Filmozercy.com | Forum
Lektor audio do filmów - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Lektor audio do filmów (/watek-lektor-audio-do-filmow)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: Lektor audio do filmów - Nfsfan83 - 26-10-2020

http://www.dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=2192 i zobaczcie wersje UK gówno straszne R2 United Kingdom- Universal Pictures - No cuts (100:43 NTSC->PAL).

Mam takie DVD ISO - Bez Odwrotu 1986 z NTSC na PAL zrobione jest PAL ale płynnie bardzo. Tylko jak ripowałem nie ma podglądu, siwy obraz (dodane klatki czy co).

RE: Lektor audio do filmów - prodarek - 29-11-2020

W sieci lektor 5.1 do Sędzia Dredd 1995 to jakieś samoróbki? nie widzę żadnego w PL wydania na DVD więc albo domowy mix albo nagranie z canal+? ktoś coś?

RE: Lektor audio do filmów - Gieferg - 29-11-2020

Domowej roboty przeróbka na 5.1, których w necie jest cała masa do najróżniejszych filmów. Biorą ścieżkę stereo (najczęściej rozciągniętą tak, że słychać deformację/obniżenie) i ładują ją w całości jako centralny kanał, obudowując pozostałymi z oryginalnej.

W dodatku jesli zrobiona pod ripa z niemieckiego wydania metodą dopasowania dźwięku do dźwięku, a nie do obrazu to może mieć przesunięte audio o kilka klatek w ciągu ostatnich 30 minut filmu, bo to wydanie ma "kopnięty" dźwięk - potwierdziłem porównując swój egzemplarz z ripami z netu (choć niektórzy w tym przypadku uparcie zaprzeczają faktom Smile). Sam do tego filmu robiłem korektę oryginalnego audio (podobnie jak do polskiego wydania Siedmiu wspaniałych skopanego w dokładnie ten sam sposób). Swoją drogą - zdecydowanie preferuję w tym wypadku wersję Vision-VHS, która była tez chyba puszczana na TVN i jest bezproblemowo dostępna (przy czym korzystam z normalnej wersji stereo z prawidłową konwersją 25->23,976 fps). Czyta Janusz Kozioł.

Dzięki. No właśnie widzę taką ścieżkę na chomiku filmowe-audio, jest też widzę wersją z tv puls z knapikiem.

Knapiki są do tego co najmniej dwa, poza tym Kozioł i Szydłowski.

Powiedz mi czy podczas składania ścieżek audio ze strukturą bd w tsmuxer napotkałeś problemy z w związku z tym że należało ustawić duży - ms względem obrazu tak aby synchronizować ścieżkę audio z obrazem? czy raczej ucinasz ścieżkę audio z niepotrzebnych ms?
Po wypaleniu takiej płyty i odtworzeniu na stacjonarnym odtwarzaczu?

Synchronizację robię w programach, w których ścieżkę odpowiednio docinam, ale czasami mimo, że ścieżka niby powinna być dopasowana, bo w programie wszystko się zgadza, po zmuxowaniu wychodzi jakieś drobne przesunięcie - wtedy poprawiam w Ts_Muxerze. Zdarzało się też, że nie docinałem, jeśli wystarczyło drobne przesunięcie w TS_Muxerze.

Ostatnie pytanie chyba musisz doprecyzować.

Ok odpowiedziałeś docinasz, ja nie docinam tylko w tsmuxerze od razu daje opóźnienie + lub - i buduję strukturę, tyle że z reguł← były to opóźnienia rzędu max ~5 sekund ciekawe jak zareaguje odtwarzacz stacjonarny gdy ścieżka audio będzie przesunięta na przód względem obrazu o np 15-20 sekund Smile

Zaraz wypalę płytkę na BD i zobaczymy Smile

RE: Lektor audio do filmów - pred895 - 29-11-2020

Btw są gdzieś dostępne dubbingi do starszych klutowych Asterixow ? Chodzi mi głównie o:
Gal Asterix
Asterix i Kleopatra
Dwanaście prac Asterixa
Asterix w wielkiej Brytanii
Asterix kontra Cezar
Wielka bitwa Asterixa

Nie wyobrażam sobie tych bajek bez tego dubbingu a Córa coraz większą i przydało by mieć to pod ręką chociaż w kopii cyfrowej.

Edit:
Ok nie było tematu wszystko jest na Tube Smile

Cytat:były to opóźnienia rzędu max ~5 sekund ciekawe jak zareaguje odtwarzacz stacjonarny gdy ścieżka audio będzie przesunięta na przód względem obrazu o np 15-20 sekund
Nie wiem, ja tego używam przy opóźnieniach, które się liczy w klatkach, nie w sekundach.

Cytat:Gal Asterix
Asterix i Kleopatra
Dwanaście prac Asterixa

Powyższe mam z dubbingiem na DVD.