Filmozercy.com | Forum
Lista Schindlera / Schindler's List - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Lista Schindlera / Schindler's List (/watek-lista-schindlera-schindler-s-list)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - Pai-Chi-Wo - 28-01-2020

[Obrazek: s-l500.jpg]
[Obrazek: s-l500.jpg]

Region Code: A, B, C (Region Free)
Package type: Slipcover+Keep case
Video: 2160p Ultra HD 16x9 (1.85:1)
Audio: English Dolby Atmos 7.1
Russian DTS 5.1
Spanish DTS 5.1
French DTS 5.1
Portuguese DTS 5.1
Czech DTS 5.1
Polish DTS 5.1
Subtitles: English (SDH), French, Spanish, Dutch, Danish, Finnish, Norwegian, Swedish, Portuguese (Brazilian), Russian, Czech, Polish, Greek

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - pred895 - 26-06-2020

Ależ ten film zacnie wygląda na UHD. Miejscami to chyba referencja czarno białego obrazu na tym nośniku. Szczególnie sekwencja na "Chujowej górce" zrobiła na mnie ogromne wrażenie, biel i jasności wydobywają tutaj szczegóły których wcześniej nie było widać. Spojrzenie Ralpha Fiennesa nigdy nie było tak złowieszcze jak tutaj, nie wspominając o zmasakrowanej twarzy dziewczynki w czerwonym płaszczu Sad. Odbicia słońca od kałuż w Getcie i ogólnie biel i czerń są tutaj kapitalnie podkreślone przez HDR.

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - LukeTerry - 28-07-2020

(28-02-2019, 17:03)KaMario napisał(a):  I teraz dyski... oczywiście jak zwykle u Filmostrady, uprzejmy "pakowacz" wsadził swoje tłuste brudne łapy w płyty, bo przecież inaczej nie da się tego chwycić jak nie macając strony zapisu... tragedia!

Wczoraj odebrałem wydanie UHD i niestety nic się nie zmieniło. Płyta UHD uwalona palcami, reszty nie sprawdzałem.
Pytanie do forumowiczów posiadających ten zestaw: czy mieliście jakieś przycięcia w okolicach 53 minuty i później dalej, w okolicach 120min.? U mnie się to wczoraj pojawiło. Taki freez, którego nie mogłem nawet przewinąc. Z nerwów, w końcu zresetowałem odtwarzacz i ustawiłem oglądanie od kolejnej sceny (licząc od tej 53 minuty). Pomogło na jakąś godzinę. Później znowu to samo. Jako, że już byłem za bardzo zmęczony żeby z tym walczyc w środku nocy, dałem spokój.

Jak myślicie to wina płyty czy odtwarzacza?

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - KaMario - 29-07-2020

Płyta UHD z filmem Lista Schindlera u mnie na OPPO UDP-203 chodzi bez zarzutu. Czasy w okolicy 53 i 120 minuty sugerują, że mogą to być przejścia pomiędzy warstwami płyty i odtwarzacz nie za bardzo sobie z tym radzi. Lista Schindlera jest długim filmem i na UHD została wytłoczona na płycie 3-warstwowej. Jest to prawdopodobnie problem z odtwarzaczem. Proponuję sprawdzić na innych płytach 3-warstwowych.

Odnośnie Filmostrady - rzeczywiście nic się nie zmieniło, każdy jeden bez wyjątku film kupowany do dziś dzień jest popalcowany. Moje ostatnie 2 nabytki od tego dystrybutora, tj. Niewidzialny człowiek oraz Emma też miały odciski tłustych paluchów na płytach.

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - LukeTerry - 29-07-2020

Została mi jeszcze godzina oglądania. Jeżeli nie będzie więcej przycięc to pewnie masz rację i wina leży po stronie odtwarzacza.

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - Daras - 29-07-2020

Już wczoraj chciałem Ci zasugerować, że siada laser. Problem wystąpił u mnie na dwu odtwarzaczach i różnych krążkach od Filmostrady. Dogorywający laser coraz słabiej penetruje płyty z dużą liczbą danych. W Twoim przypadku chodzi o przejścia pomiędzy warstwami (?). Ile czasu masz odtwarzacz? U mnie Philipsy siadały średnio po 3 latach. Pisałem o tym innym wątku.

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - Marioo - 30-07-2020

A z jaką częstotliwością wkładane były do tego Philipsa płyty? Innymi słowy: jaki ma przebieg?

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - Daras - 30-07-2020

Philipsy włączałem regularnie w soboty. Najczęściej puszczałem po jednym filmie. Oczywiście do tego dochodziły urlopy, święta itp., czyli poza weekendami też coś oglądałem.  
Za pierwszym razem sądziłem, że trafiłem na kiepską serię Philipsów. Jednak po pozbyciu się drugiego modelu dałem sobie spokój z firmą (przynajmniej jeśli chodzi o odtwarzacze).
No, ale może w tym wątku nie dyskutujmy już o laserach. Blush Luke miał obawy co do swojej płytki z „Listą”, a sprawa  chyba została wyjaśniona. Jakby co, zapraszam tu:

https://forum.filmozercy.com/watek-plyta-nie-chce-sie-odtworzyc?page=23

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - LukeTerry - 31-07-2020

(29-07-2020, 19:57)Daras napisał(a):  Już wczoraj chciałem Ci zasugerować, że siada laser. Problem wystąpił u mnie na dwu odtwarzaczach i różnych krążkach od Filmostrady. Dogorywający laser coraz słabiej penetruje płyty z dużą liczbą danych. W Twoim przypadku chodzi o przejścia pomiędzy warstwami (?). Ile czasu masz odtwarzacz? U mnie Philipsy siadały średnio po 3 latach. Pisałem o tym innym wątku.
Daras, odtwarzacz na koniec sierpnia będzie miał dopiero rok. Co prawda płyty odtwarzam na nim bardzo rzadko, 1-2 razy w miesiącu, bo głównie męczę Netflix`a, ale mimo wszystko to chyba za szybko żeby padł laser od nieużywania. Póki co, zdarzyło mi się to tylko przy Liście Schindlera. Tydzień wcześniej oglądałem Breaveheart UHD, czyli też dosyc długi film i płyta szła elegancko.

RE: Lista Schindlera / Schindler's List - KaMario - 31-07-2020

(31-07-2020, 07:59)LukeTerry napisał(a):  mimo wszystko to chyba za szybko żeby padł laser od nieużywania
no właśnie laser musi pracować często, żeby długo służył.
Polecam przeczytać ten post:
https://forum.filmozercy.com/watek-plyta-nie-chce-sie-odtworzyc?pid=71896#pid71896