Filmozercy.com | Forum
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD (/watek-screenshoty-porownania-obrazu-4k-uhd-blu-ray-dvd)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 14-08-2024

Tak, wielokrotnie o tym pisałem, że przede wszystkim liczy się to kto zajmuje się kodowaniem, a nie cyferki. Wiadomo też nie od dzisiaj, że butikowi wydawcy z UK zwykle są lepsi w tym aspekcie od odpowiedników z USA. W tym przypadku jak widać różnice są marginalne, mimo tego, że Icon Film ma ok. 30% niższy bitrate obrazu w stosunku do Shout.
Były sugestie, że może Fidelity in Motion obskakuje UHD od Icon Film, ale nie natknąłem się na info aby David to gdzieś potwierdzał Smile

Ogólnie w obu przypadkach całkiem spoko obrazek - tym bardziej, że ze skanu pozytywu...

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - pred895 - 14-08-2024

Coś mi nie pasuje z tym Point Break... Nie wiem, jakiś taki syfiasty ten transfer.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 14-08-2024

Spoko, Cameron poprawi za jakiś czas Wink

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Ash-9001 - 14-08-2024

W skali od 1 do 5, Point Break oceniam na 4.4 Wink Na pewno nie jest idealnie, ale też nie wiem czy można z tego filmu wycisnąć więcej. Większość "mankamentów" sprowadza się tu do stylu w jakim ten film był nakręcony. Dużo tu szybkiego steadycam'a, więc nie wszystko jest idealnie ostre w każdej sekundzie. Chyba 90% scen kręconych na wodzie z aktorami było kręcone za jakieś lunety 300 milimetrów Wink 10 procent to ujęcia z kaskaderami, które są specjalnie niedoświetlone, żeby nie było widać za dobrze ich twarzy. Jakby się JC za to wziął to byśmy mieli przypadek True Lies gdzie twarz kaskadera jest perfekcyjnie widoczna i psuje klimat Wink

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mierzwiak - 14-08-2024

Remaster 4K Point Break pochodzi z interpozytywu, więc jest to zawsze nieco gorsza jakość / inna struktura ziarna w porównaniu z negatywem, ale jak dla mnie nie ma się do czego przyczepić.

Czekam na promkę na wydanie UK, jakimś wielkim fanem tego filmu nie jestem, ale lata 90-te plus Swayze wystarczą by (w końcu) postawić na półce.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Ash-9001 - 14-08-2024

Point Break jest z tego samego roku co Terminator 2. Chyba bym się zsikał z radości jakby T2 wyglądał tak jak Point Break w tym wydaniu Wink

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - pred895 - 15-08-2024

(14-08-2024, 22:19)Mierzwiak napisał(a):  nie ma się do czego przyczepić.
No nie wiem taki screen nr 7 to koszmarek z ewidentnymi zabrudzeniami z taśmy. Ogółem to ziarno jest tu jakieś mało filmowe uzyskane z jakiejś trzeciej kopii negatywu Tongue

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mierzwiak - 15-08-2024

Przesadzasz Smile Ja tam np. lubię jak mi na filmie paproszki albo inne małe włoski migają na filmie, taśma to taśma i tak ma wyglądać Tongue

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - pred895 - 15-08-2024

Ja za tym nie przepadam a zwłaszcza na dużym ekranie. Zabrudzenia, migotanie, trzesiawki a kysz...

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 15-08-2024

Mam wrażenie, że szukasz jakiejkolwiek wymówki aby tylko nie zrobić upgrade'u Point Break do UHD... Big Grin
Pewien stary kanadyjski zgred wziąłby tego starego mastera i przepuścił go przez AI, przy okazji redukując ziarno do minimum, a HDR byłby tylko z nazwy, bo de facto byłoby to SDR z podobnie potwornie poprzepalanym obrazem, jak na BD.

Tymczasem na UHD od jego byłej żony zabrudzeń jest kilka razy mniej niż na posiadanym przez Ciebie BD ze starym transferem. Ziarno w ruchu - przepaść na korzyść UHD i można napisać, że tak jest pod każdym innym względem. Do tego fajniutki HDR, który nie tylko "świeci" (blisko połowa filmu z highlightsami @ 1000 nitów), ale też co chwilę przywraca tonę detali w jasnych obszarach. Do kompresji obrazu też nie można się w jakikolwiek sposób przyczepić. Nic tylko brać.