Filmozercy.com | Forum
Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja (/watek-panasonic-ub150-ub450-dyskusja)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - Mierzwiak - 24-01-2025

(24-01-2025, 13:40)Mefisto napisał(a):  No jak dla mnie, to cała dyskusja rozpoczęła się od tego, że Panas nie czyta/ma problem z plikami z pena, a przecież nie od tego jest odtwarzacz, tylko do płyt.
Skoro odtwarzacz oferuje taką funkcję (nie jest ona niczyim wymysłem, tylko opisano ją w instrukcji) to chyba logiczne, że przynajmniej część użytkowników chciałaby z niej skorzystać.

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - prodarek - 24-01-2025

Mefisto ma też inne odczucie że względu na to że ma ub9000 więc do jakości wykonania nie można się przyczepić do tego również lepszy pilot, gdyby Gieferg kupił pilot też by się poczuł lepiej ... Smile

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - Gieferg - 24-01-2025

Nie będę kupował specjalnei pilota do odtwarzacza, którego pewnie będę używał okazjonalnie, bo na jakąś radykalną rozbudowę kolekcji 4K się raczej nie zanosi Tongue, szczególnie, że napisów z niego i tak nie włączę jak sam stwierdziłeś więc tak czy inaczej zadowolony bym nie był.

Mefisto - nie wiem w sumie co z czym porównujesz i czy to mialo mieć jakiś związek z tym, co napisałem, czy nie.

Jak już wspomniałem - nie mam pojęcia jakie sa odtwarzacza 4K od Sony, nigdy z żadnym nie miałem do czynienia, bardziej chodziło mi o to, że sprzet sprzed kilkunastu lat nie sprawiał wrażenia tandety, a współczesny już tak (a że akurat trafiło na Panasonica, bo wychodziło, że taki by wypadało kupić, to dostaje się Panasonicowi). U teściowej właśnie stanął odtwarzacz BD od Sony (Samsung ostatnio zdechł), i też już nie wygląda to tak fajnie, jak w przypadku mojego starego sprzętu, ale menu jednak dużo ładniejsze i pilot też lepszy niż w Panasie (mały, ale przyciski ma większe i wszystko co potrzebne na nim jest z tego, co widziałem).

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - prodarek - 26-01-2025

(21-01-2025, 07:34)Mierzwiak napisał(a):  ale czemu nigdy nie pojawił się niewielki odtwarzacz oparty na androidzie, działający jak normalne, współczesne urządzenie przekracza moje pojęcie.

Z nudów pociągnijmy dalej temat ... Smile skoro odtwarzacze na wymarciu to zauważmy że jakoś mało chętnych i kombinatorów aby coś fajnego wyrzeźbić a mianowicie. Zidoo nie każdy wie ale ma możliwość podłączenia napędu uhd w ten sposób odczytamy płyty dvd, bd, uhd ale tylko płyty niezaszyfrowane. Gdyby dziady z Blu-ray Disc Association kiedykolwiek uwolnili dobrowolnie klucze to mamy prostą drogą łatwego i szybkie wdrożenia takiej funkcjonalności. Kolejna sprawa wspomniane wcześniej zidoo może mieć też kodi na pokładzie, nie wiem jakie jest tam kodi ale ogólnie rzecz ujmując program ten może czytać KEYDB.cfg który zawiera klucze płyt...i je rozszyfrowywać. Kolejne rozwiązanie gdyby kiedykolwiek powstało makemkv na androida również byłoby to potencjalne rozwiązanie. Cały czas piszę zidoo zidoo ale tak na prawdę domniemam że można to robić na jakimkolwiek urządzeniu z kodi na pokładzie.

Podsumowując temat takich kombinacji martwy tak jak i odtwarzacze płyt... trochę szkoda.

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - Altair - 19-07-2025

Kilka dni temu stałem się posiadaczem Panasonica UB150 z przerobionym oprogramowaniem zakupionym od prodarka. Głównym powodem inwestycji była możliwość dodawania napisów z pendrive i opcja zmiany regionu. Obejrzałem kilka cały filmów, a resztę przejrzałem po parę minut każdy.

Plusy:

+ Dodawanie napisów z pendrive i możliwość ich personalizacji poprzez kolor, wielkość, regulację wysokości oraz przyspieszania lub opóźniania czasu pojawiania.

+ Po ponownym włożeniu płyty odtwarzacz przenosi do miejsca, w którym ostatnim razem skończyliśmy seans.

+ Opcje przewijania wideo, które działa lepiej niż w odtwarzaczach niemodyfikowanych.

+ Niektóre płyty pozwalą na przewijanie z podglądem wyświetlanym u dołu ekranu, co pozwala na precyzyjne wybranie miejsca od którego chcemy oglądać po przez naciśnięcie strzałek (lewo/prawo). Testowane na płycie Pijany Mistrz od Eureki.

Minusy, ale nie do końca:

- Niektórym może przeszkadzać brak DV, ale dla mnie to nie ma, aż tak wielkiego znaczenia.

Nie testowane:

* Nie mam obecnie w kolekcji płyt z regionów innych niż z Europy więc opcję zmiany regionu nie mam jak przetestować poza wywołaniem menu.

Na wstępie tyle, jak będą się pojawiać jakieś nowe przemyślenia po dłuższym użytkowaniu, to postaram się edytować i dodać nowe punkty do listy.

RE: Panasonic UB150/UB450 - dyskusja - Pinto - 20-07-2025

Jak jest z obsługą płyt BD-R XL? Oba modele czytają, czy tylko UB450?