Filmozercy.com | Forum
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady (/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady)

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mierzwiak - 04-10-2018

Użytkownik usunięty - jedyne parametry podane w sieci z jakich możesz skorzystać to tryb (zazwyczaj Film), kontrast, jasność, tonacja kolorów i gamma.
Szczegółowych ustawień balansu bieli lepiej nie ruszać; raz że takim ustawieniem na oko wiele nie zdziałasz, a dwa - każdy TV jest inny i będzie mieć inne wartości RGB dla każdego z dziesięciu stopni balansu bieli. (Zakładając że są dostępne, u niektórych producentów są tylko dwa stopnie)

@Gieferg
Kogo obchodzi twoja nic niewnosząca opinia w tym temacie? (Którą powtarzasz po raz nie wiem już który) O tym jak powinien być ustawiony telewizor decyduje branża filmowa i z tak ustawionych wyświetlaczy studyjnych korzystają twórcy podczas postprodukcji, jeśli nie jesteś tym zainteresowany to super, cieszymy się twoim szczęściem, no ale znowu: kogo to obchodzi?

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Gieferg - 04-10-2018

(04-10-2018, 16:06)Mierzwiak napisał(a):  (Którą powtarzasz po raz nie wiem już który)
Nie przypominam sobie, żebym wcześniej komentował cenę tej przyjemności.
No to skomentowałem, mamy to odhaczone.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wolfman - 04-10-2018

Z Szajsungiem było , że musiałem włączyć hdmi , żeby mieć wszelkie dobrodziejstwa. Podłączyłem tv i ps4 prosiaka. Wyskakuje mi komunikat "ta aplikacja obsługuje standard 4k hdr, ale ze względu na ustawienia tv będzie wyświetlana w standardzie 2k hdr. Pytanie wina kabla czy też znowu jakiś ukryty przełącznik?

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Szczepan600 - 04-10-2018

Nie wyobrażam sobie, by nie skalibrować jakiegoś TV 4K, gdy już go nabędę. Jeżeli ktoś chce oglądać filmy, takimi jakimi są, a nie jak chcemy je widzieć, to totalny mus. I wtedy 700zł to nieduża kwota za - umówmy się - najlepszy, możliwy odbiór filmu na posiadanym sprzęcie. Jedyna opcja alternatywna, to zapytać o ustawienia kogoś, kto już wydał tę kwotę, ma identyczny TV jak my i chce się podzielić wiedzą. Bo w teorii to powinno działać jeżeli nasze telewizory nie są w jakiś skrajnie innych warunkach oświetleniowych.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mr.Hankey - 05-10-2018

Mylisz się. Te same modele mogą świecić kompletnie inaczej, więc przepisanie ustawień z jednego egzemplarza na drugi może paradaksolnie więcej popsuć niż polepszyć. A warunki oświetleniowe nie mają tu absolutnie nic do rzeczy. Smile
Ale masz rację, że telewizory należy kalibrować, aby w pełni cieszyć się doskonałym obrazem.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mierzwiak - 05-10-2018

(04-10-2018, 19:00)wolfman napisał(a):  Wyskakuje mi komunikat "ta aplikacja obsługuje standard 4k hdr, ale ze względu na ustawienia tv będzie wyświetlana w standardzie 2k hdr. Pytanie wina kabla czy też znowu jakiś ukryty przełącznik?
Zobacz czy ustawienia obrazu w konsoli się nie posypały po podłączeniu nowego TV.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - sebas - 05-10-2018

(05-10-2018, 01:16)Mr.Hankey napisał(a):  Te same modele mogą świecić kompletnie inaczej
Pytanie, czy to też trochę nie zależy od ceny. Przykładowo, dla takiego B8 tryb kinowy w dwu różnych egzemplarzach da inny efekt, bo na tym poziomie cenowym rozrzut w parametrach matryc będzie duży. Co za tym idzie - parametry kalibracji dla jakiegoś konkretnego egzemplarza nie dadzą tego samego efektu w innym. Natomiast dla E8, rozrzut matryc może być mniejszy i tryb kinowy da bardziej porównywalne do kalibracji efekty. To nie zmienia faktu, że przy droższym modelu cena kalibracji już nie taka znacząca.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mierzwiak - 05-10-2018

Wszystkie OLEDy (z danego roku) mają te same matryce, za bardzo kombinujesz Smile

Co dalej z nimi to już zależy od sprzętu i softu, u jednego producenta na planszy testowej HDR będzie maks 680 nitów, a u drugiego ponad 800, a matryca z tej samej linii produkcyjnej Smile

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - MasterThief - 05-10-2018

Również nie wyobrażałem sobie, żeby nie skalibrować LG C7 zaraz po jego zakupie, na początku grudnia ubiegłego roku Smile Pamiętam, że zdecydowałem się na kalibrację trybów ISF (ciemne i jasne pomieszczenie), tryb Kino Dolby Vision i Gra HDR. Sporo tego, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że różnica sprzed i po kalibracji na tym OLED jest bardzo duża. Pamiętam, że łącznie wszystko wyniosło mnie to około 800 zł (oczywiście u Maćka), ale zdecydowanie warto i również polecam kalibrację.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - sebas - 05-10-2018

@Mierzwiak
Z Twojej wypowiedzi wynika, że wszytskie matryce są identyczne (co do parametrów wyświeltlanego obrazu) w momencie opuszczenia lini produkcyjnej, przed zainstalowaniem w TV. To prowadzi do wniosku, że brak jest jakiegokolwiek rozrzutu parametrów, czyli uzysk powinien wynosić 100%. Powiem szczerze, że trudno mi to w uwierzyć. To by oznaczało wybitne osiagnięcie LG. Są gdzieś w necie jakieś dane to potwierdzające? Przeczytałbym z ciekawością.