przez zupełny zbieg okoliczności miałem okazję porozmawiać w MM z przedstawicielem TiMa (jeszcze wtedy przed Filmostradą). Wygarnąłem mu wszystkie problemy związane z jakością ich wydań filmów, pamiętam jak ostro bronił swoich racji... prawie się pokłóciliśmy. I co z tego... nadal mają klienta w... RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - sebas - 28-01-2019 (27-01-2019, 21:36)Mister Tadeo napisał(a): Za to wydania w steelbookach od Filmostrady zawierają płyty w stanie idealnymMiałem wielokrotnie "wypalcowane" płyty w takich wydaniach. Po reklamacji przychodziły też wypalcowane. Filmy kupione w przedsprzedaży, wiec oryginalnie zapakowane. Ograniczyłem do absolutnego minimum zakupy od Filmostrady. W zeszłym roku to chyba tylko Jurassic World: The Fallen Kingdom w steelbooku kupiłem. Jedna płyta miała ślady palców, ale na szczęście małe więc szybko usunąłem. (28-01-2019, 08:50)KaMario napisał(a): Najprawdopodobniej płyty przychodzą z zagranicy osadzone na metalowych prętach o średnicy otworu w płycie (nie wiem jak to się fachowo nazywa)Masz zdaje się na myśli opakowanie typu spindle ("szpindel"). https://en.wikipedia.org/wiki/Spindle_(disc_packaging) RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Daras - 21-03-2021 (15-01-2019, 16:23)Daras napisał(a): (...) Po długiej przerwie zaryzykowałem i kupiłem „Braci Sisters” (2018). Za krążek zapłaciłem niespełna 23 złote i było warto. Zero palcowania plus oryginalne foliowanie. Czyżby zmiana trendu? Piszcie o swoich ostatnich doświadczeniach. RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - KaMario - 30-03-2021 W zasadzie cały czas jakieś tytuły na blu-ray od Filmostrady kupuję. Z ostatniej promocji empik-u po 22,99 nabyłem chyba z 10 filmów, a wcześniej na bieżąco jakieś nowości też się trafiały. Jedyne, co się poprawiło, to zawsze są folie fabryczne, nie ma już pakowania w folie termokurczliwe. Odciski palców nadal są na płytach, i to na wszystkich tytułach, płyty są bardziej lub mniej popalcowane, ale są... I to naprawdę każda jedna płyta bez wyjątku jaką kupowałem od Filmostrady przez te ostatnie ponad 2 lata jak wątek zamarł. RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - lovelybones - 30-03-2021 (30-03-2021, 17:27)KaMario napisał(a): Jedyne, co się poprawiło, to zawsze są folie fabryczne, nie ma już pakowania w folie termokurczliwe.Może wreszcie Empik zakończył wypożyczanie filmów pracownikom
RE: Petycje do dystrybutorów - Daras - 23-12-2021 Może tu nie wykasują mojego posta. Ochota na wpisy spada. Luźne pytania. 1. Otrzymujecie płytę (UHD) oryginalnie zapakowaną bez naruszeń opakowania. Płyta je nieco zrysowana w jednym miejscu. Reklamujecie, czy nie? 2. Otrzymujecie dwie płyty w jednym pudełku (UHD / BD) oryginalnie zapakowane bez naruszeń opakowania. Pudełko jest uszkodzone (na poziomie produkcji / wkładania do nich płyt) w sensie wyłamania ząbka zawiasu pozwalającego na wyciągnięciu jednego z krążków. Reklamujecie produkt, czy nie? Zapytania kieruję do wszystkich, ale przede wszystkim kolekcjonerów. Oczywiście można z tym żyć, ale… RE: Petycje do dystrybutorów - sebas - 23-12-2021 (23-12-2021, 01:56)Daras napisał(a): Może tu nie wykasują mojego posta.A dlaczego mieliby kasować post z takimi pytaniami? Nie rozumiem. Jak nie pasuje do wątku, to przecież można przenieść do właściwego. Jakby co, to utwórz nowy wątek. Odnośnie pytań.
Daras, więcej dystansu - wszystkiego dobrego z okazji nadchodzących Świąt. RE: Petycje do dystrybutorów - misfit - 23-12-2021 Daras - jeśli nie możesz znaleźć właściwego tematu dla posta, który chcesz wrzucić na forum, to się zakłada nowy temat, a nie wrzuca go do losowego wątku, zupełnie niezwiązanego z treścią posta. Więc zakładam, że i ten post (a przy okazji mój i sebasa) może zostać przeniesiony przez Mateusza we właściwsze miejsce, o np. tutaj. Odpowiadając na Twoje pytania. 1. Najpierw traktuję płytę ściereczką z mikrofibry, bo czasami tak jest, że coś co się wydaje być zarysowaniem, w praktyce okazuje się być zabrudzeniem. Jeśli to nie pomaga to leci reklamacja do sklepu. 2. Jeśli dostaję uszkodzone pudełko UHD to zgłaszam sprawę do sklepu, w razie czego wysyłam zdjęcia i proszę o zwrot części kosztów, pokrywających zakup zastępczego pudełka. Jeśli nie da się dogadać to leci zwrot/wymiana. Podobnie ma się sprawa w przypadku pudełek Blu-ray 2, 3 i więcej płytowych. Tych jednopłytowych BD nie reklamuję - szkoda dla mnie czasu, a poza tym mam zapas tego typu pudełek na takie okazje. RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - KamilOnline - 23-12-2021 (23-12-2021, 01:56)Daras napisał(a): Może tu nie wykasują mojego posta. Ochota na wpisy spada. 1. Niezależnie jakiego rodzaju płyta jest porysowana, całość od razu idzie do reklamacji. Miałem taką sytuację przy "Niewidzialnym człowieku" z Empika. Wrzuciłem płytkę do odtwarzacza, nie będąc świadomym uszkodzeń i się dziwiłem, że film przeskakuje. Okazało się, że na płytce były dwie duże rysy. Empik bez problemu oddał pieniądze w drodze reklamacji, a ja kupiłem sobie jeszcze raz to samo wydanie. Jeśli wydanie byłoby steelbookiem, to reklamowałbym płytę poprzez dystrybutora. Steelbooka najpewniej nie dostałbym z powrotem, gdybym odesłałbym go do takiego Empika, czy Gandalfa. 2. Nie trafiły mi się jeszcze żadne uszkodzone pudełka UHD (na szczęście). Stosuję zasadę – jeśli pudełko można kupić i przyjdzie połamane, to nie ma co się męczyć z reklamacjami, kiedyś się wymieni. Gorzej jest właśnie z pudełkami od UHD, których na Allegro nie kupisz, przynajmniej nie w standardowej grubości. Wtedy bardzo mocno rozważyłbym reklamację w sklepie. Ogólnie wg mnie najlepsze pudełka to oryginalne Amaraye. Są wytrzymałe i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Elite za to regularnie przyjeżdżały uszkodzone, dość sporo też miało problemy z pękającymi zawiasami (amaraye mają lepszą konstrukcję). |