![]() |
|
Robin z Sherwood / Robin Hood - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Seriale (https://forum.filmozercy.com/dzial-seriale) +--- Wątek: Robin z Sherwood / Robin Hood (/watek-robin-z-sherwood-robin-hood) |
RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - slavekg - 18-01-2023 Chętnie bym podpytał osób z branży, ale niestety nie mam dojścia do takich. Na niektórych forach ludzie piszą, że filmy/seriale przeznaczone dla europejskiej telewizji kręcono w 25 fps, inni twierdzą, że niezależnie, gdzie materiał miał być wyświetlany kręcono w 24 fps. Ale to bardziej gdybanie, niż wiedza poparta doświadczeniem praktyków. Jeżeli "Robin Hood" był kręcony w 25 fps, to dziwić może, dlaczego dystrybutor w UK miałby zastosować "slowdown" na BD, a nie zachować 25 fps. Nie mieli wiedzy, jak był kręcony? Wątpliwe. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - Gieferg - 18-01-2023 Cytat:Jeżeli "Robin Hood" był kręcony w 25 fps, to dziwić może, dlaczego dystrybutor w UK miałby zastosować "slowdown" na BD Żeby płyty działały bez problemu także w USA, gdzie 25fps stanowi problem nie do przejścia dla sporej części sprzętu (amerykańskie wydanie z tego co widzę zawiera to samo co UK łącznie z polską wersją językową). No i: https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=5859007&postcount=21 Cytat:the PAL dvds match the pitch and tempo of the soundtrack cd but the blu-ray does not, RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - misfit - 18-01-2023 Miałem to samo napisać, ale Gieferg mnie uprzedził ![]() Tak przy okazji może ktoś podrzuciłby screeny z dvd (w png i z informacją z których odcinków pochodzą) to w końcu zrobilibyśmy jakieś porządne porównanko do Blu-ray'a. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - pred895 - 18-01-2023 Tak przy okazji wyślij mi proszę paczkę z napisami pl na maila, bo dostawa serialu już w ten piątek
RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - misfit - 19-01-2023 (18-01-2023, 12:51)Gieferg napisał(a): PAL dvds match the pitch and tempo of the soundtrack cd but the blu-ray does not, Potwierdzam. Tak jak wcześniej pisałem nie mam płyty cd, ale wskoczyłem na oficjalny kanał youtube Clannad i już po pierwszych kilku sekundach czołówki nie zgadza mi się wysokość dźwięku w porównaniu do "polskiego" BD 24 fps. Z kolei niemieckie BD 25 fps - jak na moje ucho identyko pod tym względem. Screeny z dvd już nieaktualne, przynajmniej jeśli chodzi o sezony 1 i 2. Wieczorem wrzucę porównanie. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - pred895 - 19-01-2023 A w międzyczasie Niemieckie wydanie zamówione wczoraj w godzinach porannych a dzisiaj komunikat, że wydane do doręczenia
RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - Gieferg - 19-01-2023 Jak masz coś do powiedzenia o wydaniu to pisz tu, ale jak chcesz pochwalić pocztę czy Amazon, że szybko działają to może jednak zrób to w odpowiednim wątku? RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - misfit - 19-01-2023 Obiecane porównania: Sezon 1 - DVD polskie z 2007 roku vs BD niemieckie z 2020 roku. Sezon 2 - DVD polskie z 2007 roku vs BD niemieckie z 2020 roku. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - Gieferg - 19-01-2023 Ehh, kusi... Szczególnie, że to mój absolutnie ulubiony serial - przypuszczam, że widziałem całość kilkanaście razy, w tym przynajmniej 5 razy jeszcze w XX wieku (a juz takiej choćby Gry o Tron, choć to także czołówka seriali fantasy, bym drugi raz nie obejrzał). Pytanko - screen tytułowy ma oryginalny tytuł ("Robin of Sherwood")? Pytam, bo w TV leciało kiedyś z tytułem "Robin Hood", a Niemcy taki mają na okładce. RE: Robin z Sherwood / Robin Hood - pred895 - 19-01-2023 Jakbym był wielkim fanem serialu i miał teraz okazję zakupu wydania raczej referencyjnego na tę chwilę to bym się nie wahał, zwłaszcza że na tych porównaniach DVD jest miażdżone przez niemieckie BD a o atrakcyjnej cenie to już nawet nie wspominam. Wydanie dotarło w całości, wysłali to w kartonowym większym opakowaniu amazona. Jutro zrobię szczegółowe fotki i wrzucę też unboxing. |