Filmozercy.com | Forum
Park Jurajski - seria - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13)
+--- Wątek: Park Jurajski - seria (/watek-park-jurajski-seria)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Park Jurajski - seria - Gieferg - 20-06-2022

Na początek warto stwierdzić, że film wcale nie jest o tym, o czym niby miał być. Kwestia dinozaurów żyjących sobie na wolności jest w sumie marginalna, a szkoda. Szkoda tez, że główny wątek w filmie o tytule "Jurassic World" to jakaś przerośnięta szarańcza, serio? Tempo czasami siada i miałem wrażenie, że chwilami po prostu za długo nie ma na ekranie cholernych dinozaurów... Niespecjalnie mi też podszedł ten cały retcon związany z matką Maisie, ani to co zrobili z postacią Wu. Mamy tez oczywiście sporo dobrych, szlachetnych i mądrych murzynów, którzy ratują sytuację i zdarza im się nawet pouczać ekspertów od dinozaurów w temacie dinozaurów <WTF>. No i końcowa walka tytanów z lekka spieprzona, przez wtrącenie się trzeciego zawodnika zupełnie z dupy zagranie, nie wiem kto uznał, że to dobry pomysł.

Ale poza tym to ogląda się w sumie spoko, szczególnie, że stara ekipa ma sporo czasu ekranowego, ze scen akcji najlepiej chyba wypada ta na Malcie i ogólne wrażenie zdecydowanie lepsze niż po pierwszym seansie Fallen Kingdom (które zresztą przy niedawnej powtórce też weszło dużo lepiej niż za pierwszym razem). Do JW wciąż jednak sporo brakuje, ale niewykluczone, że to i tak drugi najlepszy sequel w tej serii.

Myślałem o 6 ale niech już będzie 7/10. Chętnie znowu obejrzę (pewniak do zakupu na Blu).

PS. Muzyka poza paroma nawiązaniami do poprzednich filmów mocno nijaka.

Na chwilę obecną:

Jurassic Park - 10/10
Lost World - 6/10
Jurassic Park III - 6/10
Jurassic World - 8/10
Fallen Kingdom - 5/10
Dominion - 7/10

RE: Park Jurajski - seria - fire_caves - 20-06-2022

Wow, chyba pierwsza, tak bardzo pozytywna recenzja filmu, "prawdziwej" (tj. nie opłaconej) osoby, jaką widzę.

RE: Park Jurajski - seria - Gieferg - 20-06-2022

Byliśmy całą rodzinką w kinie, wszyscy zadowoleni, ja i tak najmniej.
Tydzień wcześniej był Top Gun, który zrobił o wiele lepsze wrażenie, ale już od ostatniego Batmana zdecydowanie wolę nowy JW. Choć scenariuszowo jest w najlepszym wypadku taki sobie, to i tak wciąż lepszy niż arcydaremny zakalec Reevesa.

Tak czy inaczej spośród moich trzech tegorocznych seansów kinowych (TG, JW, Strange) najsłabszy.

RE: Park Jurajski - seria - Juby - 05-02-2025

(20-06-2022, 14:06)Gieferg napisał(a):  Jurassic Park - 10/10
Lost World - 6/10
Jurassic Park III - 6/10
Jurassic World - 8/10
Fallen Kingdom - 5/10
Dominion - 7/10

Jurassic Park - 10/10
The Lost World - 7-8
Jurassic Park III - 5-6
Jurassic World - 4/10
Fallen Kingdom - 3/10
Dominion - 1/10

I nie widzę w tej zapowiedzi dużych szans na poprawę Confused A jak czytam takie opisy fabuły:
Cytat:W nowej rzeczywistości, osadzonej po wydarzeniach poprzednich części, dinozaury nie są już popularne. Nikogo nie obchodzą, ponieważ stały się tylko kłopotem. Nikt nie chodzi do muzeum ani do zoo, w którym są przetrzymywane.
...to już spodziewam się kolejnego filmu napisanego przez ludzi z ciężkim niedojebaniem mózgowym pod amerykańską młodzież, która tylko co drugą minutę będzie na to zerkać zza smartfona (czyli to samo, co poprzednie trzy debilne filmy).

RE: Park Jurajski - seria - Gieferg - 05-02-2025

Takie se i nie wygląda, żeby mieli na to jakikolwiek sensowny pomysł, ale i tak prędzej to obejrzę niż wszelakie tegoroczne superhero, przez zwiastuny których ledwo daję radę przebrnąć...

RE: Park Jurajski - seria - Juby - 06-02-2025

W przypadku filmów z dinozaurami (czyli coś, co od dziecka uwielbiam) niestety nie ma alternatywy. Z superhero zawsze znajdzie się coś innego do obejrzenia, albo odpuści wszystko, bo tyle tego teraz wychodzi.

Jedyny plus powyższego to strona wizualna (Edwards, wiadomo).

To się ma toczyć na Isla Sorna? Czy kolejny retcon, że Hammond (i tylko Hammond, a nie jakieś Lockwoody!) tworzył dinozaury jeszcze w innym miejscu zanim trafiły na Sornę, a potem do Parku na Nublar? Rolleyes

RE: Park Jurajski - seria - Gieferg - 06-02-2025

Wypadałoby tylko, żeby w filmie choćby na chwilę sie pojawil ktokolwiek z obsady poprzednich części.

No ale silna postać kobieca i towarzyszący jej śmieszny nieporadny facio muszą być Tongue

RE: Park Jurajski - seria - Bender - 06-02-2025

Trailer nie różni się niczym od pozostałych. Chyba nie dali by rady wzbudzić we mnie mniej emocji, nawet gdyby chcieli. Chęć zobaczenia tego filmu zerowa.

RE: Park Jurajski - seria - pred895 - 06-02-2025

Ja obecnie przeżywam drugą młodość z PS3 z serią LEGO opartą na kultowych seriach Indiana Jones , Batman , Star Wars i właśnie Jurassic Park. Kapitalne gry świetnie oddające magie tamtych filmów, pomysłowo zaprojektowane i wpasowane w fabułę filmów. Aż mnie natchnęło aby odświeżyć kultowe serie. Odpaliłem sobie Jurassic Park i mimo iż wiem dokładnie co za chwilę się wydarzy w danej scenie, to nadal to wszystko trzyma w napięciu. Sam Neill z otwartą japą zdejmujący okulary na widok pierwszego ogromnego dinusia i motyw Williamsa centralnie sprawia, że wierzymy w ten park.

RE: Park Jurajski - seria - Gieferg - 06-02-2025

Cytat:Sam Neall

Nie znam gościa.