![]() |
|
Alternatywy 4 - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Seriale (https://forum.filmozercy.com/dzial-seriale) +--- Wątek: Alternatywy 4 (/watek-alternatywy-4) |
RE: Alternatywy 4 - Gieferg - 30-10-2022 Obraz na tym BD to jest dramat. Zresztą, parę postów wyżej o tym wspominałem. RE: Alternatywy 4 - Daras - 07-11-2022 Misfit napisał: Tak teraz dawkując sobie ponownie obraz z Blu-ray'a mam jeszcze większe przekonanie, że w tej rekonstrukcji pojechali z DNR po całości i później ktoś z mądrzejszych zdecydował dodać sztuczne ziarno żeby wosk tak w oczy nie walił. Za czasów forum Kino Polska dyskutowałem z gościem od rekonstrukcji (teraz nie pamiętam czy oficjalnie, czy prywatnie). Oni mieli duży kłopot z tą kliszą 16 mm. W zależności od ujęć albo usuwali część ziarna, albo zostawiali. O DNR po całości nie było mowy. Natomiast człowiek przyznał, że często balansowali na krawędzi i uważali aby nie zrobić z obrazu HD filmu SD. Może kiedyś znajdę tamtą dyskusję. Dziś nie mam czasu. Na marginesie. Nie kumam dodawania ziarna. Po co? RE: Alternatywy 4 - Gieferg - 07-11-2022 Po to, żeby z nieoglądalnego gówna uzyskać przyzwoicie wyglądający obraz. Ostatnio dodałem warstwę ziarna do zDNRowanej reżyserskiej wersji pierwszego Star Treka. Podobnie najlepiej wyglądająca ze wszystkich istniejących wersji Terminatora 2, to ta nieoficjalna z dodaną warstwą ziarna. Ostatnio przeglądałem kolekcję w poszukiwaniu innych filmów, którym taki zabieg mógłby pomóc i mam paru kandydatów. A jak gdzieś dorwę Krzyżaków na Blu-ray (liczę, że pojawi się prędzej czy później tańsze wydanie we Francji), pierwsze co zrobię to dodam tam warstwę ziarna. RE: Alternatywy 4 - Daras - 07-11-2022 (07-11-2022, 14:26)Gieferg napisał(a): Po to, żeby z nieoglądalnego gówna uzyskać przyzwoicie wyglądający obraz. I przybyło Ci szczegółów?
RE: Alternatywy 4 - misfit - 07-11-2022 (07-11-2022, 14:17)Daras napisał(a): Na marginesie. Nie kumam dodawania ziarna. Po co? Np. gdy materiał źródłowy jest w kiepskiej kondycji, lepszy efekt można uzyskać usuwając pozostałości ziarna (tylko to też trzeba umieć, aby przy okazji nie zrobić sobie mydła, itd.) i później dodając je - obecne softy mają spore możliwości w tym względzie i można sobie wybrać wygląd ziarna odpowiadający temu na jakiej kliszy film był kręcony. Np. w Aliens dodane jest sztuczne ziarno i efekt końcowy jest świetny. Nie będę już wspominał o filmach kręconych na cyfrze, a później dodawanie ziarna w postprodukcji aby uzyskać filmowy wygląd - to jest standard. RE: Alternatywy 4 - fire_caves - 07-11-2022 (07-11-2022, 14:39)Daras napisał(a): I przybyło Ci szczegółów?To chyba jest próba ratowania co się da, a nie jakieś czary-mary. RE: Alternatywy 4 - Gieferg - 07-11-2022 Daras napisał(a):I przybyło Ci szczegółów? A co to ma do rzeczy? Nie chodzi o szczegóły tylko miły oku film-look zamiast obrzydliwej woskowiny. Niestety w przypadku A4 nawet jeśli coś tam próbowali poprawić, to efekt tych starań i tak jest pożałowania godny i wygląda jak cholera wie co. RE: Alternatywy 4 - Mierzwiak - 08-11-2022 (07-11-2022, 15:43)Gieferg napisał(a): Nie chodzi o szczegóły tylko miły oku film-look zamiast obrzydliwej woskowiny.Z milym dla oka film-lookiem to nie ma dla mnie nic wspólnego. To tylko chwilowe wrażenie które szybko znika, bo w ruchu zwyczajnie widać, że pod ziarnem kryje się dokładnie ten sam wosk co bez niego. RE: Alternatywy 4 - Gieferg - 08-11-2022 No to mamy inne odczucia, bo wspomnianą przeróbkę T2, czy tym bardziej Star Treka, w którym DNR nie jest aż tak nasilony, oglądałem z przyjemnością od początku do końca. O A4 oczywiście nie da się tego powiedzieć. RE: Alternatywy 4 - Daras - 31-07-2023 Dygresja. Mam nadzieję, że ktoś nadwrażliwy nie potraktuje tego jako OT. Byłem u znajomych, którzy mieszkają w Warszawie przy ul. Alternatywy. Nie omieszkałem podejść do bloku numer 4. Jakiś czas temu scenarzysta filmu Maciej Rybiński zauważył, iż powstanie takiej ulicy to więcej niż sukces. Potem dodał - To coś większego. Bardzo żałuję, że zabrakło czasu aby podejść do legendarnego bloku przy ul. M. Grzegorzewskiej 3 (jakieś 10 - 15 minut spacerem). Tam właśnie kręcono kultową produkcję. Zatem murale powiązane z serialem obejrzałem w necie. Nie jest łatwo zamówić pizzę na tę prawdziwą ulicę Alternatywy. Kierowcy sądzą, iż są wkręcani.
|