Filmozercy.com | Forum
Sony UBP-X800 i nie tylko - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Sony UBP-X800 i nie tylko (/watek-sony-ubp-x800-i-nie-tylko)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Sony UBP-X800 i nie tylko - Daras - 14-01-2023

No!  Smile
Dzięki za podbicie wątku.

EDIT 1:
(09-01-2023, 14:50)Daras napisał(a):  Skopałem sprawę. Puściłem najnowszego Bonda 4K i odnotowałem przycięcie w okolicach 01:43:50. Odtwarzacz się nie zawiesił. Potem wszedłem w akcję filmu zapominając o zadaniu. Kolejną przycinkę odruchowo potraktowałem pilotem nie odnotowując czasu. Projekcję powtórzę, najprawdopodobniej w sobotę.

Na marginesie. Nie wiem czy właściciele OLEDów potwierdzą, ale „Nie czas umierać” (2021) 4K może być przykładem wydania referencyjnego, przynajmniej jeśli chodzi o ostrość obrazu.

No dobra, w sobotę odpaliłem po raz kolejny „Nie czas umierać” (2021). Tym razem zero przycięć! W następnej kolejności muszę drugi raz przemęczyć się z „Mama Mia 2” (2018) gdzie odnotowałem najwięcej zacinek.

(02-01-2023, 22:09)fire_caves napisał(a):  Daras, na jednej z amerykańskich grup 4K na FB jest gość, który twierdzi, że poniższe ustawienia mają rzekomo zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować problemy z zawieszaniem się x800. Nie wiem czy to działa i nie mam jak sprawdzić, bo właśnie parę dni temu nabyłem Panasa, ale możesz pewnie spróbować.
(...)

Bonda puściłem z ustawionym PCM (gość zalecał Auto) i było OK. Z kolei HDR zawsze mam na Auto (zgodnie z poradą tego człowieka), mimo to w innych filmach przycięcia wystąpiły.
Ktoś pisał na jakimś forum, że odtwarzacz przy drugim odczycie płyty uczy się jej (?). Ciekawym jak będzie z „Mama Mia 2”.

P.S.
Czy nowy Bond UHD jest dla Was referencją, tak jak zasugerowałem w cytowanym poście?

EDIT 2:
Eeeeee, no mógłbyś chociaż wkleić tu link do odpowiedzi na moje pytanie. Czytam forum bardzo selektywnie i trafiłem na poniższe przypadkowo. Shy

Cytat:
Jest nieźle...

https://forum.filmozercy.com/watek-james-bond?page=20

RE: Sony UBP-X800 i nie tylko - Kirek - 10-05-2023

(10-05-2023, 11:57)Reacher napisał(a):  Mam UBP-X700B. Automatycznie wykrywa Dolby Vision, trzeba tylko wczesniej w menu odpowiednio skonfigurować ustawienia obrazu i wszystko ogarnia.
Jak należy to skonfigurować? U mnie jeżeli w ustawieniach włączę DV to wtedy każdy film również z BD rozpoznawane są przez TV jako DV.

RE: Sony UBP-X800 i nie tylko - Reacher - 10-05-2023

Konfiguracja/nastawienia wideo/wyjście Dolby Vision (Włącz), wyjście HDR (Auto).

Sony UBP-X800 i nie tylko - Fitzer - 10-05-2023

Ale przy takich ustawieniach wszystko ci odpala w DV, zwykłe BD też.

Mam takie same ustawienia, wersję oprogramowania: M43.R.0292 i brak aktualizacji do zainstalowania.
Sprawdziłem to jeszcze raz dla płyt z poniższego wydania, które również posiadasz.

[Obrazek: thumb-lg-174179-sully.jpg]

Zarówno dla płyty UHD, która nie posiada DV jak i dla BD, TV zgłasza mi obraz DV.

Masz rację Kirek. Z tego wydania pozbyłem się płyty BD, ale wrzuciłem UHD i rzeczywiście TV zgłasza DV mimo, że go nie ma. Odpaliłem pierwszy z brzegu BD i to samo.

Ech szkoda. Myślałem, że może był jakiś update, którego mi nie wykrywa albo inne dodatkowe ustawienia tym sterują.

Wersję oprogramowania mam taką samą. Źle zinterpretowałem wpis lovelybones, zrozumiałem, że nie wykrywa DV wtedy gdy powinien. Okazuje się, że wykrywa DV nawet wtedy gdy go nie ma na co wcześniej nie zwróciłem uwagi.

RE: Sony UBP-X800 i nie tylko - Rishag - 02-06-2023

Przyłączę się do wątku. Zakupiłem X800M2, żeby w końcu móc cieszyć się filmami z MKV z Dolby Vision i True HD i o ile ten drugi format leci bez problemu to za nic w świecie nie jestem w stanie oglądać materiałów zapisanych z Dolby Vision w MKV. MediaInfo pokazuje, że jak najbardziej DV jest: "Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.08.09, BL+RPU". Proszę o pomoc bo już nie mam sił...

Pliki z DV z M2TS odtwarza nawet jak w metadanych nie ma DV Big Grin Nie wiem co tu się wyprawia Big Grin

TV to LG OLED GX

RE: Sony UBP-X800 i nie tylko - misfit - 02-06-2023

A skąd przekonanie, że DV w mkv powinno pójść w tym odtwarzaczu? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba żadna stacjonarka tego nie potrafi?

(02-06-2023, 18:28)Rishag napisał(a):  Pliki z DV z M2TS odtwarza nawet jak w metadanych nie ma DV Big Grin Nie wiem co tu się wyprawia Big Grin

Gdy włączysz DV w odtwarzaczach Sony to wszystko jest konwertowane do DV, nawet treści BD SDR. Nikt nie wie dlaczego Sony wymyśliło taką głupotę i się jej kurczowo trzyma.