Filmozercy.com | Forum
regiony - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: regiony (/watek-regiony)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: regiony - misfit - 01-08-2018

Jeśli chodzi głównie o Criteriona to m.in. w odtwarzaczach Panasonica (nie wiem czy wszystkich) można spróbować taki trick - gdy po włożeniu płyty pojawi się plansza o braku zgodności regionalnej na pilocie naciskamy STOP, a następnie Top Menu.
Powyższy sposób powinien umożliwić odtworzenie większości Criterionów - ale nie gwarantuję, że zadziała z płytami Bergmana Smile

RE: regiony - NWWStation - 01-08-2018

(01-08-2018, 11:30)Gieferg napisał(a):  
Cytat:Oglądanie na komputerze zupełnie odpada (jeśli mam oglądać film na kompie, to wolę w ogóle nie oglądać),

Odpada oglądanie na kompie czy oglądanie na monitorze?
Bo z kompa można oglądać na TV i w takim wypadku nie wiem w czym problem.

Na problem regionów jest jeszcze jeden sposób - zgrywasz film na dysk DVDFabem i wypalasz sobie na  płycie jego kopię zapasową, a ta już jest region free i pójdzie na wszystkim. Ja tak robię i nie potrzebują playera Region Free. Dla mnie to najlepszy sposób bo mogę to potem oglądać na dowolnym sprzęcie u rodziny czy znajomych i nie muszę się martwić co będzie jak mi odtwarzacz Region Free padnie.

Trzeba mieć nagrywarkę, a płyty też swoje kosztują, szczególnie te na bardziej załadowane płyty danymi Wink
Wiem, bo mam i czasem się nawet płyta zrypie podczas narywania - jakiś błąd będzie występował w filmie. Moim zdaniem programik i HDMI to najlepsze wyjście.

RE: regiony - Pai-Chi-Wo - 01-08-2018

Napisał wyraźnie czego chce. Potrzebujesz takiego modelu playera panela, który da się odblokować przy pomocy firmware nagranym na płycie CD bądź karcie SD. Jest to bezinwazyjny sposób tak jak chcesz. Trzeba też zdobyć taki firmware. Z tym są schody, jedne modele/marki dają się modować inne nie. Inne modele jak da się odblokować tylko DVD a do BD trzeba "spawać pod pokrywą". Model, w którym na 100% firmware odblokowuje i DVD i BD jest Toshiba BDX1100. Minus jest taki że tracisz polskojęzyczne menu. Reszta to już tylko plusy.

RE: regiony - Bender - 01-08-2018

@ Misfit, Dzięki za tip. Choć rzeczywiście przy jego cenie i kosztach shippingu byłoby to spore ryzyko, i miałbym minę nietęgą gdyby się okazało, ze jednak nic z tego. Wink Ale przy okazji zaryzykuję z jakimś pojedynczym tytułem.

RE: regiony - Gieferg - 01-08-2018

Cytat:Moim zdaniem programik i HDMI to najlepsze wyjście.

Pewnie dla wielu tak. Dla moich potrzeb niekoniecznie.

RE: regiony - Mefisto - 01-08-2018

(01-08-2018, 11:48)misfit napisał(a):  Jeśli chodzi głównie o Criteriona to m.in. w odtwarzaczach Panasonica (nie wiem czy wszystkich) można spróbować taki trick - gdy po włożeniu płyty pojawi się plansza o braku zgodności regionalnej na pilocie naciskamy STOP, a następnie Top Menu.
Powyższy sposób powinien umożliwić odtworzenie większości Criterionów - ale nie gwarantuję, że zadziała z płytami Bergmana Smile

Na Samsungach też ta sztuczka działa - tylko jeden Criterion mi nie poszedł. Inna sprawa, że oni otworzyli się przecież ostatnio na region B i podejrzewam, że jest tylko kwestią czasu brytyjski odpowiednik wszystkich tamtejszych wydań.

RE: regiony - Bender - 01-08-2018

(01-08-2018, 15:42)Mefisto napisał(a):  podejrzewam, że jest tylko kwestią czasu brytyjski odpowiednik wszystkich tamtejszych wydań.

"Wszystkie" są raczej średnio wykonalne. Ilość to jedno, ale głównie sprawa się rozbija o prawa. Zwłaszcza w tej konkretnej pozycji, której szanse wydania w regionie B, z tego właśnie powodu, są ponoć znikome.

RE: regiony - NWWStation - 01-08-2018

Część płyt ma tzw. "geo lock", więc obejście tego jest śmiesznie proste. Widziałem też takie, które mają blokadę na menu, ale wystarczyło z rozdziałów szybko wybrać początek filmu i też śmigało.

RE: regiony - niebo111 - 01-08-2018

(01-08-2018, 19:36)NWWStation napisał(a):  Część płyt ma tzw. "geo lock", więc obejście tego jest śmiesznie proste. Widziałem też takie, które mają blokadę na menu, ale wystarczyło z rozdziałów szybko wybrać początek filmu i też śmigało.
Śmiesznie proste? Czyli jak?

RE: regiony - Mefisto - 01-08-2018

(01-08-2018, 16:33)Bender napisał(a):  Zwłaszcza w tej konkretnej pozycji, której szanse wydania w regionie B, z tego właśnie powodu, są ponoć znikome.

No OK, z boxami może być różnie. Ale miałem na myśli wszystkie pojedyncze tytuły, które nie zostały dotąd wydane na brytyjskim rynku przez innego wydawcę.