Filmozercy.com | Forum
HAL 9000: Archiwum - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: HAL 9000: Archiwum (/watek-hal-9000-archiwum)

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 21-09-2025

Ale byśmy zaoszczędzili, gdybyśmy mieszkali razem Big Grin

HAL 9000: Archiwum - Altair - 21-09-2025

Jak zawsze ciekawe zakupy

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 21-09-2025

Dzięki, mój ulubiony film Richarda Pryora to "Stan krytyczny", klasyczna głupkowata komedyjka którą katowaliśmy z kolegą nieskończoną ilość razy na VHS i to jeden z nielicznych filmów, gdzie nie pogardziłbym lektorem z czasów VHS Big Grin

[Obrazek: thumb-300x300-52342-819pt9DK0HL._SL1500_.jpg]

https://filmozercy.com/filmoskop/edition/33739902

RE: HAL 9000: Archiwum - Mefisto - 22-09-2025

(21-09-2025, 18:13)HAL 9000 napisał(a):  Ale byśmy zaoszczędzili, gdybyśmy mieszkali razem Big Grin

Zawsze możemy się dzielić - u mnie film będzie w tygodniu, a Ty go będziesz brał na weekendy Big Grin

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 22-09-2025

Warto też wziąć pod uwagę, że ja mieszkam nie tylko za Wisłą, ale także za Odrą, więc u mnie będą bezpieczniejsze - teraz modne jest straszenie ludzi wojną, więc trzeba to wykorzystać Big Grin

RE: HAL 9000: Archiwum - Ash-9001 - 22-09-2025

(21-09-2025, 17:35)HAL 9000 napisał(a):  Na "Zagubionych w kosmosie" byłem w kinie i mam lekką słabość do tego filmu, jednak dla mnie ten film brzydko się starzeje - duża ilość słabego CGI nie pomaga, dodatkowo kolorystyka jest chaotyczna, brak jakiejś spójnej koncepcji u autora zdjęć, nie jest to wina wydania 4K, po prostu ten film jest ofiarą czasów w których powstawał Tongue

Dla mnie zawsze wyglądał trochę dziwnie, efekty już w '98 jakoś tak odstawały. Ale film i tak bardzo lubię Smile Jeszcze zdążyłem obejrzeć to wydanie i dla mnie obrazek jest absolutnie 5/5 - rewelka.

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 22-09-2025

Wydanie jest spoko, pamiętam że w kinie ta "małpka" mnie raziła - teraz po czasie, jak się bliżej przyglądam i nie mogę nic zwalić na złą jakość nośnika, to widzę więcej  Tongue

Rok wcześniej powstał za znacznie mniejsze pieniądze "Ukryty wymiar", który broni się dzisiaj znakomicie - mam tu na myśli wyłącznie scenografię, kostiumy i zdjęcia, bo gatunek wiadomo że kompletnie inny.
Nawet taki znacznie wcześniejszy "Ostatni gwiezdny wojownik" pozostawia miłe wrażenie po seansie 4K.

Zaskoczył mnie natomiast Jared Harris, zapomniałem że też grał w "Zagubionych w kosmosie" Tongue

Teraz czekam na zamówione już "Odległy ląd" i " Czerwoną planetę", o pierwszy tytuł jestem raczej spokojny Tongue

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 01-10-2025

Francja i UK.

[Obrazek: kJiWTQs.jpg]
[Obrazek: X3oq2Lc.jpg]
[Obrazek: SW2mJBG.jpg]
[Obrazek: TW5OMl8.jpg]
[Obrazek: RWJRsGl.jpg]

Krull, to tym razem najbardziej oczekiwany tytuł - widziałem go wcześniej tylko raz i to dawno, dawno temu, na maratonie filmów SF w osiedlowym barze, gdzie mieli odtwarzacz VHS Big Grin

To jednak wystarczyło żeby zapadł mi mocno w pamięć.
Po latach powtórka bardzo udana, bo choć aktorsko może nie jest najwyższych lotów, ale wizualnie mocno się broni - świetne plenery i duży rozmach oraz kreatywność w scenach kręconych "pod dachem".
Jakość wydania również świetna.

PS
W tym roku, jak do tej pory, najgorszą jakość (UHD) miał film "Uwierz w ducha" - kilka scen z posteryzacją w DV Sad

RE: HAL 9000: Archiwum - Mefisto - 01-10-2025

A jak tam diablice? Nawet nie wiedziałem, że to wyszło.

RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 01-10-2025

Wyszło, wyszło, już dawno (maj), to jest drugie wydanie bez BD, pierwsze miałem zamówione w przedsprzedaży, ale mi amazon anulował (kolejny raz) Sad
Wniosek z tego taki, że pierwsze wydania (DigiPack) Coin de mire Cinéma, trzeba zamawiać na FNAC, bo schodzą jak ciepłe bułeczki, zwłaszcza te "głośne" tytuły.

[Obrazek: 816skwg7SJL._AC_SL1500_.jpg]

Coin de mire Cinéma mało wydaje UHD, ale solidnie, jeszcze mnie nie zawiedli - na szybko porównałem z BD, które posiadam (Criterion) i jest bardzo duża poprawa, Criterion wygląda jak marne DVD przy tym UHD.

Są słabsze momenty wynikające wprost że źródła (optyka itp.), tam gdzie materiał był w dobrym stanie jest miód malina.