![]() |
|
Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD (/watek-pearlzfan-kolekcja-uhd-bd-dvd) |
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Juby - 28-09-2023 (27-09-2023, 20:02)pearlzfan napisał(a): A, i dzięki! Jaram się tym strasznie. 30 lat ograne w 7 i jak o tym pomyślę, to w dużej mierze dzięki pandemii, bo przez 2 lata kitraliśmy kasę siedząc na dupach (zero wakacji itp.) i nadpłacaliśmy... Ale teraz sobie odbijemy ;D Zazdroszczę! Za mną 4 lata i nadpłacone 0,00, a dwumiesięcznymi wakacjami kredytowymi jeszcze sobie to wydłużyliśmy i dodaliśmy (przy obecnym oprocentowaniu) około 320 zł na przestrzeni najbliższych 26 lat. Taka pomoc rządu, że niech im coś w wiadomo co. Może na początku przyszłego roku w końcu uda się coś nadpłacić. Dołączam do gratulacji i daję lajka za Training Day i Across the Spider-Verse na UHD. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 05-10-2023 Kelly LeBrock od dzisiaj w 4K ![]() Slipcover bardzo elegancki, w dotyku jakby pokryty antypoślizgową gumą. Nice. Wydanie BD od Arrow szuka nowego właściciela ![]()
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - misfit - 05-10-2023 (05-10-2023, 15:22)pearlzfan napisał(a): Slipcover bardzo elegancki, w dotyku jakby pokryty antypoślizgową gumą. Nice. Ten sam slipcover do Weird Science był w wydaniu BD, ale może za późno kupiłeś i już się nie załapałeś. Potwierdzam - piękny. Z ciekawości zapytam - co zdecydowało, że postanowiłeś zrobić upgrade z w miarę świeżego remastera BD na UHD? Nie żebym twierdził, że nie warto, ale chyba pierwszy raz spotykam u ciebie taką akcję...
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Mierzwiak - 05-10-2023 (05-10-2023, 15:22)pearlzfan napisał(a): Slipcover bardzo elegancki, w dotyku jakby pokryty antypoślizgową gumą. Nice.Tak jak slip od Flatliners, świetna sprawa. RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 06-10-2023 (05-10-2023, 19:52)misfit napisał(a): późno kupiłeś i już się nie załapałeśPewnie tak. A dlaczego zrobiłem upgrejd rok po zakupie BD? Prozaicznie: miałem wolne środki
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Mefisto - 06-10-2023 To ja Ci dam numer konta - następnym razem jak będziesz miał wolne środki, to wiesz co robić
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 18-10-2023 Wjechały halloweenowe zakupy. Evil Dead Rise to nowość, a The Exorcist został zapgrejdowany. Martwe zło czeka na seans, ale zdążyłem już obejrzeć Egzorcystę i nie za bardzo rzuciły mi się w oczy mankamenty, o których wiele osób wspomina. W samej sekwencji egzorcyzmów zauważalne jest w kilku ujęciach pogorszenie ostrości (obraz robi się wyraźnie "miękki", co jest bardzo widoczne w ujęciach twarzy klęczącego przy łóżku ojca Karrasa), ale to tyle. Jeśli były inne defekty, to w trakcie normalnego seansu były one dla mnie niezauważalne. Może, gdyby film mnie nie wciągnął, to z nudów bardziej "lizałbym ściany" szukając bugów i w końcu bym coś znalazł. Bardzo podobały mi się natomiast kolory, a scena ze wschodem słońca w Iraku na początku filmu pięknie przechodzi z wyblakłych, piaskowych w soczyste złoto-czerwone tony. Twarze ludzi w niektórych scenach może i są nieco za różowe/czerwonawe, ale nie są to jakieś znaczące ilości, żeby miały kłaść się wyraźnym cieniem na tym wydaniu. Moim zdaniem warto zrobić upgrejd. Będąc w halloweenowym nastroju ponownego seansu doczekało się też (po chyba ponad 20 latach) Dziecko Rosemary na BD i... trochę kapiszon. Strasznie się ten film zestarzał i dzisiaj już trąci myszką. Ja rozumiem konwencję, widzę tu ciekawe zabiegi, doceniam brak nadużywania gadanych ekspozycji i traktowania widza jak debila, ale kompletnie mnie ten film nie przekonuje. Może jeszcze gdyby zakończył się na ujęciu przerażonej twarzy Rosemary, kiedy pierwszy raz widzi dziecko, to by nieco zyskał w moich oczach, zostawiając wszystko w niedopowiedzeniu, interpretacji widza. Ale kiedy po tej scenie karty zostają praktycznie wyłożone na stół, to (dla mnie) z balonika ucieka powietrze robiąc ciche "puffff". Dobry film (7/10), w swoim czasie robił pewnie świetne wrażenie, ale ja już do niego nie wrócę, dlatego wylatuje z kolekcji i szuka nowego właściciela (wydanie BD UK) ![]() Ps. Miałem zrobić upgrejd "Dziecka...", stąd seans BD, ale jednocześnie też przed zakupem zassałem wersję UHD, żeby zobaczyć jak to wygląda w ruchu, bo screeny na capsie mocno były dla mnie... rozczarowujące. No i niestety wersja UHD wygląda pod względem ostrości i szczegółów praktycznie tak samo jak BD. IMHO nie warto się przesiadać... chyba, że ktoś nie ma tego filmu w kolekcji i/lub będzie do wzięcia za 7-10 GBP. Za 23 GBP / 25 EUR moim zdaniem nie warto.
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pred895 - 19-10-2023 (18-10-2023, 20:28)pearlzfan napisał(a): W samej sekwencji egzorcyzmów zauważalne jest w kilku ujęciach pogorszenie ostrości (obraz robi się wyraźnie "miękki", co jest bardzo widoczne w ujęciach twarzy klęczącego przy łóżku ojca Karrasa), ale to tyle. Jeśli były inne defekty, to w trakcie normalnego seansu były one dla mnie niezauważalne. Kilku ? Człowieku wszystko jest tu zmiękczone i rozwidnione do karygodnych rozmiarów... To wygląda strasznie i odbiega maskarycznie od całej reszty filmu. Widać że to raczej jakiś automat AI robił niż kompetentna osoba, bo w wersji BD Egzroczymy też jakościowo odbiegają od reszty, ale jakiś rozsądek został tam zachowany. To tak jakby wrzucić do prawie doskonałej wersji 4k kompletnie nie odrestaurowane sekwencje z jakiegoś VHS workprinta... Co mi po reszcie poprawnego transferu jak główny wątek wygląda tu jak gówno w błyszczącym dresie
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 05-12-2023 6 nowych upgrejdów z UK. Wersje BD czekają na nowych właścicieli. ![]() ![]() Miało go nie być, ale jakoś mi tak po ostatnim odświeżeniu zapadł w pamięć, że w końcu zdecydowałem się jednak złapać Ściganego ![]() Dodany do Filmoskopu
RE: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - pearlzfan - 13-12-2023 Kolejny upgrejd i trzecie w kolekcji wydanie od Eureki. Wysyłka poszła całkiem sprawnie, 27.11 wysłane, dzisiaj u mnie i tylko poczta wzięła swój haracz 8,50zł. Puściłem sobie tylko po pierwszych kilka minut i borze sosnowy! Jak te filmy cudnie wyglądają! Pierwszy raz oglądałem je na VHSie w jakiejś wersji kopia-kopii (z polskim lektorem, ale nie mam pojęcia, kto czytał), potem gdzieś w tv w latach 90 i od tego czasu nie miałem jakoś okazji wrócić. Aż ciężko uwierzyć, że te filmy są tak wyraźne i ostre. Do tego mnóstwo ziarna. Za dwa dni urlop, więc będzie okazja, żeby rozsiąść się na kanapie w towarzystwie herbatki z Jamesonem i wrócić do Hong Kongu ![]()
|