Filmozercy.com | Forum
Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne (/watek-problemy-z-nowymi-wydaniami-ponowne-foliowanie-i-inne)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Daras - 24-12-2021

Sebas, dzięki za wskazówki.

Misfit napisał:
2. Jeśli dostaję uszkodzone pudełko UHD to zgłaszam sprawę do sklepu, w razie czego wysyłam zdjęcia i proszę o zwrot części kosztów, pokrywających zakup zastępczego pudełka. Jeśli nie da się dogadać to leci zwrot/wymiana. Podobnie ma się sprawa w przypadku pudełek Blu-ray (…)

Kamil napisał:
2. Nie trafiły mi się jeszcze żadne uszkodzone pudełka UHD (na szczęście). Stosuję zasadę – jeśli pudełko można kupić i przyjdzie połamane, to nie ma co się męczyć z reklamacjami, kiedyś się wymieni. Gorzej jest właśnie z pudełkami od UHD, których na Allegro nie kupisz, przynajmniej nie w standardowej grubości. Wtedy bardzo mocno rozważyłbym reklamację w sklepie.

Zatem mamy podobne podejście. Chciałem się upewnić czy aby nie jestem jedyną osobą nadwrażliwą na względy - powiedzmy - estetyczne.

Także życzę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt. 

EDIT:
Misfit napisał:
1. Najpierw traktuję płytę ściereczką z mikrofibry, bo czasami tak jest, że coś co się wydaje być zarysowaniem, w praktyce okazuje się być zabrudzeniem. Jeśli to nie pomaga to leci reklamacja do sklepu.

Odpuściłbyś dwa milimetry na płycie UHD? Pytam serio.

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - misfit - 24-12-2021

Zależy jak głęboka rysa i gdzie jest umiejscowiona, ale na BD-100 raczej bym nie odpuścił. Co prawda moje OPPO bardzo dobrze sobie radzi z tego typu płytami, ale już komputerowy napęd często się poddaje przy odczycie, nawet przy niewielkiej rysce.

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Daras - 29-12-2021

Tu myślimy podobnie. Cały czas się waham. W moim przypadku chodzi o „Mechaniczną pomarańczę” (1971) na UHD. Rysa ma jakieś 2 – 3 mm długości. Głębokości nie oszacuję. Wczoraj odpaliłem krążek. Zero problemów. Jednak w tym przypadku bardziej chodzi mi o względy „estetyczne” (czytaj kolekcjonerskie). Kurna – nie wiem… Może napisz coś więcej o swoich preferencjach hobbystycznych. Ciekawym.

Na marginesie. Miałem o poniższych spostrzeżeniach już nie pisać (szkoda czasu na „trudne” dyskusje), ale jednak…

Dla swoich potrzeb dokonuję porównań pomiędzy UHD a BD (nawet jeśli mastery są różne). Przypomnę – posiadam projektor FHD z funkcją Deep Color. „Pomarańcza” z UHD bije na głowę ten drugi krążek. Luźny przykład: w 28.10 min. mamy kadry ukazujące obrazki, pod którymi tylko na UHD brakuje przepałów (chodzi o widoczne pasy / odcienie równoległe do dolnej listwy ramki). Oczywiście takich smaczków odnotowałem całą masę.

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - pred895 - 08-04-2022

Nie wiem co jest grane, ale zauważyłem że gro moich płyt przeszła jakimś dziwnym nalotem: mikroskopijne kropki, jakiś smugi itp... nie ma reguły co do wydania. Niektóre edycje są czyste jak łza a inne mają to gówno... Na razie przejechałem mikrofibrą jedną sekcję na regale i jestem przerażony jak to wygląda. Widać to tylko pod światło i nie mam pojęcia czy to wpływa na odtwarzanie.

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - fire_caves - 08-04-2022

(08-04-2022, 10:24)pred895 napisał(a):  gro moich płyt przeszła jakimś dziwnym nalotem
Ktoś już pisał o takim problemie. Po wyczyszczeniu nie było problemów z odtwarzaniem. A zauważyłeś może jakąś prawidłowość? Np. jeden typ pudełka, albo płyty od tego samego dystrybutora?

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Reacher - 08-04-2022

Często pudełka w środku mają nalot, plamy, ślady po przyssawkach. Dobrze jest sobie to powycierać choćby ręcznikem papierowym. Cholera wie czy nie przedostaje się to na płyty.

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Mefisto - 08-04-2022

(08-04-2022, 10:24)pred895 napisał(a):  gro

s
Smile

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - misfit - 08-04-2022

Dyskutowaliśmy o tym jakiś czas temu - nalot z pudełka przedostaje się na płyty, szczególnie gdy jest niewielka przestrzeń pomiędzy spodem płyty, a podłożem pudełka. Więc u mnie głównie usyfione płyty są w pudełkach 3 i więcej dyskowych. Przede wszystkim dotyczy to pudełek viva elite. Co gorsza, wyczyszczenie pudełka zaraz po zakupie często niewiele daje, bo po pewnym czasie to gówno powraca - przynajmniej u mnie.
Więc mam u siebie taką zasadę, że przed włożeniem płyty do odtwarzacza najpierw ją sprawdzam, a jeśli jest taka potrzeba to czyszczę mikrofibrą.

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Pan Anatol - 08-04-2022

Mam to na paru płytach (tylko w jednym czy dwóch wypadkach cała powierzchnia płyty się tym pokryła, przeważnie to tylko mniejsze ślady), ale jeszcze nie zdarzyło się, żebym miał w związku z tym jakieś problemy z odtwarzaniem takiej płyty.

RE: Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne - Bipo - 08-04-2022

Czym najlepiej przetrzeć płytę aby jej nie porysować np.palce odbite?